Може да е странно, но най-споменаваното име през изминалата година,

...
Може да е странно, но най-споменаваното име през изминалата година,
Коментари Харесай

МВР на Бойко Рашков се оказа кошмарът на ГЕРБ и Бойко Борисов

Може да е необичайно, само че най-споменаваното име през миналата година, изключително в подтекста на три предизборни акции, беше на човек, който даже не бе претендент за народен представител или президент. А се трансформира в главен конкурент и върл зложелател на досегашните ръководещи от ГЕРБ. С атрактивния си и безпардонен жанр вътрешният министър Бойко Рашков съумя да изкара от кожата и някогашния към този момент министър председател Бойко Борисов, и основния прокурор Иван Гешев. Стигна се до там цялото статукво в един глас да дава обещание всичко, което пожелаят от него само и единствено Рашков да бъде разкаран от Министерство на вътрешните работи. Това обаче не се случи и сигурно може да се предвижда, че разкритията за зулумите по високите етажи на властта ще продължат с цялостна мощ. Дали някои от тях въпреки всичко ще стигнат и до съд обаче, е въпрос с нараснала компликация, отговорът на който не зависи единствено от Министерство на вътрешните работи.

Кои бяха главните кавги дотук, които при една сериозна и справедлива прокуратура биха могли да стигнат до съда и да завършат със солидни присъди?

 

" Хемус " - автомагистралата на корупцията

 

Бившите ръководещи дълго време бяха упреквани, че строителството на Автомагистрала " Хемус " е извор на корупция. Въпреки че ГЕРБ изрично отхвърляше всевъзможни злоупотреби, за малко време Министерство на вътрешните работи съумя да осветли грандиозна скица за заграбване на милиони, в основата на която е държавното сдружение " Автомагистрали ". То е сключило скандални контракти с компании, определени без конкурс, и е превело големи задатъци за прави, които няма да бъдат стартирани в околните години. След което парите са изчезнали.

ГДБОП разкри, че парите за автомагистралата са пренасочени към особено създадена за задачата мрежа от кухи компании, които публично са благосъстоятелност на обществено слаби и необразовани лица, част от които са и престъпно проявени. " Последвало превеждането на сумите - към 60 млн. лева, с посочено съображение осъществени строителни услуги. И мигновено, единствено в рамките дневно, всички те са изтеглени кеш - неведнъж по 1 млн. лева, без каквито и да е поръчки, изнасяни в чували и сакове ", разказа главният секретар на МВР Петър Тодоров. Описаната схема касае ЛОТ 5, за който са дадени предплатено над 90 млн. лв.. 

Събраните доказателства от проверяващите служители на реда бяха огласени при започване на ноември. Държавното обвиняване реагира в нормалния си лежерен жанр - ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Крилова заяви, че те не са осведомени с разкритията на Министерство на вътрешните работи и занапред ще сформират екип от четирима прокурори, които ще работят по случая.

Вероятно всичко щеше да замре, в случай че не беше новият удар на Министерство на вътрешните работи. През декември ГДБОП арестува 42-годишния Борислав Колев, който бе упрекнат в пране на пари. Той е притеглен към наказателна отговорност за това, че е взел участие в основаването на мрежа от компании, по сметките на които били преведени част от парите, предопределени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „ Хемус “. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето за интервала 18.06.2020 година до 08.09.2021 г. са изтеглени 53 060 861 лева. Тук още веднъж препъникамъкът се оказа прокуратурата. Тя изрично отхвърли първо да разпита арестуваните, а след това и да договаря за някакъв тип съглашение с Колев, който е подготвен да свидетелства на кого е дал милионите против по-леко наказване. Нещо повече - прокуратурата стартира следствие против шефа на ГДБОП и негови чиновници за оказан напън върху магистрати. След разразилия се скандал тримата наблюдаващи прокурори по делото " Хемус " си направиха отказ. Кога прокуратурата ще успее да се провежда и да стартира да работи всъщност по случая, е въпрос без отговор. Няма подозрение обаче, че Министерство на вътрешните работи няма да спре, до момента в който не разплете схемата.

 

Нищо не е забравено

 

Министерство на вътрешните работи стартира да възобновява следствията и по към този момент забравени кавги, в които е персонално забъркан Бойко Борисов. Такъв е подслушваният диалог от 2013 година сред тогавашния министър председател и градския прокурор на София Николай Кокинов, нашумял с репликата " Не се подсмихвай, ти си го избра ", визираща избора на Сотир Цацаров за основен прокурор. В днешно време абсурдът закупи нова, “канибалска ” форма. Борисов беше извикан на разпит в Групово дело " Национална полиция ", с цел да дава отговор дали е отправял смъртни закани към очевидец по дело срещу Мирослав Найденов, който беше министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ, обвинен в корупция.

Рашков твърди, че Борисов е заплашвал предприемача, че " фамилията му няма да разбере дали не яде неговото месо ". Според вътрешния министър, в случай че очевидецът не бил отдръпнал показанията си тогава, Найденов щял да бъде наказан на затвор за рушвет от 200 хиляди лева По случая беше извикан на разпит и някогашният прокурор Николай Кокинов. Според Рашков прокуратурата саботира делото, тъй като по него има нови обстоятелства, които не са взети поради, когато делото е пратено в архива преди повече от 10 години.

Рашков се разрови и в други кавги към Борисов - като този за шкафчето със златни кюлчета и евро, снимано от българската Мата Хари. " Българското общество има право да научи по какъв начин по този начин в нощното шкафче на един министър председател има толкоз доста пари и за какво тези пари, в случай че ги има законно, не са в някоя банка. Прокуратурата умишлено не свърши на практика нищо. Не е толкоз значимо има или няма Мата Хари и коя е тя, значимото е какъв е произходът на тези средства, до които " спинка " българският министър председател Борисов. Колкото и високо да е в държавната подчиненост, българският министър председател няма такова месечно заплащане, което да му разреши даже за 10 години властване, да натрупа два милиона и кюлчета злато в нощното шкафче. Тези пари най-вероятно са с аромат на асфалт или друга сходна материя, към която някогашният министър председател като да демонстрираше много афинитет ", сподели Рашков пред " Капитал ".

Всъщност Рашков не е прав за прокуратурата. В момента, в който постът на основния прокурор Иван Гешев се разклати, прокуратурата се създаде по случая. Преди година тя спря делото за кюлчетата със " солидния " мотив, че няма по какъв начин да открие коя е Мата Хари. Нищо, че Бойко Борисов обществено сподели, че знае кой го е снимал. Преди седмица обаче " се сети ", че може да ревизира номерата на банкнотите и кюлчетата в Българска народна банка! И току-виж научила и коя е Мата Хари, и делото е мръднало от мъртвата си точка. Нещо, от което Бойко Борисов го втриса.

 

Тука има - тука няма лист

 

Рашков съумя да раздвижи още един позабравен скандал. Повече от 2 години държавното обвиняване се мъчеше да разбере дали лица, заемащи висши обществени длъжности, са скрили, че имат банкови сметки и парцели зад граница. През 2019 година прокуратурата заяви за лист с 11 политици и 27 магистрати, които не са заявили, че имат персонално или посредством подставени лица пари и имущество в чужбина. След това обаче проверяващите изрично отказваха да дадат информация какво е свършено по случая.

Омертата беше нарушена през май т.г. с идването на власт на служебния кабинет. Вътрешният министър Бойко Рашков даде обещание да каже обществено имената на политиците и магистратите от справката на ДАНС, в случай че държавното обвиняване не го направи, като загатна, че информацията за недекларирани активи се употребява за напън. Това накара прокуратурата да работи изпреварващо и да излезе с публично известие, че при инспекцията не са открити нарушавания. 

Според Бойко Рашков обаче дългото закъснение от страна на разследващите е дало опция на лицата в листата да разчистят следи за възможни нарушавания. " В последна сметка не би трябвало да се чака 2 години, тъй като ще изтекат и давностни периоди. Това закъснение основава такива предпоставки. Странно ми е по какъв начин е допустимо, макар че ДАНС незабавно е осигурила листата. Какво постанова 2 години този въпрос да не се реши? ", разяснява той.

В изявление пред " Капитал " преди седмица Рашков беше още по-конкретен: " Сотир Цацаров като началник на КПКОНПИ би трябвало да изясни дали описът е от 37 лица, както твърди, тъй като аз считам, че са над 70 души, измежду които близки на някои прокурори, може да са съпрузи или съпруги, може да не са съпруги с цивилен брак, може да има някои членове на Висш съдебен съвет, които би трябвало да обяснят да вземем за пример за какво не са заявили парцели в Гърция. Имало ли е тук един зам.-министър на вътрешните работи, който също не е заявил това, който има зад граница и така нататък? Защо Цацаров крие тези неща? Гешев също може да заяви това на българската общност, тъй като инспекцията е траяла и по негово време. Въпросът е дали единствено се покриват някои лица, или пък се обезпечава опция за оказване напън върху длъжностни лица, магистрати и политици, с цел да правят едно или друго. "

Въпреки надделяващия публичен интерес имената на хората във въпросния лист и до през днешния ден не са известни. Не се разбра какво тъкмо пречи на прокуратурата, а и на Министерство на вътрешните работи, да ги разгласят, откакто лицата, заемащи висши обществени длъжности, както и магистратите са задължени по закон да попълнят имуществена декларация, която е обществена.

 

Наръчник за справяне с купения избор

 

Министерство на вътрешните работи изигра и основна роля на трите избора, които се организираха през годината. С поредицата от шумни спецакции на места в риск от изборни измами и елиминиране на други механизми за пазаруване на гласове то на процедура съумя да сведе до най-малко следения избор. Бяха тествани адреси в огромните ромски квартали в София, Пловдив, Бургас и Сливен. Бяха конфискувани и огромни суми пари и описи с имена от заложни къщи, компании за бързи заеми и даже селски бакалии, където хората пазарят на вересия.

Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград пък разкри, че са подавани заявления за гласоподаване в преносими урни от хора, които не са с трайни увреждания и би трябвало да гласоподават в естествена секция.  " Резултатите от инспекциите са посочили, че хората, от чието име са подадени заявките, не знаят за тяхното битие ", обявиха от Министерство на вътрешните работи – Разград. По случая има формирани досъдебни производства против лекари от ТЕЛК.

Бяха осъществени и голям брой арести по съмнение за платен избор. Задържани за малко бяха синът и съпругът на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, в чийто дом проверяващите откриха към 25 000 лева, евро банкноти, както и описи с имена. Двамата са с повдигнато обвиняване за изборна търговия. Според разследващите става въпрос за пазаруване на гласове за локалните избори през октомври 2019 година и за парламентарните през април и юли т.г.

Точно в изборния ден на 14 ноември пък бе задържан кметът на Сандански Атанас Стоянов дружно с още двама души по сигнал за пазаруване на гласове. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че в автомобила му са открити описи с имена, както и над 2000 лева. След едно денонощие обаче беше освободен без обвинение. Според Стоянов откритите движимости в колата му са били подхвърлени за очерняне на името му и това на партия Вътрешна македонска революционна организация, чийто представител е той.

Вътрешното министерство издаде и хиляди предупредителни протоколи. В Раковски Икономическата полиция привика за пояснения 34 чиновници на общинското дружество " Благоустрояване и предварителна защита ", като някои от тях се подписаха, че няма да се ангажират с корпоративен избор. Всичко това беше разтълкувано от ГЕРБ и Движение за права и свободи като принуда. Заради дейностите на полицията някогашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева се е обаждала на районния шеф на Министерство на вътрешните работи в Кърджали и го е заплашвала с уволняване, заяви пред публицисти Бойко Рашков.

Резултатът от всички тези акции е, че огромните ромски квартали като " Столипиново " в Пловдив, " Факултета " в София, " Победа " в Бургас, " Максуда " във Варна и " Надежда " в Сливен отчетоха рекордно ниска изборна интензивност от към 10%. А Министерство на вътрешните работи се похвали с 400% увеличение на делата срещу политическите права на жителите, по отношение на данните преди изборите на 4 април. Резултатът бе логически - партии, които по традиция се радват на " известност " измежду гласоподаватели, даващи гласа си против финансов тласък, се оказаха с внезапно влошени резултатите и дори отвън Народното събрание.

 

Прочистването на Министерство на вътрешните работи

 

Бойко Рашков стартира и бавното пречистване на Министерство на вътрешните работи от бойкоборисовщината. Кадровата чистка стартира с освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов поради полицейското принуждение против протестиращи жители през лятото на 2020 година На същото съображение беше намален и някогашният шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. Направени бяха смени по районните дирекции на вътрешните работи.

След това Рашков нападна някогашни вътрешни министри. Бяха разпространени фрагменти от специфични разследващи средства от среща на някогашния Министерство на вътрешните работи началник и сегашен народен представител от ГЕРБ Младен Маринов през 2005 година в Слънчев бряг с криминално проявени лица, доближени до Димитър Желязков-Очите и Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините. Там са присъствали още ММА боецът Станислав Недков-Стъки, изтъкнат бранител на ГЕРБ по митинги и контрапротести, както и притежателите на охранителна компания " Делта секюрити гард " по това време Димитър Спасов и Марин Русев. 

Министерство на вътрешните работи заяви още, че профилираната прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане против проведена незаконна група от управителни чиновници на Групово дело " Национална полиция "  в интервала 2018-2020 година От информацията излиза наяве, че по време на разследването през 2020 година един от проверяваните чиновници е назначен на управителна служба в политическото управление на Министерство на вътрешните работи, а към сегашния миг е народен представител в Народното събрание. На това изложение дава отговор само някогашният министър на ГЕРБ Христо Терзийски. " Категорично декларирам, че не ми е известно против мен да е правена инспекция, не знам защо може да бъде водена такава инспекция, не съм викан в дирекция " Вътрешна сигурност ". Това известие на Министерство на вътрешните работи е в продължение и разпалване на почналата война сред вътрешното министерство и прокуратурата. Такава война, такива битки могат да бъдат в изгода единствено на бандитите ", отбрани се Терзийски.

Всичко това демонстрира, че ледът в Министерство на вътрешните работи стартира да се пропуква. Дали обаче от дейностите на Бойко Рашков  ще произтекат действителни резултати, или всичко ще остане стартирано, само че незавършено, занапред следва да забележим. Със сигурност ГЕРБ, Движение за права и свободи и Гешев биха предпочели второто.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР