Може би смятате, че е добра идея да си купим

...
Може би смятате, че е добра идея да си купим
Коментари Харесай

Какво да гледаме при купуване на кола втора ръка в България

Може би смятате, че е добра концепция да си купим използвана кола в България, а в действителност това не е надалеч от истината. Едно от основните неща, с които би трябвало да сме наясно, е какво да гледаме при пазаруване на кола втора употреба? България е добре известна като огромен пазар на транспортни средства втора (че и трета) приложимост главно от Европейски Съюз (с всички положителни и неприятни последствия от този факт). Най-хубавото е, че цените са задоволително ниски.

Много хора избират да закупят използвано транспортно средство от някой от лицензираните търговци на коли, който може да се откри в множеството градове. Препоръчваме обаче да бъдете съпроводен от монтьор или някой, който знае повечко за колите, когато си купувате използван автомобил.

За страдание в България, както и в доста от страните по света дилърът на коли евентуално ще скрие информация за положението на автомобила в случай че има проблем (особено в случай че не се вижда лесно). Не е нужно да подсещаме, че не може да разчитате на 100% и на това какво ви демонстрира километража на автомобила, който сте харесали.

По отношение на това какво да гледаме, няма да откриваме топлата вода, а ще стъпим на информацията предоставена и систематизирана от сътрудника Влади (Verter) от българския конгрес на Ауди. Тя е задоволително добра и цялостна с цел да помогне.

Купуване на кола втора употреба

1. Екстериор

 Какво да гледаме при пазаруване на кола втора употреба в България

Блясък на боята и лака, тъждественост на всички елементи, обиколете цялата кола,не би трябвало да има разлики в цвета на боята и блясъка на лака по всички елементи на колата!

Гледайте наоколо до уплътненията на стъклата, лайсни и др.за пребоядисване, на посочените места постоянно ще намерите дребни люспички от новия пласт лак.Тъй като всеобщо примерно уплътненията на стъклата не се смъкват и се пръска до тях.Надигнете ги лекичко и вижте под тях дали има нов пласт багра на граница със остарелия подобен.

„ Опипайте “ колата с ръка по ламарините, не би трябвало да има разлика в гладкостта.

Разгледайте от доста близо лака на боята, вижте дали има нарушавания по боята които са под лака (тъмни петънца, надраскано, дупки от камъчета,),ако всичко това се намира под лака и той не е нарушен бъдете сигурни,че колата е освежена с спомагателен пласт лак за по добър търговки тип.Обикновено тази процедура е изпълнена не по съответните способи и лака ви след някой различен месец ще стартира да се люпи……

Проверявате за удар по порти, калници и други по-големи ламарини.

Клекнете пред колата по този начин, че под най дребен ъгъл да виждате страницата на колата примерно против мигача, гледайте отражението на околната среда по следения детайл (врата, калник), не би трябвало да има сгъвки и пречупвания в отражението)

Колкото и добре да е китосано и боядисано отново си проличава.заводските ламарини са идеално прави!

Погледнете отново по този метод от всеки от четирите краища на автомобила!

Вдигнете капака на мотора и погледнете тази част към радиатора и под фаровете където свършва коша на колата най-отпред, която нормално не се вижда, гледайте дали не е боядисвано, заварявано, обработвано. С две думи търсете следи от удар.

Загледайте сглобката на детайлите и дистанцията сред тях (примерно сред калник и капак/ врата и калник) нишата би трябвало да е идентична по ширина на всички места, по цялата кола!

Завийте гумите до краен оборот и разгледайте подкалниците на автомобила, те нормално са пластмасови и в случай че е имало удар то евентуално са лепени и си им проличава или въобще липсват

Праговете под вратите също издават възможни операции.

Разгледайте фаровете/стоповете, вижте каква марка написа на всеки един от тях (трябва да са еднакви) Загледайте също по този начин прозрачността на стъклата на фаровете (по-новите са по транспарантни и чисти), в случай че единият фар е с по-ново стъкло или тип от другия, значи е сменян.

Загледайте предницата на колата, основно ламарините към решетката и към фаровете дали има следи от камъчета,вижте и стъклата на фаровете (ако НЯМА никакви начуквания и колата е на повече от 3 години, най евентуално е пребоядисвана предницата)

Разгледайте челното стъкло за пукнатини, които вероятно биха ви основали грижа за в бъдеще

Загледайте броните на какво разстояние са до калниците, не би трябвало да има огромни ниши (по-големи примерно от тези сред вратата и калниците или сред двете врати).

Висящи брони и пояснения от рода на „ би трябвало да се намести/щракне щипката… “ не са меродавни, в множеството случаи става въпрос за счупени щипки, изкривени водачи, неоригинални брони!

Ръжда…..

 Какво да гледаме при пазаруване на кола втора употреба в България

Търсете на всички места, с цел да ви е спокойна главата, имайте поради, че даже аудитата гният, само че единствено в случай че са удряни!

Гледайте праговете, ръбовете на вратите,ръбовете на калниците, към лайстните, в коша на мотора към фабричните заварки и роговете, наложително отворете багажника и надигнете тапицерията и погледнете положението на ламарината изпод, най към този момент коша на аварийна гума!

За годината на колата не съдете по думите на продавача или по цифрите на стъклата.За да сте сигурни разчетете VIN номера на рамата. (Специално за Ауди тук във форума постоянно ще ви кажат)

2.Интериор

 Какво да гледаме при пазаруване на кола втора употреба в България

Разгледайте салона като цяло за захабявания, изгаряния от цигари и други

Тапицерията на седалките устоя на стотици хиляди километри и не би трябвало да е протрита или скъсана!

Вижте дали тапицерията на тавана е в всякакви нюанси на цвета си (ако е по този начин, то най-вероятно е пушено крепко в колата)

Вижте също по този начин положението на пепелници и запалки в същата тенденция, употребен пепелник колкото и да е добре почистен има следи от изгаряния и пепел.

Основни белези за пробега на колата НЕ са нейният километраж, а:

✔️ колани
✔️ волан
✔️ ск.лост
✔️ педали
✔️ седалка
✔️ дръжка на шофьорската врата

Коланите при упъване би трябвало да се връщат бързо, а не да се влачат и да им се оказва помощ в прибирането (за съпоставяне дръпнете задните колани и след това предните и основно шофьорския).

Воланът не би трябвало да има секторни износвания и протривания по облицовката си, вижте основно тази част,която при изправен волан гледа към стъклото и е седяла нормално дълготрайно време на слънце.Не е необичайност кормилата да са покрити с нефабрични калъфи за кормила (уж за по-добър комфорт), в случай че има подобен калъф наложително го свалете и вижте положението на кормилото!

Скоростният лост носи същите белези на захабяване както тези на кормилото, вижте и неговата кожичка.

Педалите и по тъкмо тяхната гумена обшивка устоя ужасно доста на търкане и даже 100-150 хил км градско каране не са в положение да и нанесат съществени захабявания.Ако са протрити сами съдете за действителните километри на колата

Шофьорската седалка се гледа спрямо задните седалки основно по-външен тип, проверете и всички настройки по нея за проблеми.

Загледайте МНОГО от близко в таблото с уредите дребните черни болтчета с които са хванати скоростомера и оборотомера! Отблизо се вижда дали са пипани и надрани,обикновено са намазани с черна багра по жлеба за отверката с цел да заличат следите и боята се вижда (блести повече и седи неестествено), за съпоставяне погледнете първо тези на оборотомера (обикновено не се пипат) и след това преместете погледа върху тези на скоростомера, в случай че има разлика- пипан механичния километраж.

Естествено инспекция на всички копчета и функционалности по салона е наложителна!!!

Ако нещо не работи, не се връзвайте на продавача за метода му на оправяне и неговата маловажност. (Примерно един мой непосредствен като си купуваше колата се оказа, че ел. стъклото на шофьорската врата не работи и при отваряне на вратата видяхме, че липсва целия механизъм държащ и напътстващ стъклото и стъклото беше подпряно с парче дъска!!!!!!)

Пуснете касетофона и вижте дали всички представители свирят, доста постоянно се изкорубват!!!

Проверете парното дали духа топло, може да има проблеми по отоплителната апаратура, която се ремонтира обичайно мъчно, проверете и климатика дали изстудява въздуха или просто духа!

Безпроблемния климатик изстудява съвсем незабавно, не се връзвайте на обясненията на продавача.

При изключен мотор завъртете наляво и надясно 1/4 оборот кормилото за възможни луфтове.

3. Двигател

 Какво да гледаме при пазаруване на кола втора употреба в България

Капакът си го отваряте вие, с цел да сте сигурни, че не е направена някоя дяволия от собственика/продавача по механизма (изобщо колкото по-малко пипа „ неприятния “ при огледа на колата, толкоз по-добре – всичко си правете вие, не се оставяйте той да ви показва!)

За външен тип няма какво да приказваме, тъй като всеобщо се мият и пудрят моторите.

Все отново гледате за естествените неща: течове, съмнителни омотваници със скоч, лепени пластмаси и други

Вижте преливника на охладителната система, нормално той е от транспарантна пластмаса и се вижда цвета на антифриза-по вътрешните стени на казанчето (преливника) не би трябвало да има тъмни петна и налепи, това приказва, че антифриза не е сменян постоянно!

Вижте и самия цвят на антифриза, да знаете, че кафяв антифриз няма!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР