Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето

...
Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето
Коментари Харесай

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни?


Интуитивното хранене: Какво съставлява и какви са изгодите за здравето ни? Интуитивното хранене не е просто режим за намаляване, а по-скоро метод на живот.

Интуитивното хранене е процедура, която се концентрира върху вътрешните сигнали на тялото, с цел да управлява процеса на хранене, вместо да се основава единствено на външни фактори като диети или калории. Това е религия в мъдростта на тялото да контролира личните си потребности за храна. Интуитивното хранене не е просто режим за намаляване, а по-скоро метод на живот, който поддържа психическото и физическото здраве. Интуитивното хранене е построено на няколко правилото.
Не се подлагайте на диети
Изследванията демонстрират, че питателните ограничавания не работят. Ако си забраните определен продукт, стартирате да мислите за него много по-често и желаете единствено да го ядете повече. И след привършване на диетата теглото може да се върне още веднъж.

Така че тези, които решат да следват интуитивното хранене, би трябвало един път вечно да се отърват от диетите. Те само принуждават хората да вземем за пример да се пробват да отслабнат преди значимо събитие, да „ изгорят “ калориите, насъбрани денем във фитнеса, или да имат вяра, че единствено слаб човек може да бъде здрав.
Не разделяйте храната на добра и неприятна
Много диети слагат граница сред разрешените и неразрешените храни и ястия: целината и ябълките са положителни, само че пицата, бургерът или тортата са неприятни.

При интуитивното хранене не се прави такава оценка. Ако желаете пица, тогава няма нищо неприятно в това, не би трябвало да се ограничавате. Точно противоположното: подобен избор се трансформира в доказателство, че храната не оказва мощно въздействие върху индивида – не провокира боязън и безпокойствие и не се трансформира в източник на позор.

Концепцията за интуитивно хранене даже включва извършения, които ви оказват помощ да се примирите с храни, които човек счита за „ неприятни “.

Например, би трябвало умишлено да ядете неразрешен артикул, като обръщате внимание на вкусовите си чувства. Това ще ви помогне да разберете дали наистина е толкоз вкусно или просто наподобява така заради забраната.
Не се насилвайте да ядете нещо, което не харесвате
Ако не харесвате храни, които се смятат за част от „ здравословна диета “, тогава не би трябвало да ги ядете срещу волята си.

Точно противоположното: по-добре е да получавате освен нужните хранителни субстанции от храната, само че и наслаждение.
Слушайте тялото си
При интуитивното хранене би трябвало да се фокусирате върху личното си възприятие на апетит и задоволеност, а не върху външни условия.

Например, в случай че не обичате закуска или не сте гладни до обяд, това е добре. Същото е и с решението да спрете да ядете: можете да опитате една хапка, да се почувствате сити и да не довършите всичко, което е останало в чинията.
Отнасяйте се с почитание към тялото си и неговите потребности
Друг значим принцип на интуитивното хранене е деликатното и почтително отношение към себе си и тялото си, което се отнася освен до храната. Например, в случай че не харесвате изтощителните Кросфит тренировки, можете вместо това да изберете танци или разходка в парка.

По време на всяка физическа интензивност е по-добре да обърнете внимание на това по какъв начин се чувствате и да забравите за броя на изгорените калории или изгубените сантиметри в талията. И когато почувствате, че тялото ви е изтощено, не би трябвало да се преуморявате и все да ходите пешком на работа, с цел да достигнете избраните ви за деня крачки.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР