“Моите сънародници спасиха своите съграждани-евреи от лагерите на смъртта. Българите,

...
“Моите сънародници спасиха своите съграждани-евреи от лагерите на смъртта. Българите,
Коментари Харесай

Захариева: Никой не се ражда расист или терорист

“Моите сънародници избавиха своите съграждани-евреи от лагерите на гибелта. Българите, царят, Синодът, депутатите се сплотиха и съумяха да опазят живота на всички близо 50 000 български евреи. Те споделиха: Няма да ги дадем, ще би трябвало да ни вземете с тях! За страдание близо 11 400 евреи от Македония и Тракия не споделиха ориста на своите братя и сестри от Царство България.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в конференция в Организация на обединените нации на тематика „ Силата на образованието в битката с расизма и дискриминирането – образецът на антисемитизма”, проведена от ЮНЕСКО.

Залата посрещна думите на българския първи посланик с бурни овации.

В събитието взеха присъединяване генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азулай, министър председателят на Мароко Саадедин Отмани, външните министри на Австралия, Унгария и Франция - сенатор Марис Пейн, Петер Сиярто и Жан-Ив льо Дриан, ръководителят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър.

“Образованието е най-мощното оръжие за битка с расизма и антисемитизма, тъй като никой не се ражда расист или терорист. България постоянно е била толерантна държава”, добави Захариева. Тя изясни, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз битката с антисемитизма е била един от целите, като министрите на образованието от Европейски Съюз са получили особено създаден справочник за методите за битка с расизма и ксенофобията посредством обучение.

Екатерина Захариева взе участие и в обичайна неофициална министерска среща на страните от Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) в Ню Йорк, проведена от хърватското ротационно председателство на организацията. ЦЕИ е най-големият и най-стар конгрес за съдействие в района и следващата година ще празнува 30 десетилетия от основаването си. България е член от 1996 година.

Представителите на обособените страни подчертаваха в ревютата си за напредъка на европейската интеграция на Западните Балкани, реализиран по време на Българското председателство, като разискаха и вероятностите пред страните от Източното партньорство.

Представителите на Албания и Република Македония благодариха за поддръжката от София за започване на договаряния за участие.

“Европейският съюз е най-успешният многонационален и кротичък план, само че без Западните Балкани той няма да бъде приключен. Благодаря за положителните думи към България, благодаря на Румъния и Хърватия, че като председателство на Съвета ще продължат нашите цели. Само за шест месеца България съумя да завоюва 26 страни, които да поддържат изрично разширението на Съюза”, съобщи Захариева.

Българският първи посланик взе присъединяване и в министерска среща, отдадена на Сирия, на която страните изложиха позициите си по обстановката в Идлиб и договореностите сред президентите на Русия и Турция за деескалация на напрежението.

“Бежанците биха се върнали тогава, когато видят най-малко начало на политическия развой и начало на работата за нова конституция. Няма по какъв начин да стартира възобновяване, преди да е почнал политическият процес”, сподели Захариева.

На извършената през април 2018 година в Брюксел втора интернационална министерска конференция по Сирия „ Подкрепа за бъдещето на Сирия и района “ България разгласи принос в размер на 150 000 евро за справяне с тежката филантропична обстановка в Сирия, както и 200 000 евро за Регионалния поверителен фонд за сирийската рецесия „ Мадад “. Отделно страната ни отдели и 1 298 805 евро за Механизма за бежанците в Турция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР