Мохадесе Мирзае живее в София, след като преди три месеца

...
Мохадесе Мирзае живее в София, след като преди три месеца
Коментари Харесай

„Гардиън“: Живееща в България афганистанка, граждански пилот, търси работа

Мохадесе Мирзае живее в София, откакто преди три месеца оставя фамилията си и мечтаната си работа в Афганистан, споделя през днешния ден английският в. „ Гардиън “.

На 23 Мирзае е първата дама водач в гражданската авиация.

„ Днес не знам къде да ида, само че не считам да се предам. Започнах да аплайвам за работа като водач на всички места, тъй като знам, че би трябвало да се завърна към летенето “, споделя младата афганистанка.

Когато връхлита новината, че талибаните са завзели Кабул Мирзае към този момент е на летището в униформа, подготвяйки се за вечерен полет до Истанбул. Той обаче не излетява въобще. А до момента в който стотици афганистанци щурмуват интернационалното летище в столицата, Мирзае е трансферирана на аероплан за Киев - този път като пътник.

През септември предходната година тя става първата жена водач в родината си, лети до Турция, Саудитска Арабия и Индия с авиопревозвача „ Кам еър “.

Отпътува за България с получена по-рано виза, която таман изтича и тя е посъветвана да изиска леговище.

Майка ѝ и сестрите ѝ са евакуирани от Афганистан и отпътуват за Албания същия ден, в който детонациите удрят тълпите край летището на Кабул, причинявайки гибелта на близо 200 души.

„ Докато учех, майка постоянно ми е казвала да се върна в Афганистан, с цел да работя за родината си. Споделях убеждението ѝ. Но през днешния ден, макар че бих желала да се върна, не мога. Няма място за дами като в Афганистан повече. Изгубих работата си, дома си, екипажа си – всичко “.

„ Надявам се друга авиолиния да ми даде късмет да продължа кариерата си…Ще се боря за моята пристрастеност “, споделя Мирзае. 

Само преди месеци Мирзае е единият от водачите на Боинг 737 - първият напълно женски екипаж в авиационната история на страната. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР