Могат да останат като редови туристи, плащайки сами - където

...
Могат да останат като редови туристи, плащайки сами - където
Коментари Харесай

До 31 май украинските бежанци ще трябва да напуснат сегашните си хотели

Могат да останат като редови туристи, плащайки сами - където и както намерят свободни места

Сегашната държавна стратегия, която дава опция украинските бежанци да нощуват и се хранят гратис в хотел, завършва на 31 май. Това се разбра от изказвания в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на спешния щаб Валери Рачев. И досега бе известно, че програмата е планувана до края най май, с цел да не се осуетява туристическия сезон по морето, където най-вече са настанени украинците. Но липсваше решителност в известията на другите институции.

В общественото пространство да вземем за пример вървяха хипотези, че заплащането на 40 лева на хотелиерите, с помощта на което се реализира програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се прекратява. В всеобщия случай това значи освобождение на сегашните кревати.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и така нататък Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг да вземем за пример, се знае, че още при идването украинците са
предизвестени, че ще би трябвало да се изнесат до 27 май.

Рачев сподели още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лева на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лв., въпреки вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за заплащане още през март.

В момента у нас са настанени към 87 500 украинци. Рачев съобщи, че се създават разнообразни разновидности за прилива. Но напомни към този момент съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира съответно при най-много 200 000 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР