Мога да кажа със сигурност, че общият ефект на неточностите

...
Мога да кажа със сигурност, че общият ефект на неточностите
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Грешките в протоколите могат да доведат до разместване на мандати за една партия

" Мога да кажа сигурно, че общият резултат на неточностите в протоколите не е подобен, че да промени резултатите от изборите даже с един мандат ", съобщи тази заран доцент Цветозар Томов, член на Централната изборна комисия, в ефира на телевизия Novanews. Още при започване на изявлението обаче той посочи, че пред малкия екран ще споделя персоналното си мнение, а не мнението на цялата Централна изборна комисия.

" Смятал съм, че оптималната промяна на резултата на който и да е от участниците в изборите не би надхвърлила 1300 гласа, което е незадоволително за смяна даже с един мандат. Проблемът го има, защото дребни промени в отчитането на резултатите могат да доведат до разбъркване на мандатите в границите на една и съща партия. Ако мандатът за една партия бъде трансфериран, условно казано, от Хасково в Благоевград или противоположното, това ще засегне персоналните ползи на претендентите ", сподели още Томов.

" Това, че във финалното решение на Централната изборна комисия сборът от машинните и хартиените гласове и за партиите, и по региони рядко е прецизен, се дължи точно на съществуването на неточности в секционните протоколи, които са неотстраними без отварянето на чувалите с изборните бумаги ", добави той.

" Грешките в протоколите са 14 714, на изборите на 2 октомври грешките бяха 1169. Броят на протоколите, в които е имало несъответствия на тези избори, са 2757, на предходните избори бяха 366. С просто око се вижда, че има внезапно утежняване на точността на отчитане на изборните резултати. 14 934 бяха грешките на изборите през април 2021 година, които се организираха при съвсем същата законова основа. Тогава протоколите с противоречие бяха 3568, т.е. имаме повтаряне на проблемите от изборите през 2021 година. Необичайно високият брой неточности явно е обвързван с това, че смесеното гласоподаване в една секция основава проблеми, които секционните изборни комисии не са в положение да решат ", сподели още Цветозар Томов.

Той посочи, че част от грешките са отстраними единствено в случай че се отворят чувалите с изборните бумаги и се брои отначало - последна мярка, която е неприложима за осъществяване в границите на законовия период за оповестяване на резултатите от вота.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР