Мога да кажа, че Радка Пиратка е по-велика от Васко

...
Мога да кажа, че Радка Пиратка е по-велика от Васко
Коментари Харесай

Чалга легенда възрази: Радка Пиратка е по-велика от Васко Жабата

" Мога да кажа, че Радка Пиратка е по-велика от Васко Жабата. Тя е емблема и самобитен химн на фолка още от 1996 година, откогато я изпях за първи път. Заслужава същия възторг освен у нас и на Балканите, само че и в целия свят. "

Това показа пред " България Днес " чалга легендата Тошко Тодоров. Изпълнителят на фамозния шлагер, който скоро ще навърши 59 години, е подготвен да дава отговор на стотици позвънявания и предложения за участия, в случай че ориста на Васко Жабата и Цеца Мецата, претворени в добилото небивала популярност в последните седмици парче " Комбайна вършачка " на оркестър " Камчия ".

Песента, в която измислените герои станаха любимци на младо и остаряло, e цялостен шлагер в Сърбия. Видеото към песента има близо 6 млн. гледания в Ютюб, а колажите и споделянията са безчет.

Интернет се трансформира в трамплин за песента, която също както " Радка Пиратка " е на две десетилетия. Оказа се, че Васко Жабата и Цеца Мецата са измислени герои, както от оркестъра споделиха. Сходна е ориста и на Радка, която не е същинска.

" Не, няма човек за този облик. Измислих я по време на една бригада, като в началото прякорът й беше различен. Но към този момент минаха доста години и съм го не запомнил. И текстът беше друг, само че най-после остана като Радка Пиратка. Аз персонално го измислих. Изобщо не съм вярвал, че ще се стигне до времена, в които всичко ще я поминък. По това време и не подозирах, че ще се стигне до запис на ария. След появяването на парчето ме оповестиха за " циника на попфолка ". В кариерата си обаче не съм изпял нито една нецензурна ария, нито една нецензурна дума ", изповядва роденият през 1963 година в търновското село Иванча реализатор.

През годините Тодоров пее хиляди пъти паметното парче по кръчми и сватби. Именно тя го изстрелва измежду най-известните имена на фолка в смутните времена на 90-те години.

" Не пострадвам от самозабравяне, само че ситуацията към този момент е доста друго. Нищо не е като едно време. Музиката също се смени. Няма го остарялото звучене. Това новото по никакъв начин не ми харесва. Не приказвам единствено за България, а като цяло за Балканите. Някак си всичко се изроди и се изврати. Няма го същинския фолклор, а се появиха някакви съвременни звучения ", безапелационен е фолкаджията.

Година преди да се прочуе с " Радка Пиратка ", през 1995-а Тошко изпява различен емблематичен за фолка шлагер - " Розовата пантера ". В нея той пее:

" Тръгнали са тримата простаци,

да си търсят своите калпаци.

Не намерили те своите калпаци,

най намерили те своите мустаци.

В магазина няма прахуляк за пране,

прахуляк за пране, колбас за мезе ".

Интересното е, че години по-късно Тодоров прави лека редакция на текста и той е поправен по следния метод:

" В магазина има прахуляк за пране,

колбас за мезе, пари няма, бе ".

Златното трио от песни на Тошко Тодоров, което изпълнителят счита за заслужаващо голяма популярност, се добавя от позабравения шлагер " Вале, Вале ". В нея лирическият воин е твърдо решен да отмъсти уместно на погрешната си половинка.

" Вале, какво направи Вале,

Вале Вале Вале.

Ще отпътува със друга по този начин,

както ти си отишла със различен.

Вале какво направи Вале,

Вале Вале Вале.

Ще отпътува за Щатите,

и няма да мисля аз към този момент за теб ".

" И тези шлагери заслужава същия възторг, както Васко Жабата и Цеца Мецата. Дай Боже да се случи, подготвен съм за всички последствия след това. Нека звъни непрекъснато телефонът, потеглям на участия и в Сърбия, и в Хърватска, и на всички места. Това са безконечни шлагери ", безапелационен е Тошко Тодоров.

През годините родителите на Тошко Тодоров са учители в прилежащото на родното му село Сушица, където има интернат за изоставени деца. Началното учебно заведение изкарва в компанията на сирачетата.

Тошко остава в историята на българската музика с шлагера си " Радка Пиратка ". Години по-късно той е надалеч от светлината на прожекторите и пее от време на време в кръчми в региона на Велико Търново.

" Ходя по механи, заведения за хранене, нощни заведения - даже и на женитба да ме поканят, не отхвърлям. Както споделя Горан Брегович - ние сме и за живо, и за умряло. Българинът е най-хубавият клиент, тъй като обича да си заплаща, само че казусът е, че няма пари ", споделя възгледите си от заведенията Тодоров.

Певецът на " Радка Пиратка " си пожелава хората да се ухилен и да бъдат по-ведри.

" Много сме тъжни, мрачни и изменени. Страшно е! И веселбата не е като едно време - всичко като че ли става принудително. Винаги съм бил оптимист и по тази причина съм останал да пребивавам в България. В последните години стартира да става доста тежко. Не знам следващата година какво ще реша, само че към този момент съм тук. Дано най-сетне си намерим баща на тази държавица ", изповядва още легендата на фолка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР