Моето връщане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Моето връщане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Незнание на управляващите, дългове заради газа. Говори Иван Иванов

Моето връщане в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) беше ненадейно за мен и се дължи на незадоволителната юридическа подготвеност на екипа на ръководещите, които позволиха груба неточност, защото по време на висяща процедура за избор на ръководител трансформираха закона за енергетиката. Това заявява в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" Заявих пред депутатите, че мога да се върна единствено при едно изрично изискване - в случай че има решение на Народното събрание. Върнах се с възприятие да извърша дълг и да нося отговорност като ръководител на КЕВР ", безапелационен бе той.

Енергетиката както у нас, по този начин и в Европейски Съюз изпитва изключителни компликации и преобладаващият факт е съветската експанзия в Украйна, съобщи Иванов. КЕВР е единствено една от институциите, които имат отношение към енергетиката и цените, а особено към природния газ има лимитирани пълномощия, тъй като не дефинира, а само утвърждава цените.

" При цена от съвсем 300 лева за мегаватчас започваме активност да търсим нормативна смяна, която да подсигурява осъществяване функционалностите на публичния снабдител " Булгаргаз " до контролирания пазар - където са топлофикациите и газоразпеделителните сдружения. За тях изрично доставките би трябвало да бъдат на правилото на минимални разноски ", сподели той.

Засега цената на топлинната сила, избрана на 1 юли остава непроменена, само че в случай че има трагична смяна в цената на съставените елементи и на природния газ, е допустимо да се стигне до актуализиране на 1 януари следващата година. От думите на ръководителя на КЕВР стана ясно, че регулаторът евентуално ще утвърди препоръчаната от " Булгаргаз " цена на газа за август.

" Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. " Топлофикация София " използва съвсем 30% - съвсем 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената планирана годишна цена на природния газ за предишния месец е 120 лева./MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за м. август е съвсем 300 лева ", разяснява Иван Иванов.

Иванов заяви, че " Булгаргаз " са купили съветски газ посредством медиатор и ни го препродава с 20 евро по-скъпо, като това може да се потвърди с документи. По думите му и това е обяснението по какъв начин за 3-4 месеца сдружението е изпаднало в 500 млн. лева загуба.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за заплащанията в рубли, " Булгаргаз " и държавното управление да стартират диалози за сключване на дълготраен контракт за доставки на природен газ. Подчерта, че допустимо най-скоро би трябвало да се пусне в употреба интерконекторът Комотини - Стара Загора.

" Има подписан Акт 14, следва подписването на актовете 15 и 16. Цените там са извънредно атрактивни за България, доста по-ниски от спот пазара, в това число и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските жители още през октомври ще усетят понижение на цените ", съобщи Иванов.

Другото значимо за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - защото участваме в него с 20%.

" Тогава няма както в този момент да се споделя, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има обезпечени доставки точно въз основата на този терминал с регазификация. "

В КЕВР още не са получени документи за поръчаните 7 карго кораба с полутечен газ от държавното управление на Кирил Петков, сподели Иван Иванов. По думите му танкерите са по-леката страна на доставките, а КЕВР още през днешния ден ще изиска незабавна среща със служебния министър на енергетиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР