Моето разбиранеизглежда така – демокрация е всяко едно управление, което

...
Моето разбиранеизглежда така – демокрация е всяко едно управление, което
Коментари Харесай

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

" Моето разбиранеизглежда по този начин – народна власт е всяко едно ръководство, което се основава, или най-малко преценява в огромна степен с настройките на болшинството.Това не прави автоматизирано демокрацията положително ръководство ".

Това съобщи в " Седмицата " на Дарик радио Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в Софийския университет.

" Ние сме очевидци на случаи, при които демократични практики водят до неприятни за обществото резултати. Достатъчно е да се върнем няколко десетилетия обратно, с цел да забележим, че тоталитарните и властнически режими, котио се раждат сред двете международни войни или към тях, в действителност множеството от тях са пристигнали на власт не напълно, само че и посредством демократични практики ", разяснява още Вълчев.

Според него това, което се постанова през последните десетилетия, е че не демокрацията е полезност, а полезност е демократичната народна власт. " Едно характерно комбиниране сред това, което споделих за демокрацията, само че и един предпазен периметър на индивида, в който мнозинстото не може да навлезе, най-малко не законно. Тук към този момент има доста проблеми и този вид ръководство съгласно мен е изправен пред обилни провокации ".

По думите на Даниел Вълчев екстремизмът постоянно е опасност за всичко, тъй като това е заемане на последна позиция без предпочитание да изслушаш другите, без предпочитание да влезеш в разговор с тях, да схванеш за какво по този начин мислят, и в последна сметка да им наложиш своите възгледи.

" В актуалните общества доста мъчно обособеният човек доближава до първоизточника на нещо, с цел да може да се осведоми, да го осмисли. От една страна информацията е толкоз доста, че той мъчно може данамери това, което го интересува. И на второ място, такива като нас, които приказват по радио, по телевизия ив интернет в действителност пречупват през своето виждане света и по този метод хората, които нямат време, в някаква степен попиват това, което ние ще им кажем. Затова отговорността на такива хора е малко по-голяма, в сравнение с останалите ", съобщи още Вълчев.

По отношение на хартиените бюлетини той разяснява следното: " Никоя процедура сама по себе си не е опасност за демокрацията. Аз съм един от хората, които харесват машинното гласоподаване. Напоследък съм леко комплициран, тъй като се оказа, че изобретателността и геният на българина може би е довел до това, че и това, което сега вършим, не е напълно правилно. За мен най-коректно би било да гласуваме с машини, само че да броим и хартиените разписки. Практиката, доколкото разбирам аз, е че в действителност тези разписки не са част от изборния развой ", уточни Даниел Вълчев.

Той добави, че му е мъчно да вземеконкретно отношение по въпроса, само че при всички случаи елементарен човек, в случай че влезе в една секция, би трябвало да може да наблюдава от начало до крайдали е вярно отразен вотът на хората без да има нужда от някакъв специалист.

" Сега сълзливо приказваме за демокрацията, само че истината е, че ние българите не сме се преборили по този начин за нея, както други нации. Трябва да знаем, че нешата, които имаме през днешния ден, имат своя цена и някой би трябвало да заплати тази цена. Мен ме тормози, че ние хората сякаш в последно време нямаме податливост да плащаме за нищо – мислим, че това са неща, които са дадени безплатно, и някой някъде се грижи за нас. Това не е добре за едно общество и рано или късно то се трансформира ", сподели още Вълчев.

За влизането ни в Шенген и обстоятелството, че Холандия е напът да не ни допусне там, Вълчев разяснява: " Ние всички знаем, че инспекциите за това дали България механически дава отговор на условията да бъде страна член на Шенгенското пространство минаха преди 10 години без никакви забележки. Сега отначало пристигна инспекция, която откри същото. Сега тук поражда въпросът " добре де, но нали Европейски Съюз е някакво място, в което се твърди, че всеки получава това, което заслужава. Защо холандците не ни желаят и за какво българскиятелит като го знае това нещо не откри метод да влезе в по-солидна връзка? ".

В решението на Народното събрание за даване на военна помощ на Украйнане се споделя нито какво ще предоставим на Украйна, нито по кое време, означи още Даниел Вълчев. " Следователно, в случай че се замислим, в действителност резултатът от това решение е чисто политически – това е предоставяне на знаци. Големият въпрос е ние даваме ли по-ясен знаккъде се намираме, или не даваме ", уточни той.

За него корупциятае всяко едно държание, което изкривява реда в интерес на това да отбрани интерес на някого, който не е законен.

" Най-важното нещо е системите да се изсветляват. Ведна транспарантна система няма корупция, или най-малко има пренебрежимо малко. Ние не желаеме да изсветляваме системите, обществото не вижда през тях ", съобщи още Даниел Вълчев.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР