Моето разбиране за реформа е една система да се подобри,

...
Моето разбиране за реформа е една система да се подобри,
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от ВТУ "Св.св. Кирил и Методий": За едни реформа е да бутнеш къща, за други – да реновираш, за мен важното е да подобриш системата

" Моето схващане за промяна е една система да се усъвършенства, а не да бъде унищожена, съкратена или изменена като конструкция или личен състав. Реформа не е да закриеш нещо и да започнеш " на чисто ". За едни промяна е да бутнеш къща, за други – да реновираш. За разлика от нас множеството страни, с които всекидневно се съпоставяме, надграждат ". Това съобщи основният прокурор Иван Гешев във Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий ". Той изнесе открита лекция пред близо 100 студенти и преподаватели от Юридическия факултет на висшето образователно заведение.
 
 Иван Гешев във ВТУ Иван Гешев във ВТУ Източник: Прокуратура на Република България
Сред гостите на лекцията бяха проф. д.ю.н. Борис Велчев, основен прокурор в интервала 2006-2012 година, ректорът на ВТУ проф. доктор Христо Бонджолов, деканът на Юридическия факултет проф.д.ю.н. Георги Митов. Присъстваха и Сийка Милева, представител на основния прокурор, Емил Денев, заместител апелативен прокурор на Велико Търново, Христо Христов, областен прокурор на Велико Търново, районният прокурор Тихомир Шабов.
 
" Езикът може да съживи, може и да убие " – с тези думи на основния равин на Нидерландия Бенямин Яков, взел присъединяване в Международната конференция против речта на омразата по-рано този месец в София, основният прокурор Иван Гешев стартира своето ревю по редица проблеми, свързани с независимостта на магистратите, измененията в законодателството и " непрестанните " промени. " Ще приказвам от позиция на практикуващия правист ", сподели основният прокурор и напомни, че кариерата му от 1995 година насам е единствено в правосъдната система - в следствието и прокуратурата.
 
" За да има промени, би трябвало да има тактика, а не безредни дейности ", сподели Иван Гешев. Той установи, че за жалост поради трансформациите на правната система от 1989 г.  насам  думата " промяна ненапълно се е изпразнила от наличие ". В огромната си част промените, които се случваха, не целят дълготраен резултат към възстановяване функционирането  на наказателното правосъдие, а имат разнообразни претекстове – " политически, стопански, ситуационни ", добави Иван Гешев.
 
 Главният прокурор на среща със студентите от ВТУ (2) Главният прокурор на среща със студентите от ВТУ   Иван Гешев Иван Гешев Източник: Прокуратура на Република България
Главният прокурор уточни, че единият кръг от проблеми в  правораздаването визира формализма в наказателния развой. " Дела се провалят заради чисто официални аргументи и неспазени процедури. Те са толкоз комплицирани, че като влезеш в зала, ответната страна печели ", сподели Гешев. Той даде образец, че фигурата на " поемните лица " не съществува в съвсем никоя страна в Европа: разпитват едно поемно лице след 5 години и то споделя " аз не помня нищо " или " служителите на реда ми дадоха да подпиша този протокол ", " не съм видял " и това изправя делото пред неуспех.
 
 Главният прокурор на среща със студентите от ВТУ Главният прокурор на среща със студентите от ВТУ Източник: Прокуратура на Република България
" Факт е, че като поддържаме връзка с магистрати от Европейски Съюз, излиза наяве, че ние имаме най-сложния, муден и педантичен развой ", безапелационен бе Иван Гешев. Той открои и различен проблем - непредвидимостта на някои актове на магистратите. Гешев изясни по какъв начин в България двама магистрати могат да постановят две радикално разнообразни решения по два идентични проблема и това да бъде законно и да бъде обяснено посредством вътрешното разбиране.
 
" Промените в законодателството през годините се правят безредно, на парче, без ясна тактика какво целим и по какъв начин ще го реализираме ", сподели още основният прокурор. Той акцентира пред студентите, че законодателните промени би трябвало деликатно да се обмислят и да се преценят от практикуващи адвокати, от специалисти като техните преподаватели, а не от хора, които в никакъв случай не са влизали в зала и нямат визия по какъв начин действа българската правосъдна система.
 
" Правото и законодателството са доста комплицирана активност. Промяната в един текст, без да е деликатно премислена, може да провокира тежки последици в други закони ", сподели Иван Гешев. Той даде образец със закриването на Специализираната прокуратура. Пред бъдещите адвокати и техните преподаватели Гешев очерта механизъм, посредством който с промени в законодателството битката с корупцията на междинните и ниски равнища може да даде бърз резултат и тя да бъде сведена до миниум.
 
Главният прокурор се спря и на различен значим проблем за жителите -  закононарушенията по превоза, на нормативната уредба на тежките произшествия по пътищата. " С неголеми промени в Наказателния кодекс може да бъде реализиран много сериозен резултат във връзка с понижаване на смъртността по пътищата. Дерегистрацията или отнемането на автомобил на човек, управлявал след приложимост на алкохол или опиати, е по-сериозната глоба, в сравнение с завишаването на размера на лишаването от независимост. Това би провокирало доста по-сериозен и бърз резултат ", счита основният прокурор.
 
На въпрос на студент – каква е разликата сред правдивост и отмъщение и за какво постоянно в упованието си за по-високи присъди жителите упрекват прокуратурата и съда, Иван Гешев отговори: " Разминаването сред публични упования и законодателни решения е значително. Когато законът е посредствен и неспособен, не можеш да установиш и минималните равнища на правдивост, които хората чакат ". Главният прокурор акцентира, че има работещи модели, които могат да бъдат приспособени и да доведат до доста по-бърз резултат. Това обаче не се случва, тъй като в случай че се промени законодателството, " може да пострадат тези, от които зависи смяната ".
 
Към Иван Гешев бе насочен и различен въпрос от студент - " Обичате ли работата си? ", на който отговори: " на основен прокурор – не, на прокурор – да. За страдание работата на административен началник не е чисто прокурорска. Тя ми доставя наслаждение от позиция на това, че върша нещо за сътрудниците си, пазя институцията и съм част от нея, тъй като целият ми живот е минал в нея. Това е моята мотивация да съм основен прокурор ".
 
Главният прокурор Иван Гешев подари на Великотърновския университет  икона – " Света Богородица с Младенеца ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР