Моето лично мнение, не като говорител на ЦИК, е, че

...
Моето лично мнение, не като говорител на ЦИК, е, че
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Има политически натиск от партии върху ЦИК

Моето персонално мнение, не като представител на ЦИК, е, че има политически напън от партии върху ЦИК под друга форма, който е неприемлив. Това съобщи пред bTV Цветозар Томов.

" Няма да кажа кои са те, само че е неприемлив подобен напън. Няма да разясня, тъй като не желая да разгарям в допълнение напрежение. Партиите би трябвало да се въздържат от мнения за активността на ЦИК по метода, по който някои партии го вършат ", разяснява Томов.

Според него изборите на 11 юли са били с " минимум платен и следен избор от години ".

" Твърденията за операция на машини са голословни най-малко към този момент ", съобщи Томов и означи, че в предварителните планове на ЦИК е било заложено и се е очаквало до 1% от устройствата да откажат, а проблем е имало единствено с половин % от тях.

Той разяснява и разногласието на ЦИК дали кандидат може да се откаже от депутатското си място, което е спечелил на избори.

Казусът породи откакто новоизбраният кмет на Благоевград и някогашният министър председател Борисов подадоха заявки за отвод. Решенията по двата случая провокираха и прегласуване, както и реакция на ГЕРБ. Според някогашните ръководещи е имало друго отношение към техния водач и представителя на Има Такъв Народ.

" Бяха извършени две гласувания. Това бяха две обособени решения, като при второто не се получи квалифицирано болшинство, това докара до прегласуване. Сблъскаха е две отзиви в комисията ", разяснява Томов.

" Има решение на Конституционния съд от 2001 година, съгласно което краят на изборния ден е начало на мандата на Народното събрание. Това е моето схващане, аз съм срещу ЦИК да афишира кои са депутати. ИК не избира и не назначава депутати, а единствено записва избора ", съобщи Томов и добави, че постоянно е дал своя вот срещу отхвърли на депутати от техните места.

В отговор на въпроса дали въпросът с новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов е повлиял на решението, тъй като в случай че той не се откаже от депутатския си мандат, ще се стигне до нови локални избори в града, Томов отговори с въпрос: " А той за какво не се отдръпна от акцията за народен представител, откакто е определен за кмет? ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР