Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не

...
Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не
Коментари Харесай

Колко се икономисва, ако изключите климатика

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим персоналното си транспортно средство. Но всички тези системи употребяват сила, а тя въздейства директно върху разхода на гориво. На фона на цените на горивата на бензиностанцията, въпросът с какъв брой се подвига разходът при включен климатик, още веднъж става настоящ.

Енергията за бордовите системи в автомобила се черпи от генератор, който има директна връзка с коляновия вал на мотора: оборотите му се подвигат, с това и разходът на гориво. Но какви са съответните числа?

Тест, извършен от немския клуб ADAC, демонстрира, че климатикът на Skoda Octavia употребява толкоз сила, за генерирането на която се изразходва 0,43 л бензин в час.

Пестеливата страна на потребителя излиза на напред във времето и доста постоянно по българските автомагистрали виждаме хора, които карат със 130-140 км/ч и отворен прозорец(и).

Няма да разясняваме обстоятелството, че в този случай не можеш да си чуеш личните мисли. Но основаните зони с намалено налягане в автомобила оказва негативно въздействие върху скоростта на придвижване. В резултат на това разходът на гориво се усилва, даже може да надвиши потреблението от климатика.

Руското издания „ За рульом ” е провел собствен тест с дизелов Ford Focus 1,8 TDCi и бензинова Lada Kalina 1,6. При скорост на придвижване 90 км/ч, Kalina изразходва 5,5 л/100 км без климатик. Ако се отвори прозорец, разходът се качва с 0,1 л/100 км. Но при повишаване на скоростта, разходът скача с повече. При 110 км/ч той се усилва д 0,35 л/100 км, при 120 км/ч – с 0,5 л/100 км.

При дизеловия Ford Focus обстановката е идентична. При 90 км/ч разходът се усилва минимално, само че при 120 км/ч и отворен прозорец – нарастването е с 0,4 – 0,5 л/100 км. При 130 км/ч обаче разходът скача с 0,6 – 0,7 л/100 км.

Кои са другите бордови системи, които черпят гориво –
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР