Мобилни екипи на Териториалното поделение на НОИ тръгват от 10

...
Мобилни екипи на Териториалното поделение на НОИ тръгват от 10
Коментари Харесай

Мобилни екипи съветват как да се пенсионираме изгодно

Мобилни екипи на Териториалното отделение на Национален осигурителен институт потеглят от 10 септември по общините в Пловдивска област, с цел да съветват възрастните хора по какъв начин да се пенсионират при по-благоприятни условия.

Причината е, че през май влезе в действие смяната в Кодекса за обществено обезпечаване. Тя дава опция на пенсионерите до края на 2022 година да избират дали пенсията им да бъде изчислена по методиката, която работи от началото на тази година, или по предходната.

Разликата сред двете е от една страна, че от януари отпадна опцията да се избират трите години с най-голям застрахователен приход, от друга не се взима поради осигурителният приход за 1997-2000 година, а се зачита единствено стажът за този интервал. След като новият правилник провокира ропот у хора, които ще бъдат ощетени от него, бе направена законодателната смяна.

Във връзка с нея се подхваща втора разяснителна акция по общините, откакто една към този момент имаше напролет. По график ще работят мобилни приемни, в които ще има чиновник на Национален осигурителен институт и експерт по осведомителни системи, който да подсигурява работата механически, защото ще се употребява интернет от съответните общини.

На място ще се работи със софтуерен артикул на осигурителния институт, който по въведените данни на бъдещия пенсионер ще пресмята размера на пенсията по двата метода. Така всеки ще може да избере по-изгодния са своя случай.

Възрастните хора, които към този момент са се пенсионирали по новите правила от януари досега, или пък са подали документи и са в процедура за разпределяне на пенсия, би трябвало да уведомят Национален осигурителен институт до 4 ноември, че желаят да се направи преценка за техния случай коя методика е по-благоприятна. Ако не то заяват, ще остане изчислението по новите правила.

По данни на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт общо към 6700 души от Пловдивска област навършват през тази година възраст за пенсиониране. Това е групата, към която е ориентирана осведомителната акция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР