Мобилната медицинска помощ, регламентирана в Закона за здравето, предлагат от

...
Мобилната медицинска помощ, регламентирана в Закона за здравето, предлагат от
Коментари Харесай

Мобилна медицинска помощ под шапката на нова агенция предлагат от ИТН

Мобилната здравна помощ, регламентирана в Закона за здравето, оферират от „ ИТН “.

Идеята на проф. Андрей Чорбанов и група народни представители от групировката е мобилните екипи да посещават обитаеми места, в които няма общопрактикуващи лекари или непрекъснат медицински пункт, излиза наяве от претекстовете, въпреки с текстовете на плана това да не е категорично регламентирано.

С предложенията се показва, че мобилната здравна помощ се прави чрез профилиран здравен автомобил, оборудван с инсталация за вътрешни заболявания и за експресни кръвни проучвания. Предлага се също по този начин мобилните екипи да се състоят от двама души – водач, който може да е здравно лице, и доктор или лекарски помощник. Медсестрите могат да са част от такива екипи, само че единствено в случай че в тях има доктор или лекарски помощник, написа още в текстовете.

Мобилната помощ ще се реализира по авансово направени графици и направления, а броят на здравните коли ще зависи от броя на популацията в дадена област и броя на обитаемоте места.

Цялата мобилна здравна помощ да се провежда и координира от нова организация „ Превенция, профилактика на здравето и медицински изследвания “, оферират още народните представители от Има Такъв Народ. Агенцията ще е на бюджетна прехрана към здравния министър и би трябвало да бъде основана в едногодишен период от влизане на допълненията в действие.

В претекстовете си депутатите показват, че у нас има доста неосигурени и равнището на профилактика и предварителна защита е ниско. Те показват още, че доста възрастни хора, живеещи най-вече в селата, нямат достъп нито до профилактични прегледи, нито до здравна помощ, както и че през последните години се следи заселване на доста млади фамилии в по-отдалечените региони на страна ни. Според тях предлаганата мобилна здравна помощ ще способства и за предварителна защита на здравето на децата от тези фамилии.

Според депутатите с цел да се сложи началото на мобилните медицински услуги у нас ще са нужни към 25 млн. лева еднократно – за закупуването на профилираните медицински коли, както и по към 5 млн. лева годишно за активността на предлаганата от тях нова Изпълнителна организация „ Превенция, профилактика и медицински изследвания “. Народните представители от Има Такъв Народ оферират средствата за организацията да се обезпечават от пренасочване на % от акцизния налог за алкохол и цигари. Същия източник на финансиране е препоръчан и за мобилните манипулационни и медицинските изследвания, които се планува организацията да прави.

„ Хората от най-ниските обществени пластове, които се намират на прага на бедността, имат податливост да заделят средства за алкохол и цигари. Те не поставят грижи за здравето си, тъй като не могат да си го разрешат. Идеята е акцизът, който се дължи за алкохол и тютюневи произведения, да даде принос за съхраняването на здравето на хората, които страдат най-вече от използването им. Известно е, че изброените артикули водят до редица болести, които засягат сърцето и сърдечносъдовата система, белите дробове, черния дроб, бъбреците и доста други органи и системи. Справедливо и обосновано е настояването % от техния данък да отива за опазването на здравето “, показват депутатите в претекстовете си.

Освен това съгласно тях заделянето на средства за опазване на здравето по този модел ще разреши всеки човек да получава безвъзмездни профилактични прегледи, а по този метод ще се подсигурява ранното диагностициране на болести, като навременната интервенция ще способства за растеж на удобните прогнози за лекуване.

С целия законопроект и претекстовете към него можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР