Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените

...
Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените
Коментари Харесай

Отхвърлиха ветото на президента за банковата несъстоятелност

Мнозинството в Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху текстове от измененията в Закона за банковата неплатежоспособност с създатели Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Ветото поддържаха 40 депутати (БСП и " Воля " ), срещу бяха – 129 ( ГЕРБ, " Обединени патриоти ", ДПС).

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие на три параграфа от Преходните и заключителните разпореждания на закона с декрет от 21 февруари 2018 година.

Според вносителите задачата на закона е да се попречи за вторичното плячкосване на КТБ, а съгласно президента - със задна дата се обезсилват всички покупко-продажби като цесии и прихващания по време на специфичния контрол в банката преди оповестяването й в неплатежоспособност.

Сред претекстовете си създателите са показали и попълване на масата на несъстоятелността на банката с 1,4 млрд лева

Препотвърдените през днешния ден от Народното събрание промени дават опция за ретроактивно, назад деяние, на правила, с цел да бъдат оповестени за оскъдни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо сдружение, и последният е поел неговото взимане, без обаче да е платил.

Според законодателите " недействителна във връзка с банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка договорка, при която взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице (независимо от броя на прехвърлянията), в случай че вследствие на тази договорка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в рационален период имущество - парични средства или актив (различен от взимане за цена по сделка), пропорционално на трансферираното взимане ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР