Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена

...
Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена
Коментари Харесай

На първо четене НС реши: Следствието се отделя като самостоятелен орган в съдебната власт

Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена работа да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като независим орган в правосъдната власт, а шефът на националното разследване да може при избрани случаи да бъде прокурор по следствие против основния обвинител и неговите заместници, съобщи БНР. Предложението е на партия " Възраждане ".

Депутатите поддържаха на първо четене и плана на правосъдното министерство за промени в закона за правосъдната власт.

Предложенията за правосъдна промяна, импортирани от " Възраждане ", получиха поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и 1 народен представител от " Продължаваме промяната ", и с общо 117 гласа " за " на процедура се записа на първо четене връщане към без значение разследване отвън шапката на прокуратурата.

От " Продължаваме промяната " се чуха причини, както в поддръжка, по този начин и против законопроекта на " Възраждане ". Депутатът Мирослав Иванов го оспори с претекста:

" Как очаквате, че хора, които са били според от основния прокурор години наред, внезапно с магическа пръчка ще стартират да бъда справедливи и да не бъдат в някакъв тип директна взаимозависимост на основния прокурор ".

Съпартиецът му Бойко Рашков, който е и някогашен шеф на Националната следствена работа, обаче видя в плана на " Възраждане " разумен метод и изцяло отбрани връщане към модела от предишното.

" Да се възвърне независимостта на Националната следствена работа, т.е. на следователите. Да се изведат окръжните следствени служби от окръжните прокуратури - нямат място там. Да могат да проверяват обективно - това, което е тяхната работа, " изясни Рашков.

Тезата на Бойко Рашков поддържаха от ГЕРБ, Държавно стопанско предприятие и Българска социалистическа партия.

Като част от юридическите си причини от Демократична България и Политическа партия показаха мнение, че по-удачен е различен механизъм за следствие на основния прокурор, а точно със арбитър, който в никакъв случай не е взел участие в досъдебното произвеждане.

По време на четиричасовите разисквания се редуваха политически причини и юридически тези. Движение за права и свободи и Демократична България влязоха в вербален конфликт за това дали има или не избран стопански кръг, който оказва въздействие в правосъдната власт.

С още по-голямо болшинство от 166 гласа " за " депутатите поддържаха на първо четене и измененията на Министерския съвет в Закона за правосъдната власт, с които се ускорява ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противодействието на корупцията в правосъдната власт, както и задължението Инспекторатът да одобри Кодекси за етично държание на българските съдии и на българските прокурори.

Проектът на държавното управление съставлява законодателна самодейност, която е част от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Минути преди 15 часа депутатите започнаха разискванията по импортираните пет обособени законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват основаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР