Мнозинството на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля отхвърлиха днес ветото

...
Мнозинството на ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля отхвърлиха днес ветото
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху двойната неустойка при бързите кредити

Мнозинството на ГЕРБ, " Обединените патриоти " и " Воля " отхвърлиха през днешния ден ветото на президента Румен Радев върху двойната наказателна клауза при бързите заеми, макар че е срещу нея.

Миналата седмица по предложение на ГЕРБ депутатите направиха незабавна законова корекция, с цел да анулират признатата дни по-рано опция за двойна наказателна клауза при бързи заеми, въпреки че поради ветото на президента тя не бе обнародвана в Държавен вестник и на процедура не съществуваше, т.е. те трансформираха фиктивен закон. Днес обаче със 121 гласа " за " болшинството още веднъж утвърди скандалната двойна наказателна клауза, с цел да отхвърли президентското несъгласие.

Така в Държавен вестник би трябвало бъдат обнародвани два закона. Първият е Законът за Данък добавена стойност, с преходни и заключителни разпореждания на който по предложение на самостоятелния народен представител Спас Панчев се трансформира Законът за потребителския заем и се дава опция неустойката при бърз заем да е два пъти повече от главницата, т.е. да вземем за пример 1000 лева при 500 лева заем.

Вторият е Законът за бюджета за 2021 година, с преходни и заключителни разпореждания на който по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ текстът за неустойката в Закона за потребителския заем се анулира. Така законът няма да приема като допустима двойната наказателна клауза при бърз заем, т.е. поправката ще е анулирана.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР