Мнозина се опитват да уловят духа на нашето време, да

...
Мнозина се опитват да уловят духа на нашето време, да
Коментари Харесай

Разломно време

Мнозина се пробват да уловят духа на нашето време, да открият и посочат главната линия в светоусещането и държанието на актуалните хора. Тук предлагам някои свои наблюдения и бележки по тематиката. Смятам, че ключ към пояснение на многообразните феномени в днешния комплициран свят може да бъде имащата разнообразни прояви у огромен кръг хора двигателна сила към отделяне. Иначе казано, на мода в този момент е поривът към разделяне. Този подтик към пробутване на разломи се следи както в мисленето и действието на обособените човеци, по този начин и в тези на колективи от друг тип. Ако това е правилно, то условно можем да назовем днешната ера с представката „ раз- ”. Формираните с нейна помощ думи сносно показват това, което се случва с сериозна маса хора в съвременността. Ще дам няколко образеца за този необятно публикуван уклон към фракционизъм, а по-късно ще се опитам да го осмисля.

Да стартираме с движещата му мощ: разочарованието от статуквото. Ала какво в това статукво е недопустимо и против какво следва да се разпалват съвременниците? Най-общо казано, те копнеят да разклатят с наклонност да разтурят наличните цялости с дълготраен образ – обществени системи, структури, институции, организации, държавни формирания, междудържавни съюзи. Предпочитана цел за разцепление са обичайните човешки общности – фамилни, родови, землячески, другарски, професионални, партийни и прочие Повикът на времето е да разбутаме, за да разбием, формите на единение в човешкия живот, изключително тези с непрекъснат градеж и неизменими правила на действие. Характерни негови изрази в сегашното, са: опитите за разграждане на съюзи сред страни – да вземем за пример излизането на Британия от ЕС; разграничаването на обособени страни от многостранни контракти, по които те са страна – да вземем за пример отдръпването на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата; разнобоят при крайната оценка и отводът да се поддържат към този момент съгласувани в интернационалната общественост съглашения – да вземем за пример на няколко страни, включително нашата, от Конвенцията против домашното насилие; стъпките за разложение с старания за следващо разпускане на към този момент съществуващи интернационалните организации – да вземем за пример на Съединени американски щати и други страни на ЮНЕСКО, и други

Най-често разбъркването и внасянето на разкол в наличните цялости и единства става посредством делене на съставните им детайли до тяхното отчасти или цялостно разчленяване. Разглобяването на действителността носи със себе си скъсване на считани за основополагащи връзки във и сред нещата, а също в самите човешки човеци и общности. Походът към разпадането света на „ светове ” е съпроводен с заличаване хомогенността на самите нови „ универсуми ”, които другояче претендират да са неразложими монади. С други думи казано, този ентусиазъм води до корозия целостта и единството на света, разпокъсването му и в вероятност неговото разрушение.

Разкъсването на цялостите е стимулирано от неприемане на хипотетичната им роля на пречка за свободното деяние на кардинално различаващи се от другояче разтворените в единствата човешки човеци или формираните от тях групи. Поддръжниците му подчертават върху разликата по същина на считаните от тях за разнородни неща, което е било потиснато в границите на цялостите, с оглед удържането на тяхното единение. Движещият им претекст е да изведат на напред във времето разнообразието на явленията в действителността към хората, а и на изявите на лично човешкото съществуване. Средството за реализация на посочения ентусиазъм е аналитичната дарба на нашето мислене. В хода на човешката история тя е усъвършенствана до степен понастоящем да улавя най-дребните елементи и най-фините нюанси в нещата. Нейната задача е да открива спецификата и неповторимостта на деянията на битието. Прекомерното й използване обаче води до намаляване, с наклонност към закърняване, на другата основна мисловната дарба на хората – синтетичната. Абстрахирането от несъществените разлики, намирането на същностните прилики и построяването на умения за основаването на систематизирания, стават все по-рядко следени. Плъзгайки се по повърхността огромна част от съвременниците не развиват заложбата си да вникват в неявните сродства на изглеждащи на пръв взор несъпоставими феномени. Увлечени в преследване на уникалности те престават да търсят сходствата сред нещата. Образно казано, те виждат единствено дърветата, само че не и гората. А това води до тесногръд и килнат взор към действителността, което пък вещае пораждане на съществени опасности за човечеството.

Разкъсването на действителността има за значима последица нейната фрагментация. То води до ерозия и унищожаване на наличните и обрисуване на голям брой нови граници в нея. От друга страна, размножаването на детайлите в действителността провокира нейното усложняване и все по-трудното намиране на обединен взор към протичащите там процеси. Не на последно място, то е съпроводено с раздалечаване на формите на битието. Това е добре видно в областта на човешките взаимоотношения, в която възходящото разногласие и различие прави разлъката сред хората честа, лесна, бърза и безапелационна. Разбягването на индивидите в разнообразни направления спъва тяхното наново събиране, с оглед присъединяване в съгласувани дейности. Все по-трудно става постигането и удържането на към този момент взети решения за взаимното преборване с какъвто и да е проблем от днешните хора. Ала там където липсва непринудено единодушие се намесват принудата и използването на мощ при решение на човешките каузи. Иначе казано, цената на освобождението от „ сковаващите свободното деяние ” цялости и единства в споделения от хората свят, е попадането в ново иго, този път още по-опасно, тъй като при него отсъства опцията на болшинството от хората да вземат участие при вземането на засягащите ги решения. Кръгът се затваря, като „ меката ” власт на болшинството жители, канализирана в класическите институции, се заменя с „ твърда ” на обособени автократи или котерии от техни сподвижници, пренебрегващи нормите на тези „ неефективни ” структури. Мнимата „ тирания ” на обществено излъчените ръководства, с присъщата им организация и правила на действие, е на път да бъде наследена от действителната тирания на случайно настоящи сатрапи и васалите им.

Разделянето основава предпоставки за опълчване сред обособените неща. Затова и не е чудно, че в днешния свят нараства борбата сред хората: обособени човеци, обособени на някакъв симптом общности (полов, етнически, полов, породист, набожен, културен и др.), а и сред страни. Увеличават се подозрителността и нетърпимостта сред хората. Умножават се споровете посред им. От друга страна, все по-трудно става поемането на нови и спазването на остарели задължения. Най-често от това страдат многостранните контракти, учредени върху правилото за еднообразно отнасяне на участниците в тях. Все по-често те са заменяни от сепаративни споразумения, в които някоя от страните търси несподелени с другата облаги, стъпвайки върху своята привилегирована позиция. В основата на наклонността към анулиране на наличните договорености стои отхвърлянето на правилото за тъждество на сключилите ги сътрудници. Оспорва се идентичната полезност на контрагентите – човеци, общности, икономически субекти, страни и прочие Простичко казано, през днешния ден тържествува неприкритият нарцисизъм – личностен, колективен, народен, държавен, цивилизационен. Ориентирът на универсалните човешки полезности в живота на хората, прилаган посредством следване като водещ правилото за съблюдаване на общите за всички хора права и свободи, е все по-често и намерено оспорван. Изглежда, че идентичното отнасяне на хората към този момент не е настоящо. Наблюдава се очевидна или скрита апология на неравенството, придружена с искания за предимство на едни или други човешки човеци или общности. То пък разумно води до поръчки за налагане на владичество над „ по-низшите ” човешки същества, общества, цивилизации.

Увлечението по разцепление на огромна част от съвременниците – и то на имащи доста въздействие в обществения живот, е подбудено от убеждението, че индивидът е кадърен да се оправи независимо с проблемите си или като част от лимитирана група себеподобни. Нарасналите технологически благоприятни условия на човешкия жанр пораждат у немалка част от представителите му самочувствие на властелини в света и упоритост да го подчинят, както и себеподобните си. Протеклият в продължение на хилядолетия развой на индивидуализация през днешния ден намира своята кулминационна точка в претенцията на обособени човеци да надмогнат обществената природа на индивида. Влюбени в личното си его те не помнят, че отвън обществото човек губи своя характерен образ на „ обществено животно ”. Може би имат вяра, че ще станат богове – реализирайки едната от посочените от Аристотел благоприятни условия в сходна обстановка, само че доста по-вероятно е да се върнат към животинското положение – другата алтернатива, показана от гръцкия мъдрец.

Авторът е университетски учител по философия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР