Мнозина европейци са разтревожени от климатичната криза и с готовност

...
Мнозина европейци са разтревожени от климатичната криза и с готовност
Коментари Харесай

Мнозина европейци искат действия за климата, но ако това не променя начина им на живот

Мнозина европейци са разтревожени от климатичната рецесия и с подготвеност биха подхванали персонални стъпки и биха подкрепили политики на страната, с цел да оказват помощ в битката с рецесията, сочи изследване, само че колкото повече една мярка би трансформирала метода им на живот, толкоз по-малко я поддържат.

Проучването на YouGov в седем страни, представено от " ", е тествало поддръжката за дейности в региона на климата на държавно равнище, като възбрана на пластмаси за еднократна приложимост и бракуване на коли с мотори с вътрешно горене, както и обособени начинания, в това число пазаруване единствено на облекла втора ръка и отвод от месо и млечни артикули.

 Какво e Какво e " Светата троица " на Зелената договорка и по какъв начин тя стигна до всеки джоб

Отговорите на интервюираните от Англия, Франция, Германия, Дания, Швеция, Испания и Италия са посочили, че доста хора биха били удовлетворени от ограничения, които няма да повлияят доста на метода им на живот, само че по-големите стъпки, които може да са нужни, са непопулярни.

Преобладаващата част от хората са разтревожени за климатичните промени

Големи болшинства във всички изследвани страни - вариращи от 60% в Швеция, 63% в Германия и 65% във Англия до 77% в Испания, 79% във Франция и 81% в Италия - са изтъкнали, че са доста или много разтревожени за климатичните промени и резултатите от тях.

Като цяло сходни проценти са показали, че климатът се трансформира поради човешката активност, като по-малко от 20% от респондентите в множеството страни споделят, че климатичните промени не се дължат на човешката активност и най-много 5% отхвърлят, че даже се случват.

Налице е също огромна поддръжка сред 76% и 85% за възгледа, че всички страни биха били по-ефективни в оправянето с климатичните промени, в случай че работят дружно с други, само че има по-малко единодушие за това какво тъкмо хората са подготвени да създадат по въпроса.

Популярни са ограничения, които не постановат огромни жертви

Мерки, които не постановат да се вършат огромни жертви в метода на живот, са известни, като сред 45% (Германия) и 72% (Испания) поддържат държавните стратегии за засаждане на дървета, а 60% (Испания) и 77% (Великобритания) споделят, че биха отгледали повече растения сами или към този момент вършат по този начин.

Между 40% (Дания) и 56% (Великобритания, Испания и Италия) от интервюираните с наслада в никакъв случай повече не биха купили артикули от пластмаса за еднократна приложимост, до момента в който сред 63% (Швеция) и 75% (Испания) биха подкрепили държавна възбрана за тях.

По сходен метод има много солидна поддръжка - от 28% в Германия до 43% в Италия - за концепцията за ограничение на приема на месо и млечни артикули до две или три хранения седмично; сред 24% (във Великобритания) и 48% (в Италия) биха подкрепили законодателство в този смисъл.

 Светът прави повече чиста сила, само че изкопаемите горива остават водещи Светът прави повече чиста сила, само че изкопаемите горива остават водещи

Не е изненадващо, че държавните дотации за повишение на енергийната успеваемост на домовете са извънредно известни, като поддръжката варира от 86% в Испания до 67% в Германия, до момента в който поддръжката за поемането на разноските от семействата е много по-малка (19% в Германия до 40% в Испания).

Има необятна поддръжка и за налагането на налози на постоянно пътуващите (от 39% в Италия до 59% в Германия, с подкрепящо болшинство в пет от седемте страни), само че доста по-малко за пазаруването единствено на облекла втора ръка (от 17% в Германия до 27% във Великобритания).

Малцина биха се отказали непринудено от месото

Дори по-радикални оферти, като непринудено да се спре яденето на месо и млечни артикули и хората да имат по-малко деца, в сравнение с биха желали, са подкрепени от едвам 10% (Германия) и 19% (Италия) и надлежно 9% (Германия) и 17% ( Италия).

Промените в потреблението на коли, главен фактор за въглеродните излъчвания и област, в която доста европейски държавни управления към този момент одобряват закони, също са провокирали отговори, които демонстрират тясна връзка с въздействието, което те биха могли да имат върху живота на хората.

Под една трета биха минали към електрическа кола

Запитани дали биха желали да преминат към електрическа кола, приблизително малко под една трета от респондентите в седемте изследвани страни - вариращи от 19% в Германия през 32% в Дания до 40% в Италия - са дали отговор позитивно.

Отговорите са по-разнообразни, когато става въпрос за цялостно отричане от шофиране в интерес на потребление на публичен превоз, вървене пешком или каране на колело.

 Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души

Във Франция, Испания и Италия надлежно 35%, 44% и 40% декларират, че биха били подготвени да подхващат тази стъпка. Подкрепата е по-ниска във Англия (22%), Германия (24%), Дания (20%) и Швеция (21%), макар че 25% от французите и 28% от германците означават, че към този момент вървят пешком, карат велосипед или употребяват публичен превоз вместо да карат, против 11% до 16% другаде.

Задължително нарастване на акциза върху горивата и приемане на законодателство, забраняващо производството и продажбата на бензинови и дизелови коли, обаче не са известни. Онези, които се опълчват на заплащането на повече данък върху горивата, са повече от тези, които го поддържат във всички страни.

Масово в Германия и Франция са срещу възбраната на колите на бензин и дизел

А запитани какво мислят за възбрана на колите с мотори с вътрешно горене, единствено в Испания и Италия повече хора поддържат концепцията, в сравнение с са срещу нея, като над 60% от хората се опълчват в страни като Франция и Германия, съвсем двойно повече от поддръжката.

Социологическата организация YouGov е интервюирала представителни извадки от повече от 1000 респонденти във всяка страна, като изследването е било направено сред 5 и 24 април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР