Множество сигнали- оплаквания от хора от района на община Хаджидимово

...
Множество сигнали- оплаквания от хора от района на община Хаджидимово
Коментари Харесай

Топъл ли е топлият обяд в община Хаджидимово! Защо фирма чак от Сливен храни хората от програмата?! Социалното министерство започва проверка / обновена/

Множество сигнали- недоволства от хора от региона на община Хаджидимово получихме в редакцията на Struma. com. Те касаят доставката на храна по програмата "Топъл обяд " на Социалното министерство, по която храна по домовете си получават близо 31 000 нуждаещи се в 215 общини в страната. Всеки работен ден да се разнася чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично десерт на възрастни, хора с увреждания и с приходи под прага на беднотия.

Целевата стратегия е на обща стойност 5, 1 млн. лева, обезпечени от държавния бюджет. Според хора от община Хаджидимово, храната идва при тях студена, залоена най-вероятно приготвена ден по-рано, защото компанията, която я доставя е от Сливен. Ежедневно бусовете с храна от Сливен идват в Хаджидимово, изминават към 350 километра в едната посока, с цел да доставят "Топъл обяд " на хората в потребност.

Направихме инспекция по други общини в Пиринско и се оказа, че те получават храна по програмата от локални компании или от компании, които готвят за Социалния патронаж.

Защо в община Хаджидимовое определена компания чак от Сливен с подобен въпрос се обърнахме към правист на община Хаджидимово, която съобщи: Тази компания е определена, тъй като не е имало други претенденти, които да се явят на отправената обществена покана. Фирмата дава отговор на условията, сподели юристката на община Хаджидимово, която сподели, че освен тяхната община работи със сливенската компания, а и община Сатовча. Това обаче се оказа погрешно, в Сатовча подготвят храната в особено обособени домашни обществени патронажи по обитаеми места, храната дава отговор на всички изисвания на БАБХ,казаха от община Сатовча

Юристката изясни,че имало съобщение, само че никой не се явилНаправихме опит да попитаме и кмета на Хаджидимово - Людмил Терзиев, само че той не подвига телефона си.

Попитахме в общественото министерство по какъв начин се провежда доставката по тази стратегия, оттова обясниха, че министерството обезпечава парите, само че кметовете имат оперативна автономия да избират компаниите, с които да работят по програмата. От министерството увериха, че ще ревизират по какъв начин тъкмо е избирана сливенската компания, по какъв начин са направени условията по поръчката,къде е оповестена обществената поканаи за какво при съществуване на голям брой компании, които работят на територията на региона и региона се доставя обяд от близо 350 километра. Очаквайте детайлности.

Г. Георгиев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР