Множество протести избухнаха в Иран от началото на годината заради

...
Множество протести избухнаха в Иран от началото на годината заради
Коментари Харесай

Криза с водата разпалва протести в Иран

Множество митинги избухнаха в Иран от началото на годината поради водата, която се трансформира в възходяща политическа паника поради засушаване, което жителите на засегнатите региони и анализатори настояват, че се е изострило поради неприятното ръководство, оповестява " Ройтерс ".

Протестите са били релативно дребни, спорадични и са лимитирани до градовете към централния град Исфахан и остан (провинция) Хузестан на запад. Но те подчертаха проблем, който изигра роля в по-ранните безредици, които бяха потушени от управляващите, макар че признаха нуждата от смяна.

В началото на март броят на протестиращите в град покрай Исфахан е бил нищожен, като десетки аграрни стопани са скандирали ироничния девиз " Смърт на фермерите, да живеят потисниците! ", както демонстрират видеоклипове. Седмица по-късно митингите станаха по-напрегнати.

Десетки служители на реда за битка с безредиците на мотоциклети в влязоха в конфликти с фермери в същия град Варзанех, сподели друго видео. Използван е бил сълзотворен газ.

" Това, което се назовава суша, е по-често неприятно ръководство на водите ", акцентира публицист във Варзанех, който поискал да остане неизвестен поради чувствителността на тематиката.

" А тази липса на вода разстрои приходите на хората ", добави журналистът.

Земеделските стопани упрекват локалните политици, че разрешават водата да бъде отклонявана от техните земи, като против това получават подкупи.

Докато националните митинги през декември и януари бяха провокирани от яд поради високите цени и корупцията, в селските региони неналичието на достъп до вода също е била съществена причина, показват анализатори.

Най-малко 25 души бяха убити и към 3700 души бяха задържани в най-голямото предизвикателство за държавното управление на президента Хасан Рохани, който беше избран отново през предходната година.

В Сирия сушата беше една от аргументите за антиправителствените митинги, които избухнаха през 2011 година и доведоха до революция, което направи сушата в Иран изключително сензитивен въпрос.

Приблизително 97 % от страната страда от суша най-малко до известна степен, демонстрират данните на Метеорологичната организация на Ислямската република. Правозащитни организации споделят, че тя е предиздвикала доста хора да изоставен домовете си.

Рохани и висшият водач на Иран аятолах Али Хаменеи загатнаха сушата като проблем, на който би трябвало да се обърне внимание в страната по време на речта им през предходната седмица по случая Новруз, иранската нова година, в същото време осъждайки " беззаконието и насилието ".

Реклама, показвана по държавната телевизия, която предизвиква иранските жители да съхраняват водата, демонстрира мъж, седнал на един стол в средата на пустинята с лозунга " Сушата е по-близо, в сравнение с си мислите. "

Доклад на Организация на обединените нации от предходната година означи, че " дефицитът на вода е остър; прехранването със земеделие към този момент не е задоволително. С няколкото други благоприятни условия, доста хора са напуснали, избирайки несигурното бъдеще като мигранти в търсене на работа ".

В началото на януари по време на митингите в град Кахдериджан, който се намира на към 10 км западно от Исфахан, се развихри принуждение, откакто силите за сигурност откриха огън по тълпите, убивайки минимум петима души. Един от починалите беше фермер, като локалните оповестиха, че права за вода са били главното неодобрение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР