Множество нарушения на условията и пълно незачитане на задълженията от

...
Множество нарушения на условията и пълно незачитане на задълженията от
Коментари Харесай

Хванаха се за главата. Как Европа ще плати на Украйна за провала на зърнената сделка?

Множество нарушавания на изискванията и цялостно неуважение на отговорностите от страна на Запада принудиха Кремъл да откаже черноморската самодейност. Лидерите на Европейски Съюз приканват Русия да се вразуми и " да не слага непостижимо задължение върху плещите на най-нуждаещите се страни ". Държавният секретар на Съединени американски щати се надява на скорошно възобновяване на съглашението. Москва показва лицемерието на " сътрудниците ". Кой в действителност пострада от срутва на договорката?

Цената на въпроса

Сключиха съглашение през лятото на 2022 година, главно за подкрепяне на бедните страни. И най-после, имаше и търговски интерес. Така от юли до декември 2022 година Русия усили износа на зърнени и бобови растения до 11,6 %. Другите обаче се възползваха доста повече. Украйна изпрати към 33 милиона тона зърно до границата. Освен това, съгласно статистиката на Организация на обединените нации, развитите страни имат 45 %, разрастващите се страни получават 49 %, а най-бедните получават единствено шест.

Основните са за Китай (5,7 милиона тона), Испания (4,4) и Турция (2,8). Европейски Съюз заяви, че по-малко от милион тона са паднали в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия, Судан и Йемен. Експертите изясняват, че Украйна доставя главно фуражно зърно - основно царевица, което на процедура не се употребява в бедните страни. Следователно мотото " нахрани гладния " беше подправено през цялото време.

След прекратяването на Черноморската самодейност се появиха изявления за дестабилизация на международния пазар на зърно и обещания за ценови взрив. Увеличението обаче беше лимитирано до фючърсния пазар — борсови принадлежности, които не въздействат на действителната стойност. Генералният шеф на Института за обстановка на селскостопанския пазар Дмитрий Рилко отбелязва, че нито международните, нито вътрешните районни цени към момента не са реагирали на прекратяването на покупко-продажбите.

„ Имаше мощен напредък на фондовата борса в Чикаго, само че много бързо индикаторите се върнаха към първичните стойности, разяснява той. “ В по-малка степен имаше скок на фондовата борса в Париж, който също беше последван от връщане обратно. Руските мита се резервират на равнище от 228 $ за звук.

Експертът е сигурен, че отрицателният резултат от затварянето на украинските експортни терминали е бил блокиран от композиция от фактори: готовността на участниците на пазара за подобен поврат на събитията, впечатляващи вътрешни мощности, добър експортен капацитет на Русия заради високите запаси и изобилните реколти в южните региони. Освен това Европа също има добър рандеман.

Анализаторите са единомислещи, че украинските доставки не въздействат на действителната обстановка и имат по-скоро психически резултат. " След като някои страни от Европейски Съюз не разрешиха вноса на украински артикули, размерът на сухопътния превоз спадна съвсем 2,5 пъти: от 52,5 хиляди тона дневно до 22,5. И цените не са се трансформирали ", припомня президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски.

Той обръща внимание на обстоятелството, че Турция се трансформира в един от главните бенефициенти. Рекордно ниските цени в Киев смъкнаха цените и продиктуваха отстъпка (30 $ на звук първоначално и 10-20 сега) за съветските фермери, от които Анкара купува огромни количества. Нарушаването на договорката ще поддържа падащите световни мита. „ Няма да са прекомерно високи – производството надвишава потреблението. Сега търгуваме не повече от 235 $ за звук, което е под летвата от 240 $, сложена от Министерството на земеделието. Мисля, че ще настигнем цената от 250 $ “, прибавя Злочевски. За съпоставяне: Франция доставя по 252-253 $ за звук, няма отстъпка за нея, защото пратката идва от пристанището на Руан.

Как стартира всичко

През юли предходната година Москва, Киев, Анкара и Организация на обединените нации подписаха съглашение за експорт на украинска селскостопанска продукция от пристанищата Одеса, Черноморск и Южни. Русия даде обещание да не изпраща военни кораби във водната зона, а сътрудниците дадоха обещание да управляват оръжията и боеприпасите да не се транспортират на зърновози. Освен това Организация на обединените нации трябваше да способства за премахването на рестриктивните мерки върху износа на съветски селскостопански артикули и торове.

Ангажиментите във връзка с Москва не са изпълнени. Министерството на външните работи неведнъж е изисквало свързването на Росселхозбанк със СУФТ, деблокиране на сметки и активи на компании, участващи в производството и превозването на торове, обновяване на доставките на селскостопанска техника и аварийни елементи, обновяване на работата на амонякопровода “Толиати-Одеса ”, както и унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането на товари.

Въпреки мощната изразителност Организация на обединените нации се оказа безсилна, заявявайки, че не може да диктува на западните банки кой да се свърже със СУИФТ. Владимир Путин назова този метод едностранна игра. А на 18 юли действието на Черноморската самодейност се приключи.

Кой ще мфстрада

Засега Киев компенсира доставките по сухопътни направления и река Дунав. Но в случай че черноморските пристанища не действат, това ще бъде сериозна загуба за Украйна. Първо, превозът по суша е по-скъп, логистиката е по-сложна, зърното ще се изнася по-бавно и остатъкът му ще стартира да оказва напън върху вътрешния пазар, считат експертийе. „ Те несъмнено се нуждаят от огромен експорт по вода “, сподели Рилко.

Според него огромните консуматори на украински артикули ще претърпят загуби. По-специално Египет и Китай. Миналата година Пекин е внесъл повече от пет милиона тона царевица, което е целият съветски експорт на тази просвета. Сега би трябвало да го придвижите на други пазари. " Например в Бразилия и Съединени американски щати. От позиция на логистиката, цената и качеството им е по-удобно, в сравнение с да купуват съветски ", счита специалистът.

Европа, въпреки това, получи толкоз доста на ниска цена зърно предходната година, че това докара до фермерски протести и възбрана за вноса му в няколко страни. Европейски Съюз упорства за удължение на договорката, опасявайки се от увеличение на доставките по суша.

Руската страна няма какво да губи, уверени са пазарните участници. Плащанията могат да се правят освен посредством “Росселхозбанк ”, изключително откакто някои други кредитни институции към момента работят със СУИФТ. А загубата на европейския пазар докара до спад на цените на вътрешните торове с 30 ”. " Докато Европа беше отворена, ние също трябваше да плащаме по международни цени. Миналия сезон производителите удвоиха цените ", отбелязва Злочевски.

Най-бедните страни също няма да пострадат. Владимир Путин сподели, че Москва е подготвена да даде размера, който получаваха гратис. Въпросът ще бъде разискван на руско-африканската среща на високо ниво през юли.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР