Многократно от районното управление в Своге са давали сигнали, че

...
Многократно от районното управление в Своге са давали сигнали, че
Коментари Харесай

МВР многократно подавало сигнали за опасност от катастрофи при трагичния участък край Своге

" Многократно от районното ръководство в Своге са давали сигнали, че в този сектор (мястото на злополуката с автобуса) непрекъснато са ставали пътни катастрофи. Някои неща са поправени, скоростта от 50 км/ч е понижена на 40 км/ч ", заяви вътрешният министър Валентин Радев пред bTV.

Tой посочи, че от Министерство на вътрешните работи са подадени публично 3-4 сигнала.

Задължение на компанията, ремонтирала пътя, било да вземе ограничения, тъй като " тече гаранционен период ".

" Има контракт, сътрудниците са пробвали да го спазят ", добави Радев.

Според вътрешния министър водачът на рейса е глобяван 6-7 пъти за нарушавания, само че не и за превишена скорост. Бил е умел, имал над 25 година стаж зад кормилото.

" Дано потърпевшите имат късмет по-бързо да се възстановят ", сподели Валентин Радев.

Същевременно компанията, ремонтирала пътя Мездра-Нови Искър - „ Трейс Груп Холд " излезе с позиция по случая.

" Съболезнования за фамилиите на хората, които починаха в тежката злополука по планинския път на Искърското дефиле. В такива необратими обстановки, в които се лишава човешки живот, ние разбираме полезността на всяка секунда. Поклон към хората, които изгубиха живота си на 25.08.2018 година. С писмото осведомяваме за дейностите, които сме направили по отношение на рехабилитацията на пътя, на който стана тежката злополука.

Рехабилитацията на пътя е  стартирана на 29.09.2011 година

Ремонтните действия включват реорганизация и рехабилитация на 23 кръстовища, 5 тунела, 2 жп надлеза и 32 мостови уреди, възобновяване на пътната настилка и полагане на компактен асфалт по целия сектор, в допълнение монтиране и замяна на защитни уреди. Трасето минава през 13 обитаеми места.

Цялостната рехабилитация на пътя е осъществена според плана и Техническата спецификация. Изпълнението е по стандарта на инженерите консултанти  FIDIC, така наречен Червена книга. По този стандарт изпълнителят е задължен да съгласува всичко с Инженера - известната английска интернационална инженерно-консултантска компания - Mott Macdonald. Рехабилитацията се извърши по план “Транзитни пътища “, чийто инструментариум не разрешава на проектантите и изпълнителя да трансформират към този момент съществуващото трасе.

Асфалтовите настилки са изпълнени през 2014 година, това е и годината, в която пътят е пуснат за употреба. Пътят е пуснат в употреба две години преди формалното му приемане. Гаранционните периоди обаче, както е регламентирано в Наредбата, стартират да текат от датата на сключване на Акт 16, което се случи през 2016 година През интервала на привършване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16, пътят е експлоатиран за потребностите на популацията от възложителя. Рехабилитацията е осъществена без да бъде спирано придвижването по тежкото трасе.

Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в интервала по-късно, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира компания, която да реализира тази задача. Нашият ангажимент е само обвързван с възможни вероятни недостатъци – отговорност на изпълнителя, които се появяват по трасето в гаранционния двугодишен период. За 4-годишния интервал откритите такива не са основни и/или възпрепятстващи или застрашаващи сигурността на придвижването. Изпълнителят е изпълнявал прецизно и безкомпромисно договорните си отговорности.

Длъжни сме да подчертаем, че цялото придвижване на тежкотоварни коли, след пускане на ремонтите по Автомагистрала “Хемус “ се пренасочи през Искърското дефиле, което в допълнение доста натовари въпросното второкласно трасе.

По цялото трасе на второкласния път има сложена отвесна сигнализация и хоризонтална маркировка, указваща рестриктивните мерки на скоростта и заплахите по старопланинския път според нормативните условия за сходен вид път.

Започнали сме задълбочена инспекция на цялостния набор връзка с Възложителя, Инженера-консултант, виновен за осъществяването по разпоредбите на Фидик, и всички виновни институции, за което ще ви осведомяваме съответно.

Ще окажем цялостно подпомагане на проверяващите органи, заключават от „ Трейс Груп Холд "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР