Много странно в България започна да се надига паника, че

...
Много странно в България започна да се надига паника, че
Коментари Харесай

Министър Попов: Замърсяване от „Нова Каховка“ в Черно море няма, рискът е нисък

Много необичайно в България стартира да се надига суматоха, че взривяването на язовир " Нова Каховка " може да замърси морето и българското и румънското крайбрежие. Наблюдението демонстрира, че няма никакво замърсяване, сподели Попов.

По думите му " Нова Каховка " е доста огромен язовир - 27 пъти колкото язовир " Искър ". Въпреки че питейната вода, слизайки надолу, повлича къщи и отпадъци, те изобщо не стигнаха до България, изясни министърът. По думите му рискът от замърсяване на българската акватория на Черно море е бил доста невисок. Ние следим освен положението на морето, само че и риска в идващите пет до седем дни, уточни Попов.

По отношение на въглищните централи, министърът на околната среда съобщи, че пазарът в доста по-голяма степен дефинира тяхната орис.

България е страната с максимален спад на въглеродните излъчвания в първото тримесечие на 2023 година в Европейския съюз. През последните две години цените на електрическата енергия бяха доста високи и всички централи работеха на оптимален потенциал. Цените паднаха и това е наклонност за по-нататък, съобщи Попов. По думите му въглищните централи евентуално няма да могат да устоят на пазарните условия в бъдеще.

Той съобщи още, че качеството на въздуха в България се усъвършенства, въпреки и не с нужните темпове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР