Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията

...
Много скоро ще се проведе първото историческо преплуване на акваторията
Коментари Харесай

Български плувец ще прави исторически рекорд в Черно море

Много скоро ще се организира първото историческо преплуване на акваторията на най-големия български залив, а точно Бургаският. В цялата история на българското спортно плуване и плуването в открити води към актуалният миг няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито осъществен сполучлив подобен. Тъй като Бургаският залив е един от забележителните географски обекти на Република България и град Бургас, покоряването му ще стане част от българската и бургаска плувна история.

Самото преплуване ще бъде осъществено в сходство с разпоредбите на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN (Европейската плувна лига ). Поради тази причина от FINA има условие при сходен жанр надпревари да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и дистанцията сред тях. Тъй като до този миг няма публична информация за точните географски граници на Бургаския залив, само че уредниците на плуването са изпратили искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). След получен формален отговор излиза наяве, че дистанцията е тъкмо 44 километра и 702 метра. Северният край е нос Емине, а южния е Маслен нос до Созопол.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, осъществявано в миналото в акваторията на Черно море, от всички граничещи с него страни. Най-дългите маратони в Черно море, са се провеждали на територията на страните от някогашния Съветски съюз, до 1984 година и са били с дължина 30 км.

“Тренирам повече от една година за устойчивост и към този момент съм на финалната права, както се споделя. Последно изплувах 35 километра в морето и се усещам добре. Всеки ден упражнявам в Бургас и получавам пъклен доста поддръжка от всички за своето начинание. Искам да съм първият, който ще го направи. Ще бъде пъклен тежко и уморително, само че няма да се откажа. Голяма поддръжка получих и от легендата Петър Стойчев, който с часове ми даваше инструкции и рекомендации по какъв начин да плавам от самото начало. Безценни препоръки! На лодката ще бъдат наложителните лица като капитан, избавител и медицински екип, също по този начин и интернационален арбитър, упълномощен към Българската Федерация по плувни спортове, както и представител на Община Бургас. Личният ми треньор и специфичен медиен екип, който ще снима цялото плуване. Специално желая да благодаря за поддръжката на кмета на Бургас Димитър Николов и управлението на общината за голямата поддръжка, която ми оказват”, показа Цанко Цанков.

31-годишният плувец е добре познато име в средите, като той е нееднократен народен първенец и рекордьор, повторен вице-световен първенец по плуване за ветерани. Сертифициран Майстор на спорта в доста дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).

Цанко Цанков се подрежда под номер 3 във безконечната класация на 100 м съчетано плуване, като преди него са единствено националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Историческото преплуване на Бургарския залив е планувано да бъде в интервала 16-18 юли, като точният ден ще бъде избран след няколко дни, когато стане ясна и точната синоптична прогноза за вълнението на Черно море.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР