Много силно ме впечатли това изложение, което показва пътя от

...
Много силно ме впечатли това изложение, което показва пътя от
Коментари Харесай

Земеделският министър: Трябва да наваксаме по програмата за развитие на селските райони

Много мощно ме впечатли това ревю, което демонстрира пътя от полето до трапезата. Това е истината и това ще бъде новата политика на Министерството на земеделието и храните, тъй като силата потегля от долу на горе. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването втория земеделския конгрес „ От фермата до твоята трапезата ” в гр. Сандански.

Трябва да изградим дружно агрохранителна верига с присъединяване на всички производители, сподели още министърът. Конкретно за тези, които си показват продуктите на това ревю, би трябвало да се погрижим да имат непрекъснати пазари, където да осъществят своите прелестни артикули, добави той.

Форумът „ От фермата до трапезата “ се осъществя взаимно от Министерството на земеделието и храните, Министерството на туризма, Областната дирекция „ Земеделие “ – Благоевград, Югозападното държавно дружество, общини от Югозападна България и Националното съдружие на общините в Република България.

В формалното разкриване на ревюто взе участие и кметът на гр. Сандански Атанас Стоянов и регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов.

В рамките на два дни повече от петдесет аграрни производители ще показват продукцията си на форума. Всички гости ще могат да опитат и закупят локални обичайни артикули, създадени от земеделци от региона.

Участие във второто издание на събитието вземат и Местните инициативни групи от Сандански, Разлог и Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово.

По време на визитата си министър Кирил Вътев организира и работна среща с кметове, заместник-кметове и представители на локалната власт на общини от района. На срещата той сложи въпроси свързани с некоректното прилагане на пасища от общините, което е във щета на българското отглеждане на животни, Мораториумът за аграрни земи непотърсени от наследници така наречен „ бели петна “ и други настоящи проблеми. Той прикани сред изпълнителната и локалната власт да има връзка и синхрон и дружно да се вземат решение проблемите на българските аграрни производители и животновъди.

Министерството на земеделието и храните си сложи като главен приоритет наваксване по програмата за развиване на селските региони.

По тематиката за възможната възбрана за импорт на олио, Вътев акцентира, че се прави всичко допустимо да бъдат предпазени ползите на българските производители, само че България би трябвало да се преценява и с европейската политика. В момента в министерството се образува съставът на обособените дирекции, като ще се търси оптималната експертност в тях.

„ Вече няма да се работи за обособени браншове като такива. А ще се работи по цялата агро-хранителна верига, с цел да може да виждаме къде е слабото звено по продуктови линии. Например, млечни артикули, плодове и зеленчуци, месо, олио, етерично маслени артикули. И от полето до масата ще вършим оценка. Абсолютно всички решения, които ще предприемем оттук-нататък ще се вземат след оценка на въздействието върху цялата верига ”, разяснява Вътев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР