Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения

...
Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения
Коментари Харесай

Борисов не иска историята да е скъсан мост към ЕС за Македония


Много се надявам Република Северна Македония да получи нужните уверения от нас и да върви по пътя за присъединение към Европейския съюз. Трябва да се създадат нужните взаимни отстъпки, както доста други направиха. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на срещата си с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Той уточни, че сме длъжни за сегашните и за бъдещите генерации да създадем по този начин, че С еверна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз.

Министър-председателят изрази паника от вкарването на ОМО Илинден и " македонско малцинство " в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. По негови думи това не е от изгода в този миг, когато се търси компромисът - и на историците, и на политическите сътрудници в Северна Македония, да се откри решение на въпроса.
 Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към Европейски Съюз
Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към Европейски Съюз

Новоизбраните македонски вицепремиер и външен министър не чакат страната ни да основава спънки при договарянията

Борисов означи, че още от днешната среща би трябвало да започват диалози на всички равнища, с цел да може до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския развой ще управляват Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички. Имате доста работа, това е доста комплициран, доста бърз и в това време значим и нужен развой, съобщи министър председателят.

Той уточни, че македонците би трябвало да знаят, че в България постоянно са имали най-голяма поддръжка и че " просто би трябвало да създадем по този начин, че и сторията да е мост на другарство и непосредственост, а не разкъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине ".

Премиерът бе безапелационен, че не би трябвало да има политически игрички.
 България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония Обновена
България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония

Да спрат да си играят с историята и с предишното, посъветва Борисов

По негови думи вероятността и моментът са извънредно значими и б и било грях пред историята, в случай че сегашните политчески управления в България и Северна Македония не съумеят да намерят компромис. " Нямало да ги разбере и светът.

Припомняме, на съвещанието на година нямаше единодушие за датата за началото на договарянията за присъединението на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе срещу. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че Европейски Съюз първо би трябвало да реформира процеса на присъединение, с цел да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 година на среща при президента Румен Радев бе решено, че за процеса й към присъединение към Европейски Съюз.

Седмица преди този момент по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 година,, защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с. В последно време договарянията за общата история на България и Македония.
 Борисов отхвърля България да е блокирала договарянията за влизане в Европейски Съюз на Северна Македония
Борисов отхвърля България да е блокирала договарянията за влизане в Европейски Съюз на Северна Македония

Той ги защитавал, когато въобще не желали да ги включат в договарянията

Месеци по-рано вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че. Според него

Възлово се оказа отводът на България да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 година. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единомислещи, че подписването на е довело до позитивен подтик в партньорството сред двете страни и е асъдействало за разрешаване на и сключването на Преспанския контракт - контракта с Гърция, който докара до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР