Много се надявам да се движим по гръцкия вариант на

...
Много се надявам да се движим по гръцкия вариант на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Надявам се да повторим гръцкия вариант с бърз спад на новата COVID вълна |

Много се надявам да се движим по гръцкия вид на новата вълна. Там стигнаха до 350-400 на 100 000 инфектирани, задържаха това равнище 1-2 седмици и след това стартира спад, сподели по Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той обаче посочи, че равнището на имунизация при тях е много по-високо, ограничаващите ограничения са по-сериозни.

" В момента сме във възходяща линия на новата вълна. Много бързо се доближават високи стойности, само че в страните, които следим, има и много бърз спад. Дали при нас това ще се случи е мъчно да се предвижда, но поради локалните особености не е доста реалистично да се прави оптимистична прогноза ", разяснява доцент Кунчев.

Той съобщи, че в ограниченията, които евентуално ще влязат в действие от понеделник, няма нищо ново - те са написани в проекта за справяне с пандемията.

" Нереалистично е да се изисква от експертите някакво безусловно тъкмо прогнозиране какво ще се случи. Няма по какъв начин при зараза освен това от нов вирус това да е тъкмо по този начин. Това, че са посочени някакви ограничения, не значи, че при постигане на съответното равнище би трябвало неотложно да се вкарат. България не е чак толкоз огромна територия, явно на всички места пораства заболеваемостта. В момента водещи са Бургас, Велико Търново, София, Пазарджик, само че за 2-3 дни останалите територии доближават техните стойности. Мерките би трябвало да бъдат въвеждани на национално равнище, още повече, че това е обвързано с икономическите стимули за подкрепяне на бизнеса, които влизат в действие, когато са на национално равнище ", уточни основният здравен контрольор.

Той още веднъж акцентира, че определящо за риска от заразяване не е мястото където се намираме, а държанието ни. 

По мотив летните лагери, които се трансфораха в огнища на ковид, доцент Кунчев съобщи, че случилото се не е по виновност на личния състав в тези хотели. Определящ е фактът, че децата се събират на огромни групи, обществените контакти са дейни и не може да се чака, че даже при съвършена организация няма да има инфектирани.

Главният здравен контрольор не се нае да предвижда по какъв начин ще стартира образователната година, само че напомни, че МОН е създало 4 разновидността за възобновяване на образователния развой при всевъзможни обстановки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР