Много са нещата, които биха могли да се направят по

...
Много са нещата, които биха могли да се направят по
Коментари Харесай

Деян Денев: Годишно около 300 лекарства са оттегляни от българския пазар

Много са нещата, които биха могли да се създадат във връзка с фармацевтичната промишленост у нас, само че изискват смяна в мисленето у хората, които ръководят България. Това сподели Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му преди всичко би трябвало да има схващане, че в бранша би трябвало да се влага. „ Необходима е резистентност на финансирането на лекарствените артикули. В момента фармацевтичният бранш работи в обстановка на отсрочени бюджети, а към този момент сме в средата на годината “, сподели Денев.

Той акцентира, че средствата, които фирмите връщат на НЗОК под формата на отстъпки, зависят напълно от държавния бюджет, а предходната година по този метод са били възобновени 27% от обществените разноски на Касата за лекарства. По думите на шефа на ARPharM поради неналичието на предвидимост и несигурността огромна част от фирмите избират да се изтеглят от пазара и да заложат на партньорския модел. Това обаче не е равен развой и води и до отлив на лекарствени артикули, въпреки и най-вече на такива, които имат аналог, и доста по-рядко на такива без аналог. Данните сочат, че сред 200 и 300 са лекарствените артикули, които годишно стопират да бъдат продавани в България и от време на време това основава усложнения за пациентите.

Деян Денев обаче съобщи, че клиничните изпитвания и привличането им в България са положителен развой. В страната се вършат проучвания от втора и трета фаза – разработки, които дават обещание да станат лекарствени артикули и се потвърждава тяхната успеваемост, а сигурността им към този момент е потвърдена в първата фаза, уточни той.

„ България има извънредно огромни благоприятни условия за привличане на инвестиция в тази сфера, ние сме конкурентни, само че би трябвало да отбележим, че в последните години огромна част от клиничните изпитвания заради по-ниската цена, която можеше да бъде обезпечена, се случваха в Украйна или в Русия. Трагичното развиване на обстановката там обаче дава опция България за нашия пазар на клинични изпитвания ”, сподели Денев.

Той напомни обаче, че едвам 30% от утвърдените в Европейски Съюз новаторски лекарствени артикули доближават до българските пациенти. По думите му би трябвало да се промени политиката на ценообразуване и даване на отстъпки, с цел да може българските пациенти да имат достъп до лечения, без да се прибягва до „ аптечен туризъм “.

„ Изглежда прелестно да имаме най-ниските цени в Европа, само че икономията е майка на мизерията “, безапелационен беше Денев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР