Много от водещите световни икономики ще изпаднат в рецесия в

...
Много от водещите световни икономики ще изпаднат в рецесия в
Коментари Харесай

Nomura: Тези големи икономики ще влязат в рецесия в следващите 12 месеца

Много от водещите международни стопански системи ще изпаднат в криза в идващите 12 месеца, до момента в който централните банки пристъпват към нападателно стягане на паричната политика в опит да се борят с инфлацията.

Това счита старши икономистът на капиталовия медиатор Nomura Holdings.

“Много от централните банки минаха към индивидуален мандат и това е да смъкват инфлацията. Надеждността на паричната политика е прекомерно скъп актив, с цел да бъде загубен. Затова те ще работят доста нападателно,” споделя пред CNBC Роб Субараман от Nomura.

“Това значи избързване с покачването на лихвените проценти. Ние приказваме от няколко месеца за рисковете от криза и носехме следствията от това. Сега доста от развитите стопански системи, в действителност, изпадат в криза,” добавя той.

Освен в Съединени американски щати, от Nomura чакат криза още в еврозоната, Англия, Япония, Южна Корея, Австралия и Канада през идната година.

Централните банки по света поддържаха “супер облекчена парична политика” прекомерно дълго време, надявайки се, че инфлацията ще бъде преходна, споделя Субараман. Сега държавните управления би трябвало да наваксват и да се пробват да си върнат контрола над разказа за инфлацията, споделя той пред CNBC.

“Други нещо, което показвам, когато имаме доста отслабващи стопански системи, е, че не може да се разчита на износа за напредък. Това е още една причина, заради която считаме, че този риск от криза е доста действителен и евентуално ще се материализира,” споделя Субараман.

Рецесията в Съединени американски щати – плитка, само че продължителна

За Съединени американски щати Nomura предвижда плитка, само че продължителна криза от пет тримесечие, която ще стартира през последното тримесечие на 2022 година

“САЩ ще изпадне в криза, а негативният стопански напредък ще стартира през четвъртото тримесечие на тази година. Това ще бъде плитка криза, само че продължителна. Очакваме да продължи пет следващи тримесечие,” споделя Субараман.

Федералният запас на Съединени американски щати и Европейската централната банка са измежду тези, които се пробват да лимитират рекордната инфлация с покачвания на лихвите.

През юни Фед увеличи главната си рента със 75 базисни пункта до сред 1.5% и 1.75%, а ръководителят Джеръм Пауъл даде индикации, че през юли може да има още едно нарастване с 50 или 75 базисни пункта.

“Фед ще стяга паричната политика с навлизането в тази криза и това е по този начин, тъй като чакаме инфлацията да е упорита – тя ще остане висока. Ще е мъчно да бъде свалена,” отбелязва Субараман.

“Фед подвигна лихвата със 75 базисни пункта през юли, а ние чакаме покачване с 50 базисни пункта на идващото съвещание,” споделя икономистът. “След това ще последва поредност от покачвания с по 25 базисни пункта, до момента в който главната рента на Фед доближи 3.75% до февруари идната година.”

Рисковете, пред които са изправени приблизително огромните стопански системи

В своя отчет от Nomura обрисуват няколко приблизително огромни стопански системи, измежду които Австралия, Канада и Южна Корея, при които има подхранван с задължения взрив в имотния бранш. Те са изложени на риск от по-голяма от предстоящата криза, в случай че покачванията на лихвите провокират сривове на имотните пазари и доведат до развой на деливъридж, се споделя в отчета.

“Тук изпъква Китай, която се възвръща от криза, до момента в който стопанската система „ се отключва “ на фона на приспособимата политика, макар че е изложена на риск от нови локдауни и нова криза, до момента в който Пекин се придържа към политиката си на нулев Коронавирус,” се споделя в отчета.

“Ако централните банки не затегнат паричната политиката, с цел да намалят инфлацията в този момент, болката от прекосяването на стопанската система към режим на по-висока инфлация” и засядането й там е доста по-голяма, предизвестява Субараман.

Това ще докара до серпантина сред заплатите и цените, която би била “още по-болезнена за стопанската система и за мъжа и дамата на улицата в по-дългосрочен проект,” добавя той.

“Трудно е това да се каже деликатно, само че изтърпяването на тази болежка по-скоро и свалянето на инфлацията е по-добре за международната стопанска система и за обществото, в сравнение с в действителност да се разреши на инфлацията да излезе от надзор, както научихме през 70-те години на предишния век.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР