Много неща са се променили за човечеството през последните 5000

...
Много неща са се променили за човечеството през последните 5000
Коментари Харесай

Древните руснаци са пиели бира със сламки

Много неща са се трансформирали за човечеството през последните 5000 години: изобретихме писмеността и построихме грандиозности като пирамидите; преживяхме вълна след вълна от смъртоносни епидемии и още по-потресаващи медицински процедури; в действителност станахме толкоз софтуерно напреднали, че най-големият ни зложелател е точно софтуерният прогрес.

Но някои неща са ни безусловно същите – като склонността да се събираме и да пием.

„ Никога не бих повярвал, че в най-известното елитно заравяне от раннобронзовата ера на Кавказ главният предмет няма да са нито оръжия, нито бижута, а набор от скъпоценни сламки за пиянство на бира “, споделя Виктор Трифонов от Института по история на материалната просвета към Руската академия на науките в Санкт Петербург, в изказване от предходната година.

„ Ако интерпретацията ни е вярна, тези фантастични устройства биха били най-ранните оживели сламки за пиянство до момента “, прибавя той.

Осемте сламки са дълги над 1 метър, всяка е направена от сребро и злато, а половината даже са украсени с фигурки на бикове. Всъщност по-ранните проучвания даже не ги дефинират като сламки за пиянство – открити за първи път в огромно гробище, или „ курган “, покрай Майкоп, Южна Русия, през 1897 година, в началото се счита, че са скиптри, или може би стълбове за заслон.

Миналата година обаче Трифонов и екипът му още веднъж поглеждат тези мистериозни тръбички – и нещо им се коства познато. Древни сламки за пиянство преди този момент са били откривани на шумерски археологически обекти, на стотици километри южно от Майкоп, дружно със изображения, на които са показани да се употребяват в „ банкетни подиуми, където групи хора отпиват бира през дълги тръби от общ съд “, изясняват откривателите в своята публикация.

Трифонов има предусещане, че майкопските находки може да са употребявани за същата цел. „ Идеята за нова интерпретация на „ скиптърите “ ми хрумна за първи път преди към десетилетие “, споделя той пред NBC – само че по това време никой не наподобява заинтригуван от неговите теории.

Преди няколко години екипът намира своята основна улика: сходно на шумерските сламки, тръбите на Майкоп са оборудвани с нещо, което наподобява на вътрешни „ цедки “ в края им. Ако те в действителност са служили за същата цел като разпознатите по-рано сламки, цедките са били за пречистване на бучките и примесите, постоянно срещани в античната бира.

„ Бирата в предишното евентуално е била цялостна с наслойка “, споделя Августа Макмеън, професор по месопотамска археология в университета в Кеймбридж, която не е взела участие в проучването, пред The Guardian предходната година. „ Филтърните сламки са нужен инструмент. “

„ Повратната точка беше откриването на гранули от ечемично нишесте в остатъка от вътрешната повърхнина на една от сламките “, споделя Трифонов. „ Това даде директно материално доказателство, че тръбите от кургана в Майкоп са били употребявани за пиянство. “

И с цел да бъде приключена картинката на група антични руснаци, които къркат на празненство, майкопският курган също съдържа евентуалния съд, от който са пили – задоволително огромен, с цел да обезпечи на всеки от осемте другари към 7 халби бира. И „ с четирите бика на сламките едновременно в буркана… би изглеждало като върволица от дребни животни, обикалящи в кръг “, показва Мара Хоровиц, помощник по археология в Пърчас Колидж в Ню Йорк, пред NBC. „ Тази сцена в действителност е очарователна. “

За Трифонов откритието е доста повече от просто откриване на метода по какъв начин хората от предишното са обичали да купонясват. Пиенето на бира дружно по този метод евентуално е било част от аристократичните церемонии, възприети и от Месопотамия, споделя той – което значи, че тази процедура би трябвало да е била задоволително значима и известна, с цел да се популяризира сред двата района, даже преди цялото това време.

„ Много е вълнуващо да се види степента на обществена съгласуваност в Кавказ от тази ранна дата “, съгласява се Хоровиц, който не е взел участие в изследването. „ През 3-то хилядолетие прочие н. е. имаме придвижване на просвета и хора през Кавказ и в двете направления, което има огромен резултат върху районните култури. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР