Много малки деца си мечтаят да имат къщичка на дърво.

...
Много малки деца си мечтаят да имат къщичка на дърво.
Коментари Харесай

Къща на дърво - един от най-луксозните хотели в Япония

Много дребни деца си мечтаят да имат къщурка на дърво. Но един японец трансформира детската си фантазия в действителност за възрастни. Израснал в Токио, Сатору Кикугава постоянно посещава фамилната лятна къща в провинцията, където се научава да цени природата. Една японска детска брошура, наречена I Want a Big Tree, разпалва фантазията му някой ден и той да има къща на дърво.

Въпреки това, чак десетилетия по-късно едно фамилно пътешестване до Борнео дава подтик тази фантазия да стане действителност. Както изяснява Кикугава, до момента в който лети над острова, вижда огромна гора, изсечена и превърната в палмова ферма. " От икономическа позиция разбирам, че продажбата на дървен материал носи постоянен приход, само че това оказва въздействие върху въглеродните равнища и разнообразието в дивата природа. Затова си помислих по какъв начин можем да спасим околната среда, която към момента може да обезпечи приходи за локалните поданици ", споделя Кикугава.

Така той посява семето на концепцията, която лека-полека стартира да пораства и в наши дни към този момент се назовава Treeful - първокласен курорт от дървени къщички в префектурата Окинава. Преди да стартира обаче, има единствено един проблем - Кикугава няма безусловно никаква концепция по какъв начин да построи къща на дърво, тъй като работи като ръководител на Gala Inc - компания, която основава ролеви видео игри, наред с други планове.

Затова взема решение да се обърне към YouTube и стартира да гледа видеоклипове с указания. Отнема му години, плюс доста проби и неточности. Налага му се самичък да се научи по какъв начин да работи с циркулярен трион и други дърводелски принадлежности. Кикугава съумява да купи малко земя в гористата Окинава и стартира да се разхожда, до момента в който не вижда вярното дърво, което да осъществя фантазията му. И по този начин стартира да строи къщата към него.
 Port Lympne Hotel, къщичката измежду лъвовете и какво е да спим измежду дивите животни
Да спиш измежду лъвове и тигри

Едно ексцентрично прекарване

" Първоначално не получих огромна поддръжка, когато се роди тази концепция за къща на дърво ", споделя Кикугава. " Мнозина ме виждаха просто като богат човек, който желае да си откри занимание. " Но има някой, който има вяра в концепцията на Кикугава - щерка му Маха. Тя споделя пред CNN, че татко ѝ я е научил на обич към природата още от детството. Маха продължава със компетентност просвета и политика за екосистемите в университета в Маями.

Веднъж повярвала в плана на татко си, тя го съпровожда на пътувания до Коста Рика и Съединени американски щати, с цел да прегледат сходни, към този момент осъществени планове за къщи на дърво. Кикугава приключва първата от своите структури, която назовава Spiral Treehouse, през 2014 година Тя става първата част от това, което в този момент познаваме като Treeful.

" Уважавам татко си и неговата пристрастеност да направи света по-добро място посредством къщички на дървета ", споделя Маха. " От ранна възраст татко ми ме научи какъв брой е значима природата. Сега работим дружно посредством този резистентен курорт с дървени къщи, с цел да го защитим и да изпратим известие до всички хора по света. "

В момента Treeful разполага в четири къщи на дървета, всяка от които е издигната, с цел да обезпечи допустимо минимум разстройства в околната среда. Едната - AeroHouse, е издигната на 1.2 метра над равнището на земята, с цел да отбрани локалните местообитания на дивата природа. Използвани са дървени дюбели вместо железни болтове, а стаите имат компостни тоалетни.
 Bearbnb, Мечо Пух и къщичката във Англия, която пресъздава бърлогата на приказния воин
На посетители на Мечо Пух

Върнахме се в детството

Водата от кладенеца се стерилизира с ултравиолетова светлина, като се заобикаля потреблението на хлор. Подовете и таванът са направени от нарязана дървесина, тъй че слънчевата светлина към момента може да минава през къщата на дървото и да обезпечава сила на растенията, които лежат изпод, заобикаляйки разстройства в екосистемата. Декорът в стаята, като лампи и лавици за книги, също е изработен от камъни, както и от клони, открити в гората. А Дона - курортната коза, поддържа тревата.

Седем години откакто Кикугава стартира да строи къща на дърво, курортът отворя порти през 2021 година Оттогава той печели няколко награди за дизайн и самопризнание от Световните върхове на Гинес за това, че има най-ниската къща на дърво в света, достигаща 3.6 метра под основата на дървото хазаин.
 Biosphere, Treehotel, Швеция и новата стая в хотела, скрита в сфера от къщички за птици
Хотелската стая, скрита в сфера от къщички за птици

Едно неповторимо преживяване

Но създателят на Treeful има хрумвания оттатък родната си Япония. Кикугава работи с камбоджанското държавно управление по план за създаване на къщички на дървета в националния парк Пном Кулен покрай Сием Реап. Това е една от няколкото начинания, ориентирани към битка с противозаконната сеч.

От 2016 година до 2021 година Камбоджа е изгубила повече от 380 000 дка гора - близо 9%, принуждавайки Американската организация за интернационално развиване да приключи своята стратегия за запазване на горите след над 100 милиона $ вложения. " Искам да развия този бизнес и да го направя интернационален ", споделя Кикугава.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР