Много известни градове от ранните люлки на цивилизацията - в

...
Много известни градове от ранните люлки на цивилизацията - в
Коментари Харесай

От Йерусалим до Алепо. Най-старите градове в света, сред които е и Пловдив СНИМКИ

Много известни градове от ранните люлки на цивилизацията - в Близкия изток, Китай, Индия и другаде - са изчезнали от лицето на земята. Често те са били превръщани в руини от нашествениците или изоставени от жителите заради неустойчивост. Следователно тези няколко доста антични града, които са достигнали до нашето време повече или по-малко невредими, са необикновено специфични, тъй като са преодолявали безумни компликации през странната и жестока история на човечеството.

Датите на учредяване на множеството от тези антични монументи към момента са противоречиви, а огромната им възраст зависи от това по какъв начин дефинирате град или населено място. Някои вършат разлика сред формалното учредяване на града и датата, когато хората за първи път са почнали да живеят в тази област на дребни групи.

В доста други случаи локалните здания крият археологически обекти, които биха могли да оказват помощ за определяне на по-точни дати, написа Grunge. Други градове постоянно са попадали в капан в зони на спор и са изследвани единствено условно. И най-после, разногласията за датиране постоянно са обагрени с вяра, политика и гонене на популярност.

Всички тези градове обаче имат необикновено дълга и добре документирана история и заслужават да бъдат приети за жизненоважна част от наследството на човечеството. Сред тях е и един български град, само че за това - по-късно.

Луоян, Китай
 най-старият обитаем град, история, археология, проучвания  Снимка: Platongkoh/Getty Images
Луоян в китайската провинция Хенан е мощен претендент за купата най-стар град в Далечния изток. Дългогодишният му статут обаче към момента е въпрос на несъгласия, защото се счита, че е обвързван с мистериозната Първа династия на Китай, династията Ся, която ръководи елементи от Китай преди появяването на писмеността.

Малкото, което знаем за тази династия Ся, идва от легендите, а някои считат, че тя въобще не е съществувала. Въпреки това през 1959 година археолозите откриха хиляди комплицирани предмети в Ерлитоу в Луоянг, които датират от 1600 година пр.н.е., към времето, когато се счита, че е управлявала Първата династия.

Сред находките са скъпи бронзови предмети и първокласни нефритени бижута, свидетелстващи за високо проведена антична цивилизация.

Независимо дали Xia of Luoyang е именит или не, находките потвърждават, че градът е един от най-старите и значими културни обекти в Китай. В по-късната история Луоян придобива огромна популярност, като няколко пъти става столица на Китай, по-специално по време на източните династии Джоу, Хан и Суй.

По време на ранния феодален интервал Танг градът също по този начин доближава огромни висоти като изтънчен мултикултурен център, изпълнен с будистки манастири и мюсюлмански джамии, както и величествени публични здания и градини. За страдание Луоян е претърпял извънредно опустошение в края на интервала Тан и в никакъв случай към този момент не е бил същият, макар че е оживял до наши дни.
Варанаси, Индия  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания През 2014 година поредност от керамични находки потвърдиха, че хората са живели в региона най-малко от 1800 година пр.н.е.
Варанаси (Банарас) е може би най-старият населяван град в Индия и сигурно един от най-свещените. Разположен на река Ганг, розовочервеният град притегля гости от цяла Индия, които се събират на брега на реката, с цел да отдадат последна респект на своите мъртви.

Датите на първите заселвания във Варанас са от огромен интерес за индусите по целия свят, защото историята на града е тясно обвързвана с редица религиозни истории. Дори се загатва в Махабхарата. През 2014 година поредност от керамични находки потвърдиха, че хората са живели в региона най-малко от 1800 година пр.н.е.

Трудно е да се разграничат обстоятелствата от измислицата, когато се приказва за Варани, само че будистите имат вяра, че Буда е проповядвал покрай града. Индусите, въпреки това, имат вяра, че Шива е основал селището, до момента в който джайнистите имат вяра, че една от най-свещените им фигури е родена тук.

Най-важното е, че тези, които умират във Варанас, се смятат за благословени, защото получават опцията да излязат от безкрайния цикъл на гибел и прераждане. Цялата година Варанаси е изпълнен с погребални клади, шествия на опечалени и духовни търсачи, които идват да се потопят в свещената атмосфера на града, както хората са правили в продължение на доста епохи.
Сур (Тир), Ливан  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Хамдан Йошида/Shutterstock
Град Сур (Тир) в Ливан в миналото е бил един от най-богатите градове на земята, а през днешния ден е един от най-старите. Най-малко преди 4000 години той е бил огромен град през 2000 година пр.н.е., когато е работил като доходоносно финикийско комерсиално пристанище. Има разнообразни забавни антични легенди за хипотетичния възвишен генезис на града, в миналото считан за вълшебен свободно плаващ остров, до момента в който не беше прикован към брега с помощта на построяването на заветен храм на брега. Градът също постоянно се загатва в Библията, както в Стария, по този начин и в Новия завет, като място с огромна популярност.

Въпреки че финикийците са построили доста огромни градове в Средиземноморието, Тир е един от най-важните поради известната си живописна промишленост. Лилавото багрило се прави доста мъчно, защото е един от най-редките цветове в природата, само че жителите на Тир разкрили, че могат да боядисват тъкани в лилаво благодарение на натрошени морски охлюви. „ Тирийският пурпур “ стана необикновено скъп заради своята необичайност, а тирският плат се използваше от кралските особи. Тя беше толкоз ценена, че съгласно BBC " Финикия " безусловно значи " земя на лилаво ".

Тирейците не престават да създават скъпата си багра до Средновековието, когато са изобретени други лилави багрила. Сур се асоциира повече с по-малко блестяща риболовна промишленост през по-късните епохи, само че античният му искра в никакъв случай не е избледнял и към момента притегля тълпи туристи през днешния ден.
Аргос, Гърция  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Игор Зуйков/Shutterstock
Аргос е един от най-старите градове в Гърция, а хълмът Илия в Аргос е заселен от хора от каменната епоха още през 3500 година пр.н.е. Малко по-късно (около 2000 година прочие н. е.) градът е публично заселен от финикийски и египетски заселници, които се смесват с локалните гърци.

Аргос става огромен град по време на микенския интервал от бронзовата ера. Много преди класическите храмове и античните театри да украсят Гърция, микенските гърци са живели в по-примитивна, политически проведена група към поредност от дребни дворцови комплекси тук-там като Аргос.

Животът на тези антични гърци е обгърнат в антични митове и по-специално Аргос се загатва неведнъж в Илиада на Омир, античния епос за Троянската война. В поемата Омир твърди, че аргивците са били отдадени на богинята Хера и че са се борили дружно с доста други гръцки градове-държави, с цел да освободят красивата Елена от нейните троянски похитители.

През класическата ера Аргос, сходно на доста други гръцки градове-държави, опитва с народна власт, прави живи статуи и взе участие в безкрайни дребни войни с други гърци. Подобно на други градове-държави, той в последна сметка губи дългогодишната си самостоятелност с помощта на идването на римляните, които го трансфораха в още една провинциална пустота.
Йерусалим, Израел  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Silverjohn/Getty Images
Град Йерусалим е бил населяван минимум от 3500 година пр.н.е. Много от античните му места са обширно изследвани заради смисъла им за трите съществени международни религии. Все още обаче има различия.

Например, неотдавна през 2005 година в университетските кръгове избухна спор по отношение на това, което някои считат, че в миналото е бил дворецът на цар Давид, до момента в който други настояват, че това е доста по-стара ханаанска конструкция от ранната бронзова ера.

В самото начало на своята история цар Давид завладява Йерусалим, евентуално към 1000 година пр.н.е. Какво е било това ранно еврейско царство и какъв брой остаряло е било - сходно на доста други аспекти от историята на Израел - е затънало в политически и религиозни разногласия.

Историята на Йерусалим постоянно е била много бурна; първият и вторият еврейски храм са разрушени от вавилонците и римляните. С навлизането на християнството и исляма Йерусалим също става заветен град за доста други народи, което значи, че той неведнъж е преминавал от едни ръце в други, сред разнообразни религии, от време на време със мощ, както по време на християнските кръстоносни походи.
Пловдив, България  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания  Снимка: Olena_z/Getty Images
Старинен Пловдив, ситуиран на река Марица в България, се смята за най-стария непрестанно обитаем град в Европа. Построен на седем хълма, сходно на по-младия Рим, Пловдив има дълга история, защото в разнообразни стадии от историята си е бил окупиран от македонци, римляни, византийци и османци. Днес невероятният Пловдивски музей съхранява удивителна сбирка от не по-малко от 100 000 артефакта от няколко хилядолетия богата история.

Въпреки че историята на Пловдив датира от медната ера, градът за първи път става прочут като част от антична Тракия. Траките са издръжливи съседи на античните гърци и постоянно се загатват в древногръцките източници. За страдание, писанията за антична Тракия би трябвало да се одобряват с известна доза песимизъм, защото те са написани през гръцката призма.

Както и да е, независимостта на тракийския Пловдив е краткотрайна. Филип II Македонски (баща на Александър Македонски) го превзема през четвърти век, като го гърцизира дълго време и слага началото на вековната окупация на града от разнообразни имперски страни.
Рей, Иран  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Alireza Javaheri/Wikimedia Commons/CC3.0
Рей е един от най-древните градове в Иран. Находки от гробната могила Cheshmeh-Ali в самия център на Рей демонстрират, че керамиката е била създавана още през 5500 година пр.н.е. А това от своя страна демонстрира, че хората са се заселили тук още през неолита.

Въпреки че Рей е очевидец на доста значими събития, в това число набезите на монголските орди и възхода на исляма, най-голямата легенда е връзката му с пророка Заратустра. Според най-малко една традиция зороастрийският оракул, основал великата персийска вяра, в миналото е живял в Рая преди хиляди години. Рей, който и през днешния ден е заветен град, се загатва в зороастрийската свещена книга Авеста.

По-късно градът за малко става столица на Партската империя, един от смъртните врагове на Древен Рим. Стратегическото му местонахождение също го трансформира във значим боен пост малко след арабските завоевания и по време на ръководството на селджукските турци. През средновековието обаче градът дефинитивно губи смисъла си в интерес на Техеран, откакто е брутално разграбен от монголите.
Ел Фаюм, Египет  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Мохамед Хюсеин Юнис
Фаюм - " земя на езера " - град-оазис на река Нил, заселен за първи път към 7200 година пр.н.е. и към този момент най-малко до 5200 година пр.н.е. е била значима земеделска общественост. В антични времена Фаюм в действителност се е състоял от няколко града, които са се сливали в продължение на доста епохи. Най-известният и мощен от тях е град Шедет - " Крокодилополис " за гърците.

Истинско укритие за дивата природа, изключително за бродещите крокодили, Шедет е бил дом на култа към Собек, застрашителен господ крокодил, уважаван от античните египтяни. Божеството на Собек е остаряло колкото самия град, един от първите богове, появили се в древноегипетския мавзолей. Бог е виновен за плодородните води на Нил и когато Шедет за малко става административна столица на Египет по време на 12-та династия, той се трансформира в знак на кралската власт.

Другата съществена причина за славата на Фаюм идва от времето му под римски надзор, когато сливането на римската и египетската култури е довело до известните портрети на мумията на Фаюм. Тези злокобни рисунки са измежду най-добре непокътнатите творби на изкуството от античния свят и са били употребявани за декорация на мумии в ясно римски жанр.
Ербил, Иракски Кюрдистан  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: lmascaretti/Shutterstock
Някога Ирак е бил една от люлките на човешката цивилизация, място, където доста от първите градове на човечеството са зародили по плодородните крайбрежия на реките Тигър и Ефрат.

Въпреки това доста от най-известните антични градове – Ур, Вавилон и Ниневия – през днешния ден към този момент не съществуват. Може да не сте чували за Ербил (Хевлер за локалните поданици и Арбел за древните), само че този необикновено античен град пораства дружно с великите и ги надживява.

Увенчан с една от най-старите и грандиозни цитадели в Близкия изток, Ербил, сходно на доста градове в Близкия изток, се свързва с несъмнено провидение. Ищар, кралицата на небето, е била нещо като войнствена Афродита и в миналото настойничка на Ербил.

Свещеният храм на Ищар, сходно на останалите антични градове, за жалост е заровен под няколко хилядолетия човешка активност. По време на своя подем той е имал мощна известност на място за поклонение и може даже да е бил позлатен с ярки пластове от сребро и злато. Цитаделата в Ербил може да бъде датирана от 7000 година пр.н.е., което я прави да се усеща много удобно измежду най-старите градове в света.
Jbeil (Byblos), Ливан  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания Снимка: Vadim_nefedov/Getty Images
Красивият Джбейл е доста античен град в Ливан, прочут от брилянтните финикийски мореплаватели. Въпреки това, античният генезис на града датира доста преди финикийците да станат известни. Има доказателства, че хората са живели в региона още през неолита, сред 4000 и 8000 година пр.н.е.

Най-голям подем Джбейл доближава при идването на Александър Македонски, когато жителите на града го трансформират в огромен търговски център и забогатяват от продажбата на кедрово дърво, от което са направени антични кораби. Днес кедърът към момента е изобразен на националния байрак на Ливан.

Древните поданици на града в действителност са го наричали " Гебал ", само че гърците са го наричали Библос, което на гръцки значи " книга ". Това не е инцидентно и като цяло умните гърци са били в огромен културен дълг към финикийците. Финикийците дават на гърците своята писменост, а град Библос продава папирус на гърците, който им е нужен за метафизичен трудове.

Въпреки че Джбейл по-късно беше замесен в християнските кръстоносни походи и съдържа някои невероятни средновековни укрепления, той в никакъв случай повече не е имал политическо значение.
Дамаск, Сирия  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания  Снимка: Simongurney/Getty Images
Обсаденият Дамаск, който претърпя толкоз доста през последното десетилетие, като че ли е свикнал с проблемите. Градът е претърпял доста брутални офанзиви в своята необикновено дълга история. През него са минали безчет империи, брилянтна премия за всеки поробител, фамозен с лукса и приказните си градини.

Дамаск от време на време се назовава най-старият град в света, макар че има мощна конкуренция от прилежащия Алепо. Със сигурност обаче е в челната тройка, защото е населяван от антични хора сред 8000 и 10 000 година пр.н.е.

Градът е израснал от оазиса Гута, тучна, плодородна околност, която притегля както фермерите, по този начин и феновете на хубостта. В по-нови времена се прочу с дамаските си коприни и благоуханния жасмин. Това е било идеално място за отмора и харчене на парите на пасажери и търговски кервани.

Златният век на Дамаск идва през Средновековието, когато става столица на мюсюлманския Омаядски халифат. По време на своя подем безчет пътешественици възпяват града и в него се появява една от най-величествените джамии в света, която през днешния ден свети със златни и зелени мозайки. Това свято място се намира на същинска планина на историята, тъй като там е имало и римска черква, и храмът на Юпитер, и храмът на Раман-Хадад, антично провидение от антични времена на античността.
Алепо (Алепо), Сирия  най-старият обитаем град, история, археология, проучвания  Снимка: John Wreford/Shutterstock
Хората живеят в Алепо от към 11 000 година пр.н.е., което го прави мощен претендент за най-стария град в света.

През 2007 година Ройтерс заяви, че северно от града археолозите са разкрили една от най-старите в света рисунки от каменната епоха (на възраст над 11 000 години), както и редица принадлежности и кремъчни върхове на стрели.
Подобно на своя комшия Дамаск, мнозина са минали през Алепо, пътувайки по античния Път на коприната, който е донесъл екзотични артикули от Китай в Европа. Но Алепо е бил освен това от спирка за пасажерите. Някога е бил столица на античното царство Ямхад, малко известна антична страна, която в последна сметка е била унищожена от нападателните хети.
Но през по-голямата част от историята си ориста на Алепо е тревожна. Въпреки че градът за малко придобива огромна популярност като средновековна столица на династията Хамданид, той също страда от голям брой войни и нашествия. Сред тези, които атакували и окупирали Алепо, са Александър Велики, римляни, араби, монголи и османци.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР