Много хора пишат в социалните мрежи, че се чувстват по-уморени

...
Много хора пишат в социалните мрежи, че се чувстват по-уморени
Коментари Харесай

Чувствате се по-уморени от обикновено по време на карантина? Психолози обясняват защо

Много хора пишат в обществените мрежи, че се усещат по-уморени от нормално по време на карантината. Ако преди са успявали да останат будни до късни часове, в този момент си лягат не по-късно от 22:00. Мнозина се чудят на какво се дължи това, в случай че в този момент правят доста по-малко неща.

Чувството на отмалялост, което изпитвате, най-вероятно е обвързвано с психическото натоварване, подбудено от COVID-19, в сравнение с от нещо физическо. Изтощението може да има и физически, и нефизически аргументи. След като избягаме 5 км, ние заслужаваме малко отмора. След заболяване пък имаме възприятието, че безусловно сме изпити и изтощени най-малко 2 седмици.

Изследванията обаче демонстрират, че умората може да бъде провокирана и от психически положения като да вземем за пример стрес и тревога. В сегашната обстановка даже монотонността може да ни кара да се усещаме изтощени.

Съответно изцяло допустимо е това, което да ни изтощава, да е точно психическите паники, подбудени от ковид. Как да си възвърнем силата?

Фаза на конфигуриране

Нужен е интервал на акомодация и преход. Това лишава време и протича в няколко етапи.

Първата седмица на адаптиране включва отделяне от предходния метод на живот и работа и определяне на нови взаимоотношения. Това нормално се реализира в границите на 4-5 дни, след което нещата стартират да наподобяват по-улегнали и предсказуеми.

През първата седмица от карантината хората може да се усещат унили и тъжни. Това е обикновено за етапа на адаптиране. Недейте да се тревожите прекалено много – бъдете сигурни, че това ще премине и през идната седмица ще се чувствате по-добре.

Преходът към нова среда може да бъде улеснен с воденето на дневник. Може би ще ви бъде потребно, в случай че си записвате вашите мисли и усеща. Впоследствие можете да преглеждате постигнатия от вас напредък и да видите по какъв начин тъкмо сте се настроили към смяната.

Функционалната акомодация към новия метод на живот обаче се случва след към 3 месеца. Важно е обаче да знаем за един съответен интервал, който настава към третата седмица. Тогава човек може да се поддаде на мощни усеща на потиснатост и да се деморализира.

В този случай главната паника е, че каранатината може да е непрекъсната. Щом тази фаза отмине обаче, тези усеща на безизходност повече няма да се завърнат.

Акцентирайте върху структурата

Следващия урок, обвързван с това по какъв начин да бъдем по-енергични, идва от хората, сложени в обстановка на оцеляване. За да избегнем изпадането в положение на незаинтересованост или ниска мотивация, е значимо да структурираме деня си по оптимално явен метод.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР