Много хора не отдават голямо значение на прегръдките, а това

...
Много хора не отдават голямо значение на прегръдките, а това
Коментари Харесай

Прегръщайте се често, прегръдката лекува

Много хора не отдават огромно значение на прегръдките, а това е освен прелестно, само че и потребно. Учените са създали проучване и се е оказало, че прегръдките оказват помощ физически и психически.

Луиз Хей има вяра, че в случай че се прегръщаме четири пъти дневно, това ще ни помогне да оцелеем, осем обятия ще поддържат жизнеността, дванадесет ще ни оказват помощ да се развиваме и да доближаваме висоти.

Психолозите са открили, че в актуалния живот на човек му липсва задоволително внимание и непосредственост с живи същества. Когато човек е лишен от подобен почтен контакт, това води до обстоятелството, че хората се усещат от ден на ден самотни и изоставени, мъчно ще откриват връзки с външния свят и ще изгубят възприятието си за действителност.

В човешкия мозък има зона, която реагира на допиране на кожата. Ако децата не се гушкат и галят задоволително, тогава тази част от мозъка става неактивна и пораждат разнообразни болести, а имунната система отслабва. На срамежливите деца би трябвало да се обръща особено внимание и да се допират и прегръщат по-често, споделя Вирджиния Сатир.

Дете, което е непрекъснато гушкано, ще може, когато порасне, да обича и да дава обятия. Децата, които порастват без обятия до 7-годишна възраст, когато станат възрастни, няма да могат да обичат другите. От такива деца израстват социопати - това са хора, които не могат да се приспособяват в обществото, не са приспособени към живота и могат да правят антисоциални дейности.

Ако хората не се прегръщат, те потискат възприятията си в себе си, по-късно стават нападателни и егоистични. Учените също са разкрили това, че обществата, в които хората подценяват прегръдките, са по-жестоки и враждебни. Според психолога Сидни Джарард, който е изследвал докосването, европейците се прегръщат и допират повече от американците.

 прегръдка

Според учените децата, които са били непрекъснато прегръщани в ранна детска възраст, ще имат коефициент на просветеност с 15 точки по-висок, когато пораснат, в сравнение с хората, които не са получавали задоволително внимание, обич и обвързаност в детството.

Прегръщайте се постоянно: вижте по какъв начин тялото ви реагира на откровена прегръдка. Докосванията и прегръдките ще дадат на всеки човек чувство за сигурност, убеденост в себе си, наслада, топлота и обич, неналичието на такава непосредственост води до възприятие на самотност и изоставеност. Интересното е, че когато съпрузите излизат от къщи и се целуват за сбогом - това ги прави по-щастливи от тези, които го пренебрегват. Учените считат, че на възраст след 65 години, всяко допиране, демонстрация на непосредственост и внимание може да удължи живота на отслабващия организъм. Дори обикновеното здрависване ще помогне на човек да се ободри и да почувства, че някой има потребност от него.

В кръвоносната и нервната система на човек учените през 70-те години на ХХ век откриват и стартират да изследват ендорфините. Ендорфините са група хормони, създавани от мозъка, които могат да понижат болката и да оказват помощ за реализиране на еуфория. Когато се прегръщаме, тялото покачва равнището на естествените лечебни субстанции, които се създават в мозъка и нервната система.

Искрените обятия с членове на фамилията, другари и сътрудници имат лековит резултат върху тялото ни. Според проучване на американски експерти прегръщането покачва равнището на окситоцин в организма. Окситоцинът се назовава още „ хормон на любовта “ и е виновен за прочувствената връзка с другите хора.

Хората, на които им липсва окситоцин, се смеят по-малко, живеят сами, избират да работят без да поддържат връзка с други хора и в действителност са по-щастливи сами.

Жените, които нямат този хормон, имат проблеми с достигането на оргазъм, а мъжете изпитват компликации при образуването на дълбоки любовни връзки.

Окситоцинът понижава количеството кортизол („ хормона на напрежението “) в тялото, като по този метод понижава риска от сърдечни и други болести, понижава напрежението, безпокойството и самотата.

Учените създали дребен тест с влюбена двойка. След прегръдка за към 20 секунди равнищата на окситоцин в телата им се покачват. Нивата се усилват и по време на обятия с другари, само че количеството на окситоцин не е толкоз високо, колкото при влюбена двойка.

Науката е посочила, че докосването оказва доста въздействие върху физическото и психическото здраве. Доказано е, че докосването намалява кръвното налягане, укрепва имунната система и облекчава болката, сънят се възстановява, подмладява се тялото, появяват се сили, тялото става по-устойчиво на стрес, човек се освобождава от вътрешни прекарвания, страхове и самотност, самочувствието става по-високо.

Дългата прегръдка също покачва равнището на серотонин, хормон, виновен за положителното въодушевление и възприятието за благополучие. Така че прегръщайте обичаните си хора колкото се може по-често!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР