Третото издание на Международния фестивал за класическа музика Артис“ представя

...
Третото издание на Международния фестивал за класическа музика Артис“ представя
Коментари Харесай

Ваня Пешева: Децата са прекрасният източник на светлина и творчество, от които имаме нужда

„ Третото издание на Международния фестивал за класическа музика „ Артис “ показва сливане на музика, изобразително изкуство, лирика и спектакъл, в центъра на които са децата. Направихме една компилация, с цел да може публиката да се наслаждения на преливането на една прелестна духовна сила “. Това съобщи в изявление за БГНЕС артистичният шеф на Международния музикален фестивал за класическа музика „ Артис “ Ваня Пешева.


Тя изясни, че фестивалът има за цел да даде опция за театрална изява на надарени деца. „ Да даде сцена, подиум на младите реализатори, които още от дребни деца да свикнат да излизат пред аудитория, да получават този достъп, да бъдат съпричастни с хората, защото това е голям тласък за тяхното развиване, за тяхното бъдещето израстване като музиканти, като създатели “, сподели артистичният шеф. Тя напомни, че преди няколко години са стартирали този интернационален фестивал с концепцията най-много да се даде потребна изява на младите, на децата и на младото потомство създатели.


Ваня Пешева означи, че новото и друго в третото издание на Международния фестивал, който ще се реализира от 30 април до 26 май е, че през тази година са създали една компилация на всички изкуства. „ Идеята е да се обединят музика, лирика, изобразително изкуство, спектакъл, да стане едно преливане на тази прелестна духовна сила, която се излъчва от изкуството, тъй като считам, че в този свят в който живеем, в този век в който живеем, имаме потребност от доста повече нематериалност, от доста повече светлина, от доста повече творчество, даже в всекидневието, а децата са един прелестен източник точно на тази светлина, на тази спонтанност, на това творчество “, изясни Ваня Пешева. Тя добави, че поезията съдържа в себе си доста музика, както и самата музика съдържа в себе си доста лирика. „ Те са взаимно свързани. Знаете картините на известните художници. Много постоянно създателите са се вдъхновявали от реализатори, а музикантите са черпили ентусиазъм от картини. Именно заради тази причина считам, че концепцията би била прелестна. Първо, да се получи един креативен продан, една креативна сила обменена от другите изкуства и от артистите, които ще вземат участие. От друга страна, самата аудитория, тя ще има опция да се срещне освен с един тип род от изкуството, единствено класическа музика, спектакъл, или лирика, а ще има опцията просто да се наслаждения на това преливане “, изясни Ваня Пешева.


Артистичният шеф разяснява, че правилото за асортимент на участниците във фестивала е друг, а настоящето издание крие и изненада. „ Има доста надарени деца. В предходните две издания концертите се състояха в Комплекс България, в Камерната зала България, в Първо студио на Националното радио и тогава в действителност се случиха четири концерта, на които взеха присъединяване повече от 80 деца, които свиреха на разнообразни принадлежности “, изясни Пешева и посочи, че това са били изявени, надарени деца, които към този момент са привикнали значително с сцената. „ В третото издание даваме път освен на такива деца, само че и на тези, които към момента са в един по-начален стадий от своето развиване, тъй като е извънредно значимо да виждат задачата пред себе си, т.е. да се допрян до тази магия, която е на сцената. Това важи освен за музиката, само че и за поезията “, сподели Пешева.


Ваня Пешева си партнира с интернационалните музикални гении като Кристина Базили, Александър Симич, Алваро Коллао Леон и Евгения Радославова, които също ще вземат присъединяване на фестивала. „ От доста години се занимавам с доста дейна концертна активност, освен в България, само че и в европейски и международен мащаб, защото спецификата на работата ми е такава-занимавам се както с преподаване, по този начин и с майсторски класове и в чужбина, и в Европа “, изясни Ваня Пешева и посочи, че с помощта на тези свои изяви самата тя среща доста сътрудници и сътрудници, свири с тях и по тази причина има и този кръг от познанства. „ В случая тези младежи, които ще дойдат тази година, не съм свирила до в този момент с тях, не ги познавам персонално, а единствено като имена, само че съгласно мен са прелестни “, счита Пешева. Тя разяснява и, че Александър Симич и Кристина Базили са за първи път на българска сцена. „ Те са прелестни, млади реализатори. Александър е към момента студент във Виена, в Университета за класическа музика и изкуство, до момента в който Кристина към този момент концертира интензивно в едно от най-престижните зали в света, стипендиантка на разнообразни фондации, сред които и „ ОНАСИС “, тъй че публиката ще има опция фактически да се наслаждения на изкуството на прелестни и млади създатели “, изясни специалистът.


Тя разгласи, че проектите за в бъдеще са да продължат напред и то в доста по-широк мащаб. „ Имаме концепцията за реализиране на събитията освен в София, само че и в другите градове на страната. Вече имахме такава концепция и тя беше заложена още през тази година, само че за жалост не доближи финансиране “, изясни Ваня Пешева, само че изрази вяра, че в бъдеще това би било допустимо. „ Ще работим за това по всички способи, тъй че да се случат събитията, само че също така имам концепцията и за привличане в интернационален мащаб. Имам доста контакти, подкрепям другарски взаимоотношения с сътрудници както и в Европа, по този начин и в Австрия, и в Швейцария, които на драго сърце бих привлякла, с цел да се разкрие фестивала, с цел да придобие други мащаби “, разяснява артистичният шеф и посочи, че същото важи и във връзка с зали и събития. „ Да се включат мастърски класове, които също са планувани. Тази година ще успеем, мисля, да създадем напълно за малко, непринудено един мастърски клас на Кристина Базили, само че той ще бъде тук в границите на Национално музика на учебно заведение, за което безпределно благодаря “, сподели Ваня Пешева. Тя посочи, че има и друга концепция, която е да се провеждат театрални, юношески постановки.


Ваня Пешева напомни, че Международният музикален фестивал „ Артис “ за трета поредна година печели план и финансирането се реализира през поддръжката на Столична Община. „ Независимо от това обаче ние разчитаме и на нашите сътрудници. От една страна това е фондация „ Артис “, с която за трети път работим дружно за реализирането фестивала. С голяма наслада и наслаждение мога да кажа, че от тази година към този момент имаме сътрудници в лицето на други организации, каквато е и Продуцентска къща Palms Music, които застават за тази концепция по един прелестен и категоричен метод ”, изясни артистичният шеф на фестивала. Тя акцентира, че Palms Music спонсорират доста прояви в областта на изкуството и на културата. „ Те работят за развиването на българската просвета и създатели в разнообразни сфери, провеждат майсторски класове, състезания за млади композитори, подкрепят спектакли, спортни събития, тъй че е голямо наслаждение за мен тази година да си партнираме с тях “, акцентира Пешева, след което добави, че и другата фондация, която са привлекли като съидейник, е „ Млад Талант “, където са насочени към подкрепяне на младежи на изкуството.


Международният музикален фестивал за класическа музика „ Артис “ ще разреши на софиянци да вкусят от необятната гама изкуство с богата стратегия на 30 април, 11, 25 и 26 май. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР