Много е вероятно родителите да се окажат против тестване на

...
Много е вероятно родителите да се окажат против тестване на
Коментари Харесай

Родители не искат и тестове близалки, учители събират петици...

Много е евентуално родителите да се окажат срещу тестване на децата, даже и в случай че не се взима секрет от носа с антигенни проби, а се употребяват щадящи - наподобяващи близалка, които изпозват слюнка за материал за проучването.

Настроенията в родителската общественост и учителската колегия стигнаха точка на шупване, откакто през вчерашния ден президентът настоя учениците от начален курс да се върнат допустимо най-бързо в клас, а министърът на образованието отвърна, че това може да стане единствено при въвеждане на бързи проби за децата и зелен документ за педагозите. На взаимен брифинг на здравния и просветителния министър преди минути бе оповестено, че през днешния ден в Министерски съвет се внася план за разпореждане за закупуване на щадящи проби за деца, да което ще са нужни 13 млн. лв. от страната. Те работят със слюнка, ще стигнат за месец напред, а потреблението им не изисква присъединяване на здравно лице и ще разреши още през идната седмица начален курс да се върне в клас. Ако новият метод сработи, може да се мисли за използване и в по-горни класове.

Още преди новината от последните минути родители към този момент предизвикаха свое допитване в обществените мрежи с единствен въпрос: „ Одобрявате ли децата и учителите да бъдат подложени на наложително тестване (с близалки), с цел да могат да участват в учебно заведение? “. Без резултатите да са представителни, те сочат отрицателни настройки към такова тестване – досега 1294 участници в анкетата са се оповестили срещу, 972 поддържат такова решение. Има обаче и мнения, че в други страни тестванията със слюнка са били неразрешени, защото в тях били открити химикали и бактерии.

Междувременно пък учители започнаха онлайн петиция за възможни протестни дейности и стачка, в случай че зеленият документ или тестване станат условия да влязат в учебно заведение. Както „ Марица “ писа, допитване на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ сподели, че 86% не поддържат такива ограничения, а 35% обявиха, че при вероятно въвеждане, са подготвени даже да изоставен работа.

В стартиралата онлайн подписка 20 000 педагози са декларирали подготвеност да вземат участие в митинги.

По отношение на настроенията и измежду учителите, и измежду родителите, обаче би трябвало да се има поради, че поръчките в обществените мрежи в всеобщия случай не подхождат на твърди планове за действителни дейности. Така бе и предходната година, когато в интернет имаше недоволство против маските в общите елементи в учебно заведение, действително на митингите отидоха дузина родителите, а в учебно заведение противящите се фамилии бяха единици.

Това евентуално ще останат единствено Facebook стачки, позволява националният водач на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ доктор Юлиян Петров, само че в това време предизвестява, че отпорът на ограниченията в учителската колегия в действителност е сериозен и може да докара до състояние, в което доста учители вземат болничен, неплатен отпуск или напущат. Това ще провокира сериозен дефицит на преподаватели и неспособност да се обезпечи естествен образователен развой.

Настояването дребните възпитаници да се върнат в клас той разяснява по този начин: " Принципно ние също искахме да не се превключва онлайн за децата до 4. клас, в случай че в даденото учебно заведение има над 10% заболели. И в този момент настояваме за диференциран метод “. Според профсъюзите не е удачна сегашната мярка за периодично повтаряне на класовете онлайн и присъствено, тъй че не повече от 50% да са в образователните здания. „ Това фиксиране на проценти го правехме в предходните талази и се видя, че не е удачно за спецификите по места - изясни той. – Механични сметки не работят. По-добре е решенията да се взимат локално, даже не на равнище община, “.

По отношение на въвеждането на нови проби, които работят със слюнка като близалка, доктор Петров зяви, че не би било неприятно да се приложат. “Само че би трябвало да имаме поддръжка от родителите. Ако единствено 20% не желаят, това не може да стане. А настройките клонят изрично срещу. Организацията не зависи от нас. Но системата не може да обезпечи хибридно образование – част от децата да са онлайн, другите в клас, част от учителите да преподават от разстояние, а другите на място “.

Според доктор Петров в актуалната обстановка поражда въпросът, в случай че е съществувала опция за тестване на децата по не толкоз инвазивен способ, както работят антигенните проби, за какво досега не е въображаемо за метода с материал от слюнка. Но е песимистичен, че посредством по-щадящия способ ще се стигне до единодушие от родителите.

Това е голямото предизвикателство у нас – че огромна част от хората изрично отхвърлят ваксина, огромна част от родителите – тестване на децата, в това време има мощни брожения и против ученето от разстояние в електронна среда.

Според синдикатите въвеждането на зеления документ в учителската колегия би трябвало да стане с авансово информиране най-малко 2-3 месеца преди мярката да проработи. Императивни способи в последния миг при всички случаи работят отблъскващо и провокират отпор, предизвести доктор Петров.

Утре следва Отраслов съвет, на който министърът, синдикатите и работодателските организации още веднъж ще обсъдят обстановката.

Снимка: Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР