Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ,

...
Много е тревожно това, което се случва в Запорожката АЕЦ,
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: Ако се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме икономически

Много е обезпокоително това, което се случва в Запорожката АЕЦ, която е най-голямата от 4-те в Украйна. Това разяснява специалистът по сигурност на АЕЦ проф. Георги Касчиев, откакто през нощта там избухна пожар.

Той изясни, че в случай че украинците бъдат притиснати, може да отговорят с удари по съветски атомни електроцентрали по границата.

Касчиев добави, че в случай че се задълбочи разрезът с Русия, можем да пострадаме стопански, само че и АЕЦ " Козлодуй “ може да няма по какъв начин да довърши планиран ремонт, тъй като аварийни елементи се доставят от Русия.

Според Касчиев има доста сюжети, свързани с украинската електроцентрала.

" Представете си, в случай че се повредят електропроводите, които излизат от централата, в случай че са взривят, централата остава без захранвана, би трябвало да разчита на спешни генератори, които не могат да работят дълго време, само че има доста сюжети и ограничения не може да се плануват “, сподели специалистът пред bTV.

Според локалните управляващи пожарът е локализиран в подготвителна постройка отвън дейния периметър на реакторите. 

Проф. Касчиев изясни, че тази атомна централа е доста значима за Украйна, защото има 6 реактора.

Блоковете в АЕЦ " Запорожие “ са вид ВВЕР, като подсилената им структурата включва тонове бетон и стомана точно за енергоблоковете да са допустимо най-добре предпазени при всякаква обстановка.

" Важно значение има тази електроцентрала, като енергоизточник няма с какво да я заменят, в случай че я изключат, може някак да се преживее. Самият факт, че се обстрелва нуклеарна централа е обезпокоително, дали е шантаж, или деяние на полевите командири, не може да се каже. “, изясни той.

По думите му това се възприема като нуклеарен тероризъм.

" Това е втори сходен случай, първият е от войната в Югославия, сред Словения и Хърватия има една централа с един реактор. Тогава сърбите направиха провокация, прелетяха изтребители над централата, това изправи на нокти света, централата беше спряна и нямаше закани “, сподели още Ксчиев.

Той изясни, че Зопорожката АЕЦ има отбрани, само че не е належащо да се повреди самият реактор, с цел да станат повреди от друг темперамент, в това число и нуклеарна.

 

Украинците имат ли възможност да отвърнат?

Украинците имат опция да отвърнат и да нанесат удари по съветски централи, което нека не се случи, съобщи Касчиев.

" На към 100 км от границата с Украйна има съветска централа с 4 реактора от вида на тези в Чернобил. Украинците имат ракетни отделения и могат при в случай че ако са пртиснати, може да нападат “, добави той.

Има ли опасност за нас?

" Газта у нас има малко значение при производството на електрическа енергия, в случай че се стигне до това - ще бъдат наранени огромни промишлени предприятия, като стъкларски, металургични, както и някои топлофикации. Главно наранени ще са огромните потребители “, изясни още специалистът.

Последиците ще са стопански, сподели той.

Касчиев разяснява и АЕЦ " Козлодуй “.

" АЕЦ " Козлодуй “ има нуклеарно гориво, само че аварийните части се доставят от Русия и в случай че не се доставят някои елементи, няма по какъв начин да се пуснат мощности, а следва и ремонт. Ако се стигне до цялостен прорез с русия, ще имаме и проблеми освен ние “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР