Много често служебните въпроси се уреждат най-лесно с мейл. Но

...
Много често служебните въпроси се уреждат най-лесно с мейл. Но
Коментари Харесай

Мейл или телефонно обаждане - кога какво да изберем

Много постоянно служебните въпроси се уреждат най-лесно с мейл. Но не във всички случаи, пише . Кога да изпратя мейл и по кое време телефонният диалог би бил по-полезен? Кои са разпоредбите, които оказват помощ на положителната връзка?

На всекиго се е случвало: да зададе въпрос по мейла, да получи отговор, в който обаче не всичко е ясно - т.е. би трябвало да се написа още веднъж и още веднъж. С един телефонен диалог всичко би се избистрило доста по-бързо – обаждаш се и обсъждаш нещата, би посъветвал някой.

Какви права имат работещите при работа по празниците

Това е по този начин, само че не всеки път се знае авансово кой канал е най-подходящ за връзката. Всекиму се случва да изпрати мейл там, където телефонен диалог би бил доста по-смислен, или противоположното – според от желанията. И двата канала имат както своите плюсове, по този начин и своите минуси, споделя немската консултантка по връзката Сабине Лансинг, която е работила и като съветничка по по кариерните въпроси за огромни концерни като „ Тисен “, „ Сименс “, „ Водафон “ и други.

Предимствата и минусите

Телефонът разрешава директно другарство, при което въпросите да получат отговори неотложно, а и да се отворят по-нататъшни благоприятни условия за контакт. По телефона всеки може да бъде открит релативно елементарно, само че пък моментът на позвъняването може да се окаже несъответствуващ, а и не остават никакви писмени свидетелства за диалога. Така или другояче, в случай че става дума за нещо незабавно, телефонът е незаместим, дава и опция за бързо изчистване на зародилите спонтанни въпроси, както и на неяснотите, при които мейлът по-трудно оказва помощ.

При него пък плюсовете са, че може да бъде написан от всяко допустимо място, когато и да е, получателят може самичък да реши по кое време да го прочете. Но несъмнено има и минуси – нюансите в диалога липсват, първият изпратен мейл може да се върне с претенции за нови и нови детайлности и по този начин до безспир, а и излизането от главната тематика е мъчно, т.е. съществуват ограничавания, показва Лансинг.

Според експертката по тематиката Андреа Ком в връзката по мейл има едно значимо главно предписание, с цел да се избегнат неразбирателствата: „ Ако тематиката е прекомерно комплицирана, прочувствена или пък мъчно се разказва накратко, по-добре вземете телефона и проведете персонален диалог “.
 istock istock
Когато се вгледаме по-внимателно в преимуществата и минусите на двата информационни канала, елементарно можем да установим къде са мощните и слабите им места. И да вземем решението дали да се обадим, или да напишем мейл.

Кога е целесъобразен телефонът и по кое време мейлът

При показване – когато преди малко сте постъпили на работа или неотдавна сте заели избрана позиция, позвъняването е по-уместното. Както и – в случай че не познавате персонално събеседника и не сте наясно с метода му на другарство. В диалог обаче е допустимо тематиката да не бъде разбрана вярно, въпросите да се окажат прекалено много и да има доста точки за изясняване. Ако даже и един от тези случаи е евентуален, по-добре се откажете от телефона, поучава експертката.

Кои са мета уменията, които компаниите търсят в чиновниците си

Без мейли пък – както е доста добре известно – към този момент въобще не може да се живее, огромна част от служебната ни връзка се опира точно на тях. Те са целесъобразни, когато отговорите на упоменатите нагоре точки са негативни – защото непрекъснатото телефониране е изнервящо и може да смути хода на работата.

Андреа Ком е дефинирала цели 12 стъпки за оформянето на съвършен мейл, които потеглят от вярното изписване на адреса, точната дефиниция на тематиката и вярното послание. Оттам нататък мейлът би трябвало да има стройна конструкция, а приложенията да бъдат обозначени. Трябва да се стартира с най-важното, споделя Ком пред немското издание „ Меркур “, след което би трябвало да се внимава формулировките да бъдат еднопосочни, а употребяваният език да бъде правилен. Краят също не е без значение – би трябвало да се подберат подобаващите заключителни думи.

Без подготовка обаче не трябва да се организират и служебните телефонни диалози. „ Важно е този, който се обажда, авансово да има визия за структурата на диалога и да разполага и със съответните причини “, споделя пред „ Райнише Пост “ специалистката по бизнес- връзка Уте Гитцен-Виланд. Сабине Лансинг е на мнение, че мейлите са идеално средство, когато тематиката е позната и участниците в връзката знаят защо става дума, когато се познават и късите реплики са задоволителни. Тяхната полезност е и в това, че „ писаното остава “, а и няма потребност мненията да се обменят в действително време.
 
 istock istock
Оптимална е комбинацията от двете

Ако ви следва значим телефонен диалог, най-добре го уговорете на първо време посредством мейл, поучава експертката. Уточнете кой би бил най-подходящият миг, а можете да изясните авансово и наличието на диалога. След него пък можете да извършите едно малко документално резюме, което да изпратите на събеседника си, и по този начин ще разполагате с протокол, към който ще можете да се върнете и по-късно.

Независимо дали мейл или телефонен диалог – обмислете добре дали е належащо да се свържете неотложно, споделя специалистката по връзките. Нейното мнение е, че постоянно има смисъл да се изчака, с цел да изяснят повече неща едновременно.

Тя поучава и да се внимава до кого се изпращат копия на мейлите – да не бъде включван никой, който няма потребност безусловно да се среща със наличието им. И да се има поради, че в случай че това е началникът, началниците постоянно не четат всичко, което получават, въпреки да им е изпратено копие. Затова питайте, в случай че не сте сигурни, дали вашият началник желае да бъде в течение на съответната преписка.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР