Много често общинските администрации не предлагат алтернативно жилище на хората,

...
Много често общинските администрации не предлагат алтернативно жилище на хората,
Коментари Харесай

Къде живеят ромите, след като къщите им в гетата бъдат премахнати?

Много постоянно общинските администрации не оферират различно жилище на хората, чиито домове събарят.  Или оферират нещо краткотрайно. Съгласете се, че в нещо краткотрайно никой няма предпочитание да се настанява.  Това сподели за предаването " Хоризонт до обед " Огнян Исаев от Ромския учебен фонд.
Знаем от заповедите на ДНСК и на локалните администрации, че към 90% от заповедите за срутване засягат ромските фамилии. За страдание, по-късно няма ясна информация какво става с тези хора. Никой не наблюдава живота на тези хора, какво се случва с децата... Особено тежък е казусът при хората, за които това е само жилище, тъй като в следствие, те нямат непрекъснат адрес, на който да се записват, не могат да се издадат персонални карти и надлежно изпадат от всички държавни системи. 

Това е извънредно трудоемко и скъпо нещо. Не може неправителствените организации да си го разрешат. Трябва да го прави страната. Съгласете се, при съществуването на Национална тактика за интеграция на ромите, Национален съвет за етнически интеграционни въпроси ...

Във всеки един случай, когато се откри дете в риск дирекциите " Социално подкрепяне " работят извънредно интензивно и наблюдават какво се случва със ориста на това дете, опроверга го  Цветелина Герасимова, шеф отдел " Координация и взаимоотношение с териториалните поделения " в Агенцията за обществено подкрепяне. АСП дава жилища за период от 3 месеца на нуждаещите и реагира във " всеки един случай, когато има унищожаване на противозаконни постройки ", изясни тя. Повечето хора обаче избират да се настанят при близки. Агенцията не поддържа статистика какъв брой лица с отстранени постройки са настанени в общински жилища:

Очакванията на страната и на обществото са, че хората ще се ангажират сами със своя живот, няма да разчитат непрекъснато на поддръжката, която страната може да им подсигурява и то в един дълготраен проект. В никакъв случай това не значи, че след този тримесечен интервал хората са изоставени. Работи се взаимно както с неправителствения бранш, по този начин и с общинските администрации, с цел да се позволи казусът им дълготрайно. Например за хората с увреждания, с изключение на краткосрочна услуга, може да се реши да се предложи дълготрайна такава.

АСП предлага краткотрайно настаняване на всички, останали без дом, без значение дали са клошари или хора от съборените гета и няма пояснение за какво процентът на приелите е толкоз невисок, добави Герасимова. 

30 ромски фамилии от столичния квартал " Орландовци " живеят в палатки без ток и вода, откакто жилищата им бяха съборени, видя репортерът на БНР Спас Крайнин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР