Много български жени работят като земеделски стопани. Наред с това

...
Много български жени работят като земеделски стопани. Наред с това
Коментари Харесай

Осигуровки на фермерка при бременност

Много български дами работят като аграрни стопани. Наред с това те отглеждат децата си. Затова в рубриката на “Труд ” “Данъчна консултация ” представяме позицията на Национална агенция за приходите за това какви осигуровки се дължат по време на отпуск на фермерка за бременност и раждане на дете. Допълнително преглеждаме въпроса за Данък добавена стойност при покупка на остарял автомобил от Германия.

 Димитрина Захаринова Димитрина Захаринова е ръководещ съучастник в одиторско сдружение “Захаринова Нексиа ” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). От края на месец май сдружението е част от интернационална одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето учебно заведение за обезпечаване и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната Агенция за Приходите град София, консултант в ДАНС, както и шеф на дирекция в Агенцията за държавна финансова ревизия. Регистриран инспектор и данъчен съветник. Има двама сина, внук и внучка.

I. Осигуровки на аграрни собственик след раждане


Регистриран аграрни собственик е член на Осигурителна каса. Той употребява отпуск заради бременност и раждане, само че без право на обезщетение по Кодекса за обществено обезпечаване. Поставени са следните въпроси:

1. Как би трябвало да се прави обезпечаването на лицето за интервала, през който употребява отпуск заради бременност и раждане без право на парично обезщетение за това?

2. В какъв размер би трябвало да е здравноосигурителната вноска и върху какъв застрахователен приход се пресмята за интервала на отпуск заради бременност и раждане?

3. Къде би трябвало да се посочат дните от интервала на отпуск заради бременност и раждане, за които лицето няма право да получава обезщетение по КСО – в т. 16.3 или в т. 16.4 на декларация пример № 1?

4. Ако лицето има остарели отговорности за здравно обезпечаване по декларация пример № 7, следва ли всеки месец при внасяне на дължимите вноски като регистриран аграрни собственик да подава заявление, с което да декларира кои отговорности за здравноосигурителни вноски погасява?

1. Дължат ли се обществени и здравни осигуровки?

Съгласно наредбите на член 4, алинея 3, т. 4 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), наложително обезпечени за неработоспособност заради общо заболяване за напреднала възраст и за гибел са записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители. Задължението за обезпечаване за тези лица поражда от деня на започване или обновяване на трудовата активност и продължава до нейното спиране или преустановяване. По свое предпочитание тези лица могат да се обезпечават и за общо заболяване и майчинство (чл. 4, алинея 4 от КСО). Здравното обезпечаване на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители, които упражняват трудова активност, се прави по реда на член 40, алинея 1, т. 2 от ЗЗО.

В случаите, когато самоосигуряващите се лица, които са обезпечени и във фонд “Общо заболяване и майчинство ” са във краткотрайна нетрудоспособност заради бременност и раждане, следва да се има поради, че според член 9, алинея 2, т. 5 от КСО, за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето, през което самоосигуряващите се лица, които се обезпечават за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане и развъждане на малко дете и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст и интервалите на краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане и за развъждане на малко дете и при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст, през които не са имали право на парично обезщетение.

Подобна наредба, според която осигурителни вноски не се внасят за тези интервали се съдържа и в член 3, алинея 3 от Наредба за публично обезпечаване на самоосигуряващите се лица (НООСЛБГРЧМЛ).

За интервалите по член 9, алинея 2, т. 5 от КСО обезпечените лица не би трябвало да подават декларация за спиране на активността си (чл. 1, алинея 2, изр. 2 от НООСЛБГРЧМЛ).

За тези интервали се дължат здравноосигурителни вноски според наредбите на член 40, алинея 1, т. 5 от ЗЗО върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, надлежно за записаните аграрни стопани, избрани със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ЗБДОО) за съответната година в размер, еднакъв на дължимата от работодателя част от вноската, която за 2018 година е 4,8%. Минималният застрахователен приход за записаните аграрни стопани за 2018 година е 350 лева

От изложеното следва, че в случай че лицето е обезпечено за общо заболяване и майчинство, и не прави никаква трудова активност като самоосигуряващо се лице на каквото и да е съображение за времето, през което е в отпуск заради бременност и раждане, то този интервал се зачита за застрахователен стаж без да се внасят осигурителни вноски за ДОО, без значение от събитието, че лицето няма право на парично обезщетение по КСО. Лицето дължи вноски за здравно обезпечаване по реда на член 40, алинея 1, т. 5 от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО). В тази връзка, при подаване на данни с декларация пример № 1 дните в отпуск заради бременност и раждане на лицето, съгласно напътствията за попълване на декларацията, следва да се посочат в т. 16.3., в която се попълнят и дните без право на обезщетение по КСО, а точно: дните в отпуск за бременност и раждане и/или в отпуск по член 164б от Кодекса на труда при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст и при настаняване на дете по реда на член 26 от Закона за протекция на детето.

2. Ред за погасяване на отговорностите

Относно предоставената на самоосигуряващите се лица по член 40, алинея 1, т. 2 и алинея 5 и член 40а, алинея 3 от ЗЗО нормативна опция да заявят кои отговорности, съответно за здравноосигурителни вноски погасяват при съществуване на няколко обществени отговорности (чл. 41, алинея 2 от ЗЗО) следва да се има поради, че лицата могат да осъществят това право с подаване на заявление според приложение № 10 към член 2а от Наредба Н-8/2005 година на МФ. С наредбата на член 3а от Наредба Н-8/2005 година на МФ е планувано, че заявката по член 2а се подава в способената териториална дирекция на Национална агенция за приходите на книжен притежател или по електронен път посредством потребление на дипломиран електронен автограф на подателя, преди внасяне на сумите, с които се погасяват отговорностите. От текста на нормата излиза наяве, че лице, което има няколко обществени отговорности, с цел да се употребява от плануванаъа нормативна опция на член 41, алинея 2 от ЗЗО, преди осъществяването на всяко заплащане на дължими осигурителни вноски може да съобщи кои отговорности погасява с направената вноска.

II. Данък добавена стойност при покупка на остарял товарен автомобил от Германия


Фирма е записана по Закона за Данък добавена стойност. Закупен е използван товарен автомобил от автокъща в Германия. Доставчикът е записано по Данък добавена стойност лице, което е издало фактура. Поставен е следният въпрос: Задължено ли е сдружението да сформира протокол за вътрешнообщностно придобиване и дължи ли Данък добавена стойност?

1. Общи правила

Съгласно член 13, ал.1 от ЗДДС, вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на благосъстоятелност върху стока, както и фактическото приемане на стока в случаите по член 6, алинея 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга страна членка на Европейски Съюз, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е записано за задачите на Данък добавена стойност в друга страна членка.

2. Изключения

В наредбата на член 13, алинея 4 от ЗДДС са изброени изключения от горната догадка, като т. 1 указва, че не е вътреобщностно придобиване придобиването на артикули, за които доставчикът ползва специфичен ред на облагане за артикули втора ръка, творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, избран в законодателството на съответната страна членка.

3. Дължи ли се Данък добавена стойност

Във фактурата може да е записано, че се ползва диференцирана данъчна ставка според §25а от Закона за Данък добавена стойност, специфични разпореждания. Този текст е доброволен атрибут при режим на артикули втора ръка – облагане на маржа. Предвид посоченото и според член 13, алинея 4, т. 1 от ЗДДС, за сдружението не поражда обвързване за начисляване на налог, защото не е налице вътреобщностно придобиване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР