Мненията за кафето варират значително - някои го смятат за

...
Мненията за кафето варират значително - някои го смятат за
Коментари Харесай

Кафето и антиоксидантите - всичко, което трябва да знаете

Мненията за кафето варират доста - някои го считат за здравословно и изпълващо с сила, до момента в който други го имат за пристрастяващо и нездравословно. И въпреки всичко, в случай че се вземат поради доказателствата, множеството проучвания съсредоточени върху кафето и здравето го намират за потребно.

Много от позитивните резултати на кафето се дължат на впечатляващото му наличие на мощни антиоксиданти. Проучвания даже потвърждават, че кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти.

В тази публикация ще се опитаме да ви разкрием всичко, което би трябвало да знаете за антиоксидантното наличие на кафето.

Кафето съдържа голям брой мощни антиоксиданти

Тялото е под непрекъсната офанзива от по този начин наречените свободни радикали, които могат да повредят жизненоважни молекули като да вземем за пример протеини и ДНК. Антиоксидантите могат дейно да надвият свободните радикали, като по този метод забавят стареенето и доста други болести, в това число рака, които частично са породени от оксидативен стрес.

Кафето е изключително богато на антиоксиданти като хидроцинамични киселини и полифеноли. Хидроцинамичните киселини са доста ефикасни за обезвреждане на свободните радикали и попречване на оксидативния стрес, до момента в който полифенолите могат да да спомогнат за предодвратяването на редица сърдечни болести, рак и диабет вид 2.

Най-големият хранителен източник на антиоксиданти

Повечето хора употребяват към 1-2 грама антиоксиданти дневно - основно от питиета като кафе и чай. Напитките са доста по-голям източник на антиоксиданти, в сравнение с храната.

Всъщност 79% от антиоксиданти в здравословното хранене идват от напитките, до момента в който единствено 21% са от храната. Това е по този начин, тъй като хората са склонни да употребяват по-голямо количество питиета, богати на антиоксиданти, в сравнение с храни.

В скорошно изследване учени разгледаха особеното наличие на антиоксиданти в другите храни съгласно размера на порцията. Кафето се е класирало на 11 място след няколко типа горски плодове.

 антиоксиданти в кафето

И въпреки всичко, защото доста хора ядат по-малко горски плодове, в сравнение с пият кафе, общото количество антиоксиданти, обезпечено от кафето, надалеч надвишава това на горските плодове - макар че плодовете могат да съдържат по-големи количества антиоксиданти в една порция.

Норвежки и финландски изследвания пък дефинират кафето като най-големият източник на антиоксиданти, осигуряващ към 64% от общия банкет на антиоксиданти. В тези изследвания междинният банкет на кафе е 450–600 мл дневно (2–4 чаши). Освен това, изследвания от Испания, Япония, Полша и Франция стигат до заключението, че кафето е най-големият хранителен източник на антиоксиданти.

Кафето понижава риска от разнообразни заболявания

Консуматорите на кафе имат 23–50% по-нисък късмет от развиването на диабет вид 2. Всяка чаша кафе дневно понижава риска със 7%. Кафето също е доста потребно за черния дроб, затова пиещите кафе имат доста по-малък риск от чернодробна цироза.

Освен това, кафето може да намали риска от рак на черния дроб и колоректален рак, а няколко изследвания означават и понижен риск от сърдечни болести и инсулт. Редовното пиянство кафе може да понижи и риска от Алцхаймер и Паркинсон с 32-65%.

Някои проучвания демонстрират, че кафето може да има позитивен резултат и върху психологичното здраве. Жените, които пият кафе, е по-малко евентуално да изпаднат в меланхолия. И най-много пиенето на кафе е обвързвано с по-дълъг живот и до 20-30% по-нисък риск от преждевременна гибел.

И въпреки всичко имайте поради, че множеството от тези проучвания са наблюдателни. Те не могат да потвърдят, че кафето е довело до понижаване на риска от заболяване, а единствено че пиещите кафе са по-малко евентуално да получат тези болести.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР