Млякото и млечните продукти са сред основните храни в менюто

...
Млякото и млечните продукти са сред основните храни в менюто
Коментари Харесай

Непоносимост към Лактоза

Млякото и млечните артикули са измежду главните храни в менюто на индивида от раждането до гибелта. Това е съществена човешка храна от незапомнени времена.

Съществува обаче неспособност да бъде одобряван този хранителен артикул от някои хора и тогава приказваме за лактозна нетърпимост.

Какво съставлява това положение и по какъв начин можем да се оправим с него?

Лактоза и лактозна нетърпимост

Лактозата е главната захар в млякото. Може да бъде открита единствено в него и продуктите му - сирене, кашкавал, извара. За да бъде усвоена, лактозата изисква съществуване на ензим - лактаза. Лактазата се създава в тънките вътрешности и разгражда лактозата от питателните артикули до други 2 захари - глюкоза и галактоза. Те са елементарно усвоими от чревния тракт.

Понякога организмът не създава лактаза в задоволително количество и тогава приказваме за лактозна нетърпимост. Тя се показва в неспособността на организма да усвои изцяло лактозата заради дефицит на лактаза, създадена от тънките вътрешности.

Тези неусвоени количества попадат в дебелото черво, там ферментират и се получават неприятни чувства - диария, болежка, отичане и газове. Нещата са комплицирани, тъй като има припокриване на признаците на лактозна нетърпимост с тези на друго заболяване - синдром на раздразненото дебело черво, което има същата симптоматика. Още една причина обърква изцяло визиите - лактозната нетърпимост може елементарно да се сбърка и с алергията към млечни протеини.

При алергията към млечни протеини обаче има разстройства в имунната система, причиняващи храносмилателни проблеми, само че участват и дихателни и дерматологични проблеми - кашлица, кихане, уртикария, екземи.

Непоносимостта към лактоза не основава опасности от затруднения, за разлика от алергията към млечни протеини.

Днес съвсем 75 % от възрастното население по света се характеризира със спад в активността не ензима лактаза. Появата на лактозна непълнота след интервала на детството е положение, особено най-много за западноевропейския вид човек, някои азиатци и множеството африканци. Нетолерантността към лактоза, открита в кърмаческа възраст, се дължи на генетични фактори.

Кратка история на положението лактозна нетърпимост

Има сведения, че това храносмилателно разстройство е разказано за първи път от Хипократ. Той приказва за положение, при което пациенти се оплакват от храносмилателно разстройство след консумация на мляко. Едва през ХХ век обаче това положение е в детайли разказано и изследвано.

Според учените още в древността се е получила разновидност на хромозомата и е трансформирала регулаторния белтък, който потиска производството на ензима лактаза в зрелост, в нефункционален.

Форми на лактозната нетърпимост

 Симптоми на нетърпимост към лактоза

Съществуват вродена и добита форма на лактозна нетърпимост. Първичната е присъща за началната възраст - при новородени и дребни деца, а от вторичната страдат възрастните.

Лактозна нетърпимост при новородени и дребни деца

Лактозен недостиг може да се прояви като присъщ проблем директно след раждане и тогава признаците се демонстрират доста бързо. Смята се, че повода се корени в разновидността на ген, който дава отговор за производството на лактаза. Състоянието се среща рядко.

При съществуването му се получава краткотраен лактазен недостиг, изразяващ се в некадърност на организма да асимилира млечната захар на галактоза и глюкоза поради незадоволителното количества лактаза.

Резултатът е попадане на неусвоената лактоза в дебелото черво и с намиращите се там бактерии се образува млечна киселина, въглероден диоксид и водород. Чревните стени се раздуват, а това провокира конвулсии и болки у бебето. Тази нетърпимост обаче е краткотрайна и се дължи на несъвършената храносмилателна система и на приема единствено на лактоза като съществена съставна част на кърмата и приспособените млека.

Вторична лактозна нетърпимост

Вторичната лактозна нетърпимост се дължи не на понижена продукция на лактаза заради недостиг на ензима, а е непряк резултат на друго заболяване. Най-често се получава при увреждане на чревния епител от банкет на антибиотици и цитостатици или болести на храносмилателната система като Болест на Крон, Улцерозен колит, инфекциозен гастроентерит, глутенова нетърпимост и други. Тази вторична лактозна нетърпимост може да бъде обратима, защото откакто се регенерира чревният епител, ще настъпи усъвършенстване.

Симптоми на лактозна нетърпимост

Симптомите на нетърпимост към лактоза се появяват от половин час до 2 часа след консумация на млечни артикули. Те са следните:

- Мускулни крампи;

- Гадене;

- Повишаване на киселините;

- Диария;

- Метеоризъм на червата;

- Газове;

- Повишаване налягането в дебелото черво.

Можем да проверим дали страдаме от лактозна нетърпимост по 2 метода. Първият е банкет на прясно мляко на гладен корем. Ако в идващите 30 минути до 2 часа не се появи реакция, отговорът е негативен. Лактозната нетърпимост може да се ревизира и в случай че се употребява сирене или извара. Всички протеини в млякото ги има и в тези артикули.

В болнични условия се вършат медицински проби и резултатите от тях са точни.

Как се управлява лактозната нетърпимост?

 Лактозна нетърпимост

Контролът става естествено посредством храната. Най-напред би трябвало всеки да е наясно кои са храните с лактоза и да се заобикалят тези, съдържащи млечна захар. Това са преди всичко млечните артикули - сирене, кашкавал, извара. Не единствено те обаче са в този лист.

При изпичането на хляба се употребява лактоза за приемане на вкусната кафява коричка.

В сладкарската индустрия се употребява за произвеждане на бонбони, бисквити и други сладкиши.

Има лактоза даже с месни артикули за унищожаване на горчивия и солен усет и удължение на трайността им.

В алкохолните питиета се прибавя за омекотяване на усета.

В доста медикаменти към 20% е лактозата.

Липсата на лактоза се управлява с хранителни добавки, съдържащи ензима.

Лечение на лактозна нетърпимост

Хранителната нетърпимост към нещо нормално няма лекуване. Поддържа се диета при лактозна нетърпимост, изключваща храни, съдържащи лактоза.

Кои са питателните заместители при нетърпимост към лактоза?

Заместители на мляко без лактоза

Алтернативите на млякото са доста и вкусни.Те са нормално от растителен генезис. Соево мляко, бадемово, мляко, ядкови млека - това са все отлични други възможности на кравето мляко. Кокосовото и овесеното мляко имат гальовен и лек усет. Тези млека нормално не съдържат калций, само че имат витамини и минерали в тях. Бадемовото мляко съдържа магнезий и витамин Е, а оризовото съдържа витамин В12. Конопеното мляко и млякото от спелта също би трябвало да бъдат включени в менюто при такава диета.

Заместители на киселото мляко

 веган сирене от кашу

Кокосово кисело мляко е екзотична опция на животинския артикул, само че е ненадейно вкусно. Други благоприятни условия са соевият йогурт, бадемови кисели млека, такива от кашу и други.

Заместители на краве масло

По отношение на усета и текстурата най-подходящи са бадемовото масло. То е леко, с приятна текстура. Зехтинът и кокосовото масло са положителни за готвене, печене, задушаване и овкусяване на храната. Маслото от авокадо е положително за салати и дресинги.

Заместители на сирене

Ядковите сирена са чудесна веган опция. Кокосовото сирене и това от кашу се употребяват с интерес от хората. Те дават нужните протеини и имат прелестен солен усет.

Заместители на сладолед

Веган сладоледите към този момент са доста разнородни. Може да им се добави кокосово мляко за кремообразна текстура.

Нужният калций, който липсва при тези диети, може да се набави от зеленолистни зеленчуци, а витамини D и К - от спанак, коприва, ряпа, броколи и пълнозърнести храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР