Младите хора са високомерни, защото животът не ги е научил

...
Младите хора са високомерни, защото животът не ги е научил
Коментари Харесай

Gen Z вече не са деца, а колеги и служители: Как да общуваме с тях

" Младите хора са високомерни, тъй като животът не ги е научил на невзискателност и не са се сблъсквали със силата на събитията (...) Мислят си, че знаят всичко и постоянно са изцяло сигурни в това ". " Голобрадите младежи не отсяват скъпото и пилеят парите си ".

Горното не са цитати от някой актуален трудов психолог, кариерен гуру или неудовлетворен шеф. Всъщност, четете думите на Аристотел и Хораций, които се отнасят за няколко разнообразни генерации, живели все много преди Христа. Явно най-малко откогато има писмени свидетелства за отношението към младите (а евентуално и от доста преди това), постоянно е имало по някой неудовлетворен от тях.

Днес да търпи рецензии е ред на т.нар Gen Z - Поколението Z, т.е. родените след 1997 година Неговите представители към този момент интензивно се трудят, а на работното място се засичат от време на време с до 4 други поколения. Младежите идват със собствен личен и доста друг мироглед, само че и идва въпросът проблем ли е това или е опция за фирмите да влязат в ритъма на времето, в което " децата " живеят.
 Връщам се да работя в България - какво би трябвало да знам?
Връщам се да работя в България - какво би трябвало да знам?

Най-важните стъпки и най-сериозните провокации пред завръщащите се след образование и кариера в чужбина

За да си отговорим, би трябвало да загърбим клишетата за Gen Z и в това време да им помогнем да намерят своя личен правилен път, разяснява пред Money.bg ръководителят на екип " Подбор за IT бранш " в Manpower Ирена Стоянова.

Да се срещнем

Gen Z включва родените след 1997 година - най-възрастните през тази година стават на 26. Подобно на предходното потомство (т.нар millennials), техният живот е белязан от софтуерния прогрес. Ако техните каки и батковци не помнят света без компютри и интернет, то те имат достъп до смарт телефони и обществени мрежи безусловно от раждането си. Затова и един от устойчивите легенди за младежите е, че като цяло се затрудняват с общуването във физическия свят.

" Често неверно разбиране е, че израствайки в подобен свят, Генерация Z има задълбочаваща се отдалеченост от обичайните форми на другарство и взаимоотношение и че връзката онлайн не е желана от тях. Истината е, че ежедневните ни срещи и колаборация с представители на генерация Z в България ни дава образци, че те избират да поддържат връзка лице в лице, що се отнася до нещо значимо като кариерното развиване, да вземем за пример ", акцентира Стоянова.
 Ирена Стоянова
Източник:

Ирена Стоянова

Израстването и съзряването с елементарен достъп до всякаква информация и опция за другарство с всеки обаче оформя характерния метод, по който младежите споделят. По думите на HR експерта те споделят " без изразена подчиненост в работните връзки и с друг и съвременен прочит за това какво би следвало да бъде " професионално развиване ", " службогонец ", " съумял ". Именно поради тези различни разбирания предходните генерации не постоянно ги схващат, а нерядко и ги подлагат на критика.
 HR експертите на Uber и HP в София поучават: по какъв начин да проведете съвършеното изявление за работа
HR експертите на Uber и HP в София поучават: по какъв начин да проведете съвършеното изявление за работа

Какво би трябвало да питаме, какво не би трябвало и по какъв начин да се държим?

Опитът ѝ с разнообразни български компании демонстрира, че те желаят да работят с най-младите, само че като цяло ги намират сложни за схващане и приобщаване.

Сериозни, само че по собствен метод

Най-младите работещи всекидневно бягат от обичайните модели на професионални взаимоотношения - най-силно са привлечени от свободата, гъвкавостта в работата и непрестанното учене и развиване, отбелязва Ирена Стоянова. И добавя: " Възможностите за съчетание на разнообразни онлайн курсове и стратегии, редом с придобиването на действителен на практика опит, им дава повече преднина, деловитост и по-бързо професионално съзряване от предшестващите ги поколения ".



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Това има и противоположна страна: " Много от представителите на това потомство са уверени, че могат да се изкачват по стълбата на триумфа доста бързо, като това несъмнено носи със себе си освен непременни позитиви, само че постоянно неспокойствие и нереалистични упования. Те минимум от другите генерации са склонни да се помиряват с изискванията, които не срещат разбиранията им или не ги удовлетворяват. Имат по-ниска толерантност и постоянно се постанова да бъдат " приземявани " от хора с по-богат житейски опит ".

В същото време това е и потомство, което в доста по-голяма степен от предходните е склонно да разграничава персонален от професионален живот, да се ангажира публични и доброволчески дела и да не се помирява със статуквото.
 Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България
Да се пенсионираш на 40 години финансово самостоятелен и сполучлив: един образец от България

ИТ експертът Александър Попов намира своята формула за триумф и я споделя с читателите на Money.bg

По думите на Стоянова стремежът към многообразие и нови провокации възпитава у мнозина " хрумвания, упоритости и качества на бизнесмени ": " Разумните работодатели употребяват този предприемачески дух като голям позитив за триумфа си - дават пространство на концепциите на младите си сътрудници, като в това време печелят от тази толкоз друга и свежа позиция ".

Препоръката: " Каналите за връзка, полезностите на компанията, методите на ръководство следва да бъдат приспособени към тези младежи, които имат редица безспорни позитиви, бидейки в това време относително сложни за включване в явни за предните генерации процеси ".

Какво мисли Поколението Z в България

За да разберем най-добре Gen Z е най-добре... да поговорим с тях. Това прави Manpower за трета поредна година посредством своето изследване Student Study. То е ориентирано към настройките и потребностите на хората на сред 16 и 25 години у нас, като младежите могат да се включат в тазгодишното издание до 9 май. Партньори са Junior Achievement България, Нов Български Университет, AIESEC, Mentor The Young, AIBEST и Rotaract.

" Gen Z хората виждат своето развиване в България, само че имат високи условия към работодателите. Затвърждава се, че типично за своята генерация, младите гении имат кариерен проект за идващите години, с доста ясни упования, осведомени са кои са фирмите, където биха срещнали вероятност с общи цели и правила ", показва Стоянова.

По думите ѝ съществени фактори за избора на младежите са:
разпознаваем бранд; социално присъствие; дигитална активност; международна активност.
Всичко това се дължи на обстоятелството, че основен " мотор " за Gen Z са опциите за развиване, рационализиране и учене, изяснява HR специалистът.
 Подборът на фрагменти не е единствено хубави приказки и четене на CV-та
Подборът на фрагменти не е единствено хубави приказки и четене на CV-та

Заплатата би трябвало да се знае през цялото време, счита рекрутърът Бранимира Велева

С сходни цели " децата " слагат себе си на добра начална позиция за сполучлива кариера... а и за това по-късно да разясняват укорително идващите генерации, които ще дойдат след тях. По този метод работи животът - въпреки всичко и Аристотел в миналото е бил на 20...

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР