Младата принцеса Елизабет не подозира, че някога ще бъде кралица.

...
Младата принцеса Елизабет не подозира, че някога ще бъде кралица.
Коментари Харесай

В памет на кралица Елизабет II - 96 години в служба на короната

Младата принцеса Елизабет не подозира, че в миналото ще бъде кралица. Когато е единствено на 10 години, светът ѝ се трансформира. Завинаги.

Чичо ѝ Едуард Осми абдикира, а татко ѝ Джордж Шести става крал. Лилибет, както я назовават околните, е посочена за наследница на трона. И стартира живот, отдаден на една дума - работа.

В годините до края на войната, младата принцеса се учи да бъде монтьор, научава се и да кара, въпреки да няма брошура. Страст, която има и до ден сегашен.



6 февруари 52-ра година - светът й се прекатурва още веднъж. Едва на 25, прекомерно млада за отговорността, която следва да поеме, омъжена наскоро за огромната си обич - Филип. Двамата са в Африка, където я застига новината за гибелта на татко ѝ. Съобщава ѝ я персонално Филип. Човекът, който през идващите 7 десетилетия ще назовава собствен камък и опора.

" Заклевам се, че през целия си живот без значение дали ще бъде дълъг или къс, че ще бъда отдадена на това да послужвам на вас и на нашето имперско семейство ", споделя при клетвата Елизабет.

КОРОНАЦИЯТА

Светът наблюдава с интерес коронацията на новия монарх. От този ден нататък, няма да има човек, който да не знае, че когато чуе даже единствено " Кралицата ", то това е Елизабет Втора.

" С цялото си сърце ще се боря за това да бъда почтена за вашето доверие ", споделя тя.





ДА УПРАВЛЯВАШ СЪС СТИЛ

Кралицата е имала над 21 хиляди обществени задължения, посетила е над 100 страни, посрещнала е в Бъкингамския замък 112 държавни ръководители. Патрон е на над 500 организации, помогнала е на милиони. Понякога даже единствено с думи за разтуха.

" Светлината свети в мрака, а мракът в никакъв случай не я надделява ", споделя тя.



НА КОРГИТАТА... С ЛЮБОВ

Освен за фамилията и поданиците си, английската кралица има особено място в сърцето си, непокътнато... за обичаните ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30.

ЕДНО РАЗЛИЧНО СЕМЕЙСТВО
Има четири деца и 10 правнучета.

За 7 десетилетия на трона, Елизабет Втора нито един път не изневери на стила си - постоянно обрана, постоянно сдържана. Дори, когато при започване на 90-те синът ѝ Чарлз се развежда с лейди Даяна. Смята се, че това за Елизабет Втора е измежду най-разтърсващите кавги. А когато Даяна умира в злополука в Париж, британците наблюдават от близко по какъв начин ще реагира Кралицата.

През идващите години кралското семейство е разтърсено от още кавги - решението на принц Хари да се откаже от кралските си задължения и да заживее оттатък Океана. И обвиняването против сина ѝ принц Андрю в полов тормоз.





КРАЛИЦАТА И ПОЛИТИКАТА

Служат ѝ 15 английски министър председатели - първият е Уинстън Чъръчил, последният - Лиз Тръс.
Макар и да не се намесва директно в света на политиката, с изтънчения си жанр съумява да покаже какво в действителност мисли. Така, когато Англия гласоподава за излизане от Европейски Съюз, Кралицата избра да се появи със синя шапка, върху която имаше жълти цветчета. Никой нямаше подозрение, че това е нейният грациозен метод да покаже, че има вяра, че Брекзит е неточност.

А от време на време и с изискано възприятие за комизъм. Като този момент през 2021 по време на среща на водачите от страните от Г7.

" Трябва ли да изглеждаме по този начин, като че ли си прекарваме добре? ", споделя тя на срещата.

От възкачването си на трона през 52-а година кралица Елизабет Втора е неизменима част от поддържането на " специфичните връзки " сред Англия и Съединените щати. От Хари Труман до Джо Байдън - 10 са американските президенти, с които тя се среща. Най-запомняща се, само че поради грубото нарушение на протокола, остава визитата на Доналд Тръмп.



НАСЛЕДСТВОТО

Среща се с най-значимите персони на 20-и и 21-ви век, а звездите, които имат достойнството да се срещнат с нея са от Мерилин Монро, до Анджелина Джоли. Тя е първият човек, изпратил имейл от Англия. Години по-рано - през 57-ма прави друга иновация - с навлизането на малкия екран във Англия, Кралицата стартира да насочва обичайното си коледно обръщение от екрана.

" Собственото ми семейство постоянно се събира, с цел да гледа телевизия. Така е и сега. Точно по този начин си представям и всички вас в този момент ", споделя тя.

Знае по кое време и какво би трябвало да каже, с цел да даде мощ на своите жители. Речта ѝ при започване на пандемията дълго време е предавана на лондонския Пикадили съркъс:

" Отново ще бъдем със своите другари. Отново ще бъдем със своите фамилии. Отново ще бъдем дружно ".



9 десетилетия Елизабет Втора минава през живота с автентичен жанр и изисканост. От възкачването си на трона връща доверието на британците в монархията. За наследника ѝ няма да бъде елементарно да поддържа любовта на поданиците, която тя завоюва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР