Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария,

...
Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария,
Коментари Харесай

Пловдивчанин плати 2 пъти такси и мита за една и съща кола

Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария, е бил заставен да заплати два пъти такси и мита за една и съща кола. Близо шест години пловдивчанинът Димо Василев работи и живее в Швейцария дружно със фамилията си. Там работи като монтажник на гранитни плотове на кухни. Преди да замине за чужбина, той си купува чисто нов автомобил от България и го записва съгласно всички правила на българското законодателство, след което Василев отпътува в Швейцария.

" След една година, след приемането на документите за непрекъснато престояване, ме задължиха да трансформира регистрационните номера на автомобила ", сподели пред камерата на " Здравей, България " Димо Василев - притежател на автомобил.

В продължение на към 4 години Димо употребява автомобила си на територията на Швейцария, само че взема решение да се върне назад в България и да го записва още веднъж с българска регистрация.

" Според българското законодателство, което е настоящо сега, се оказва, че аз би трябвало да всичките мита, екотакси и отговорности за този автомобил все едно е закупен от страната, в която пребивавам, все едно е нов импорт ", съобщи Димо.

Според мъжа този пропуск в българското законодателство ощетява стотици българи, които живеят и работят в чужбина и са се сблъскали с неговия проблем. След направена консултация с юрист, Василев се оказва с вързани ръце. Според него законът е написан, тъй че с цел да не го нарушава, би трябвало да заплати изискваните към неговия автомобил такси в размер на 1000 лв..

От Агенция " Митници " ревизираха случая на Димо.

" Когато един автомобил, или която и да е друга стока, е изнесена от България или от Европейски Съюз тя губи общностния си статут ", сподели Вяра Генова от пресцентъра на Агенция " Митници ".

Точно подобен се оказва казусът на Димо - откакто автомобилът е закупен в България, а по-късно изнесен и регистриран в Швейцария, той губи своя общностен статут.

" Дори да ставаше дума за автомобил, който е закупил в Швейцария, защото фамилията е обитавало повече от една година на територията на третата страна, в тази ситуация Швейцария, и е употребил автомобилът повече от 6 месеца преди завръщането си в България, може да го внесе със освобождение от митни сборове и Данък добавена стойност ", сподели още Генова.

От Агенция " Митници " разясняват какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати.

" Просто би трябвало да се възползва от този режим като даде заявление към териториалната дирекция " Тракийска " в тази ситуация ", съобщи Генова.

От Агенция " Митници " настояват, че индивидът не е осведомен за опцията да си върне парите и позволяват, че не е показал цялостната информация по случая още в самото начало. Казусът е намерил своето решение и мъжът ще си върне надвнесената сума от 1000 лева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР