Мицотакис отиде пеша до сградата на президентския дворец, държейки за

...
Мицотакис отиде пеша до сградата на президентския дворец, държейки за
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

Мицотакис отиде пешком до постройката на президентския замък, държейки за ръка брачната половинка си Марева Мицотаки и последван от трите си деца - София, Дафни и Константинос, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Още фотоси вижте тук > > >  

В двореца го чакаха и сестрите му - Александра, Катерина и някогашния кмет на Атина Дора Бакояни. Там беше и сестрата на татко му - починалия гръцки министър председател Константинос Мицотакис, който също беше водач на Нова народна власт през осемдесетте и деветдесетте години на предишния век.

Непосредствено след клетвата Кириакос Мицотакис се насочи към прилежащата постройка, резиденцията " Максим ", в която се намира кабинетът на гръцкия министър-председател, с цел да се срещне със служебния министър председател Йоанис Сармас , който да му съобщи поста. 

Сармас му пожела " да служи по най-ефективния метод за общото богатство на гръцкия народ и да реализира най-ползотворни резултати за родината ". 

Снимка: БТА

" Благодаря Ви за положителните думи и за отличния метод, по който изпълнявахте отговорностите си. Останахте за няколко седмици, само че видяхте, че животът непрекъснато ни готви изненади и ръководството на страната е безкрайна работа ", отговори Мицотакис. 

Той получи поздравления от българските ръководещи, като пръв привет към него насочи сутринта президентът Румен Радев . В телефонен диалог българският държавен глава е изразил убеденост, че отличният политически разговор и съдействието сред България и Гърция ще продължат да се развиват в полза на българския и гръцкия народ, на стратегическото партньорство сред двете страни и на нашия район, цитираха го от прессекретариата на президентството.

" Българското държавно управление ще продължи сполучливото си стратегическо партньорство с Гърция, в това число по основните за страната и района енергийни и инфраструктурни планове ", пък увери Мицотакис - също в телефонен диалог - министър председателят акад. Николай Денков . Двамата ще продължат диалозите по целите за двете страни и опциите за двустранно съдействие по време на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел на 29 и 30 юни т.г., показаха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също поздрави гръцкия министър председател за успеха на " Нова народна власт ", тя обаче употребява за задачата Twitter. В поста си тя пожела триумф на Мицотакис и добави: " Очаквам нашето съдействие ". 

Поздравления за безапелационната победа заваляха и от задгранични водачи. Сред честитилите триумфа на Мицотакис беше президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , който сподели, че чака с неспокойствие да продължат тясното си съдействие по общи цели за насърчаването на просперитета и районната сигурност. " Заедно - като съдружници, сътрудници и другари - Гърция и Съединени американски щати отстояват демокрацията ", съобщи Байдън. 

Снимка: БТА

" Поздравявам скъпия Кириакос Мицотакис, другар и сътрудник на Франция. Заедно ще продължим започнатата работа за една по-силна и по-независима Европа ", написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон

Италианският министър-председател Джорджа Мелони поздрави гръцкия си сътрудник за изборния му триумф и добави, че " Италия и Гърция дружно могат да реализират значими резултати в интерес на нашите нации, страни и континент ". 

Президентът на Република Кипър Никос Христодулидис персонално се обади по телефона на Мицотакис, с цел да му честити успеха, като добави с обява в обществените мрежи, че гръцкият министър председател скоро ще посети Кипър. 

Поздравително известие беше изпратено и от сръбския държавен глава Александър Вучич , който заяви, че има вяра в напредъка на Гърция и нейните жители, както и в " бъдещето подсилване на връзките с братска и другарска Сърбия ". 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола поздрави със известие, написано на гръцки език, в Туитър преизбирането на Мицотакис. 

" Победата на Мицотакис е доста добра вест за Гърция и Европа ", съобщи водачът на Европейската национална партия Манфред Вебер и добави: " Този явен мандат дава опция за продължение на уговорката към промените и по-нататъшното подсилване на стопанската система ".

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР