Мистериозните кръгове в пустинята Намиб. Пустинята Намиб е разположена в

...
Мистериозните кръгове в пустинята Намиб. Пустинята Намиб е разположена в
Коментари Харесай

Мистериозните кръгове в пустинята Намиб

Мистериозните кръгове в пустинята Намиб. Пустинята Намиб е ситуирана в дълга линия към крайбрежията на Южна Африка.

Намиб съществува от над 80 милиона години. Тя е най-старата и най-негостоприемната пустиня в света. Температурните амплитуди са големи – от точката на заледяване през нощта, до 45 градуса денем. Дъжд съвсем не вали, по тази причина е съвсем необитаема, като се изключи няколко крайбрежни градове.

Въпреки тежките условия за живот в пустинята, тук се срещат птици, инсекти, забавен тип антилопи, които не могат да бъдат открити другаде по света. На това място се намират най-високите пясъчни дюни на Земята, като някои от тях доближават над 300 метра. Пейзажът на това място е съвсем като от друга планета.

В тази дива и неповторима пустиня има хиляди кръгли безплодни части земя, наречени „ приказни кръгове “. Те доближават от 2 до 15 метра в диаметър и се срещат измежду тревистата растителност в Намибия. Кръговете са съсредоточени в група на почти 160 километра във вътрешността, простирайки се на юг от Ангола. Разположени на отдалечено и негостоприемно място, кръговете са били изследвани и докладвани за първи през 1971 година Но до момента не е открито безапелационно доказателство за повода за тяхното битие.

Според локалните хора Химба, кръговете са породени от змей, който живее под земната кора, чийто огнен мирис изгаря растителността в съвсем идеални кръгове. Други настояват, че явлението е породено от мравки, термити, радиоактивна почва или отрови, отделяни от млечницата Дамара, отровно локално растение.

Ново изследване докара до по-вероятно пояснение за магическите кръгове. Германският професор по биология Норберт Юргенс от университета в Хамбург, е разкрил, че завладяващият феномен  е резултат от комплицирано влияние върху пясъка от термити Psammotermes allocerus. Пясъчни термити са открити в 80-100% от кръговете, а в 100% от новообразуваните кръгове той е единственото насекомо, живеещо там.  Термитите основават вълшебен кръг, като гълтам растителност, а по-късно се крият в почвата. Безплодният кръг разрешава на водата да се просмуква надолу през пясъка и да се натрупва, което разрешава на почвата да остане влажна даже в най-сухите условия. Тревите порастват по краищата на кръга заради складираната подземна вода. Така пясъчните термити основават свои лични източници на храна и вода, създавайки местна екосистема по метод, сходен на елементарния бобър.

Уолтър Р. Чинкел, биолог от Държавния университет на Флорида, който също е откривател на магическите кръгове, се пробва да оспори резултатите на Юргенс, потвърждавайки, че той „ е направил нормална научна неточност заради комплициране на корелацията с причинно-следствената връзка “. Чинкел също търси термити в тази област, само че не съумява да открие.

Тогава Юргенс му дава отговор, че доктор Чинкел „ търси неверните термити “. Пясъчните термити са разнообразни от елементарните и живеят доста по-дълбоко, без да основават могили или гнезда над земята, и се движат по метод, който не оставя отпечатъци в пясъка.

Дебатът, по отношение на повода за образуването на кръгове, продължава от известно време и евентуално ще продължи и в бъдеще. Хората от Химба обаче не се тревожат. Те не се нуждаят от други доказателства, защото са уверени, че кръговете са „ отпечатъци от стъпките на боговете “.

Тайнствената кипяща река в Амазония

 

Мистериозните кръгове в пустинята Намиб

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР