Мисля, че днес ще сложим точка на дискусията за цените

...
Мисля, че днес ще сложим точка на дискусията за цените
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Водещата ни цел е българските граждани да имат достъп до онкотерапия

Мисля, че през днешния ден ще сложим точка на полемиката за цените на медикаментите, заплащани от НЗОК, и към този момент ще работим по ясно написани правила от Народното събрание. Това сподели пред bTV зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов във връзка идното приемане на измененията в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), с които се вкарва механизъм за възнаграждение на онколекарствата в лечебните заведения.

„ На базата на това последователно ще обираме луфтовете в девиациите на цените на пазара. На 1 януари и 1 юли ще бъдат оповестени среднопретеглените цени, до които Здравната каса ще заплаща отвън цената на клиничната пътека. Очакваме за първите шест месеца позитивният резултат от тази среднопретеглена цена да е 10 млн. лева Предстои да се направи Наредбата и да се разгласява листата със среднопретеглени цени. Имаме период до 1 април измененията в Наредбата да бъдат направени. Водещата ни цел е българските жители да имат достъп до онкотерапия “, сподели проф. Гетов.

Той добави, че това, което е правено в Министерство на здравеопазването, са непрекъснати старания за Централния търг на медикаментите. „ Ние стъпваме на наши вътрешни разбори, които не са притежание на обществото “, добави зам.-министърът.

Проф. Гетов разяснява и казуса с медицинските бележки за учениците, като съобщи, че се водят договаряния с „ Информационно обслужване “ и БЛС те да бъдат включени в Националната здравно-информационна система, както са включени в нея болничните листове.

В отговор на въпрос дали през днешния ден ще дойде у нас първия медицински хеликоптер, проф. Гетов заяви, че машината през днешния ден ще тръгне от Италия и според от метеорологичните условия ще дойде у нас през днешния ден или на следващия ден.

„ Това е първата въздушна кола за спешна помощ. Имаме три екипа, тъй че ще се поддържа всекидневно дежурство в светлата част на деня. Проведена е подготовка със 112. Предстои да бъде записана у нас и да бъдат извършени тренировки и на наш терен. Очаква се в средата на февруари дежурствата в Спешна въздушна помощ да стартират “, сподели проф. Гетов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР